Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 27 (3 юли 2018) ВИСОКО ОТЛИЧИЕ ЗА ПИСАТЕЛЯ ПЕТЪР ВЕЛЧЕВ

ВИСОКО ОТЛИЧИЕ ЗА ПИСАТЕЛЯ ПЕТЪР ВЕЛЧЕВ

Е-поща Печат PDF

На 25 юни т.г., на церемония в Гербовата зала, президентът на Република България Румен Радев връчи високи държавни отличия на творци и дейци на изкуството и културата. На първо място - отбелязваме писателя Петър Велчев, безценен автор и приятел на редакцията на „Нова Зора”, добре познат и на нашата читателска публика.

Петър Велчев е добре известен и като поет, литературен историк, критик, стиховед и е сред големите български преводачи на поезия. Автор е на значими студии за творчеството на Константин Величков, Иван Вазов, Пею Яворов, Пенчо Славейков, Димчо Дебелянов, Гео Милев, Асен Разцветников, Никола Вапцаров, Атанас Далчев, Валери Петров. В негов превод до българската четяща публика достигат творби на редица испански, руски, немски, френски и латиноамерикански поети, между които Рилке, Гарсия Лорка, Пушкин, Лермонтов, Блок, Сесар Вайехо...

Петър Велчев е доктор по филология и старши научен сътрудник в Института за литература при БАН, където е бил научен секретар по международната дейност и ръководител на секция „Сравнително литературознание”. Той е и автор на академичния проект „Преводна рецепция на европейските литератури в България”. Основоположник е в изследването на българо-испанските литуратурни отношения през 19-20 век и е чел лекции по тази дисциплина в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Негови стихотворения са превеждани на руски, финландски, сръбски, арабски език. Петър Велчев е автор на статии и студии, публикувани в чужбина – в Полша, в списанията на Испанската кралска академия и на Мадридския университет, в издания на Академията на науките на бившия Съветския съюз.

Сред значимите му трудове е съставителството и на антологии на руската поезия, на перуанската поезия, на световния сонет и други.

Петър Велчев е сред основателите и отговорен секретар на издаваната от Българската академия на науките поредица „Сравнително литературознание”, член е на редакционния съвет на сп. „Литературна мисъл”, колумнист във в. „АБВ”, а също и зам.-главен редактор на в. „Словото днес”, орган на Съюза на българските писатели. Член е на Съюза на българските писатели, на Международния ПЕН-център, на Съюза на журналистите, на Международната асоциация по компаративистика, член-учредител на Съюза на преводачите в България.

Петър Велчев е кавалер на множество отличия, сред които: Национална награда за поезия „Димчо Дебелянов”, Национална награда за литературна критика „Нешо Бончев”, Награда на Съюза на преводачите и на посолствата на Латинска Америка в София, Награда за развитие на руско-българските културни връзки „Золотая муза”, Награда на СБП за сатирична поезия, награда „Златно перо” на СБЖ..

Редакцията на в. „Нова Зора” поздравява автора и приятеля Петър Велчев с отличието. Убедени сме, че писателят ще получи и други високи признания за творческата си дейност, и очакваме нови негови творби на нашите страници!

Нека да напомним, че орденът „Св. Св. Кирил и Методий“ е втори по старшинство в наградната система на Република България. Учреден е със „Закон за ордените и медалите на Република България“ на 13 юни 2003 г., а награждаването с този орден е прерогатив на президента на Р България. Орденът може да се присъжда както на български, така и на чужди граждани за значим принос за развитието на културата, изкуството, образованието и науката. На церемонията по награждаването на 25 юни т.г. президентът Румен Радев връчи отличието и на оперната прима Стефка Евстатиева, на балетната изпълнителка, хореограф и педагог Калина Богоева, на актьорите Иван Иванов и Христо Мутафчиев, на композитора проф. Милко Коларов, на д-р Иван Ангелов, директор на народната библиотека “П. Р. Славейков” във Велико Търново, на Величка Велянова, дългогодишен директор на Националния учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език Величка Велянова, режисьорката Адела Пеева.