Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 29 (17 юли 2018) ИЗВЪНЗЕМНИ ЛИ НИ УПРАВЛЯВАТ?!

ИЗВЪНЗЕМНИ ЛИ НИ УПРАВЛЯВАТ?!

Е-поща Печат PDF

Спомняте ли си онова прочуто предаване на “Ку-ку”, в което обявиха, че атомната централа у нас е гръмнала?! Е, това беше първата - днес вече класика - “фалшива новина” (разбира се, реплика на една друга такава, описана във фантастиката... През 1937 г. американска радиостанция побърква половин Америка - два часа излъчва симулативни репортажи за нападение на извънземни. Предаването е вдъхновено от “Война на световете”, филм на Орсън Уелс по научнофантастичния роман на Хърбърт Уелс (1898 г.). На 22 декември 1991 г. студентското тв-предаване “Ку-ку” вкара в масова истерия цяла България  със симулацията, че АЕЦ “Козлодуй” е аварирала).

България бе домакин и на първата “цветна революция”  - палежите и безредиците при свалянето на правителството на Жан Виденов (през миналия век!). Днес “фалшивите новини” надничат от всяко ъгълче на цивилизования свят. По наблюдението на известния анализатор Иван Ценов, “фалшивите новини” легитимират една друга “фалшивка” - че имало - представете си! - и истински новини. Да, ама не...

Не е “фалшива новина” предстоящото съвсем скоро изсичане на дървета по софийската улица “Граф Игнатиев”, включително и обезлесяването на пространството около църквата “Св. Седмочисленици”, преобразяването на удобната обществена тоалетна в градинката в заведение - за пийване и замезване, и още много други засега все още прикрити пиратски и вандалски действия, облечени в нормативност.

 


Никаква фалшива новина няма и в отстрелването / убийството на невинни домашни и диви животни под аргумента за болести като чумна епидемия и други подобни. Този геноцид над одомашнения животински свят у нас вече е наречен от будни граждани холокост. С пълно право впрочем. Паралелно с него протича и човешкия такъв над българите, формално провеждан като нови цени на ток, газ, парно, храни, данъци, винетки, такси и десетки други “актуализации”, включително и по-високи отчисления за “общата отбрана” на голямото европейско семейство и бъдеща армия - нещо наистина миролюбиво и хуманно.

Новинарските агенции озвучиха на 15 юли т.г. драмата на баба Дора от странджанското село Шарково. “Не мога нищо да направя повече. Борих се. На колене дори му паднах дори (на земеделския министър Румен Порожанов), но не става. Явно служат на Европейския съюз, не на нас - на държавата, на народа си“. Нейната снимка с една от козичките, обявени за унищожаване заради опасения от чума, се превърна в символ на умиращия земеделски стопанин в Странджа планина. И не само там, впрочем.

“Трябва да са с гордо вдигнати глави пред Европейския съюз, не пред нас българите”, изплака баба Дора, която въпреки безизходицата от предстоящата евтаназия, напоява животните си и ги храни както всеки ден. „Министърът каза, че ме гледал по фейсбук и заради мен дошъл тук. Аз го помолих да ми остави животните, да ми ги запази – не искам да ми плаща животните, искам си моето стадо. Човекът каза, че не могат да го оставят, защото попада в трикилометровата зона на убиване”. Жената сама отглежда 140 кози и овце, които трябва да се подложат на евтаназия... Тя е на възраст и едва ли ще има шанса да отглежда ново стадо. “Сама си ги паса, не давам на никой да ми пипа животните. Това е огромен труд, огромна работа, ама, те, министрите, не разбират”, казва баба Дора, и обяснява, че всичките й животни я обичат. “Те са моите деца”.

 

Илияна ВЕЛЕВА

Човекът, който заповяда да бъдат убити животните в Странджа


 

Дамян Илиев - председателят на БАБХ, който издава заповедта за убиването на животните в Странджа. Дъщеря му е активно протестиращата манекенка Таня Илиева... Само искам да ви напомня, че това е човекът, който стои зад драмата с тигърчетата Терез и Масуд, с убитите, отново по желание на БАБХ, 100 папагалчета, които бяха жертва на трафик на животни, с умрелите от глад и студ кончета в Кюстендилско през тази зима и не на последно място - безумното желание за евтаназия на кравата Пенка.

И той е все още на поста си...

Изводите оставям на вас...

 

Ева КИКЕРЕЗОВА, фейсбук, 14 юли 2018 г.