Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 30 (24 юли 2018) ВЕРНОСТТА КЪМ ИДЕАЛА Е НАШИЯТ ДЕВИЗ

ВЕРНОСТТА КЪМ ИДЕАЛА Е НАШИЯТ ДЕВИЗ

Е-поща Печат PDF

Уважаеми делегати и гости на Третия редовен конгрес на ПП “Нова Зора“. Упълномощена съм от името на Общинската и Областната организация на град Плевен да пожелая успешна и ползотворна работа на конгреса.

Прекрасния доклад на г-н Минчев аз няма да коментирам, защото той е силен и точен.

Искам да се спра на методите и формите които използва нашата организация, за да оцелее през този труден четиригодишен период, в който трябваше да се борим за името си. И ние се борихме. C преименуването на коалиция “БСП лява България”, а сега вече и в “БСП за България”, ниe, партия “Нова Зора”, малко е да кажа, че бяхме потопени и удавени. Може би такъв да е бил и нечий замисъл. Но се оказа, че сметките излязоха накриво. Липсата на доверие и подкрепа, отсъствието на коалиционна политика в Плевен, само още повече амбицираха членовете на ПП “Нова Зора”. Ние разбрахме, че сме на правилен път, когато видяхме резултатите на нашия девиз “Дела, и пак дела”. Показахме, че не можем да седим и да чакаме някой да ни дава указания какво да правим. Това сплоти нашите членове. Речи и крамоли при нас няма. Живеем задружно и си вярваме.

Изпълнителното бюро на плевенската организация заложи на методи и форми, чрез които показа на плевенската общественост, че сме жилави и работливи, че ни има и постоянството е наша отличителна черта. Няма защо да крия, понякога ни уязвяваше високомерието и неоснователното пренебрежение на някои от кадрите в БСП. Много от тях станаха общински съветници, някои се издигнаха и на по-високи позиции. ПП “Нова Зора“ не зловиди никому, не дели своите членове на млади и стари, а на знаещи и можещи.

Ето кои са направленията, по които работихме и продължаваме да работим. Тъй като чисто политическата дейност изисква финансов ресурс, си избрахме за първо направление грижата и реставрирането на паметници и паметни плочи на български и руски герои. С наши сили и с уменията на наши членове възстановихме 14 от общо 27-те паметника на руския хирург Николай Иванович Пирогов, запуснати и полуразрушени. Възстановихме мемориала на четирима руски летци и разузнавачи, погребани на плевенска земя. Открихме имената, воинските звания и принадлежността към съответните полкове на десет загинали руски офицери при обсадата на Плевен и погребани в църквата в с. Горна Митрополия. Поставихме плоча на загиналите в Първата и Втората световна война жители от с. Бъркач. Почистихме и реставрирахме две могили на загинали руски войници край с. Тотлебен, за което получихме благодарствено писмо от кмета на селото. Почистихме цялата местност, където се намира къщата и гробът на ген. Иван Винаров в месноста „Кайлъка“ и надписахме надгробната му плоча.Реставрирахме, почистихме и поставихме плоча на майката на ген. Владимир Заимов в Скобелевия парк, за което получихме благодарствен адрес от директора на Плевенската “Панорама”. Организирахме и други инициативи и бяхме щастливи да чуем от гражданите, че всичко това е дело на ПП “Нова Зора“.

Второто направление, по което работихме, бе в културната сфера. Към нашето сдружение „Евразия“ учредихме творческо обединение „Зора“, което обедини поети, писатели, журналисти,  художници, вокалисти, танцьори, балетно изкуство. Обединението провежда комплексни срещи с творци и граждани на Плевен и стана тяхно културно средище. Интелигенцията в града се срещна с творчеството на Петър Анастасов, Таньо Клисуров, Васил Милев, Минчо Минчев, Дафинка Божкова, Петранка Иванова, Дора Куртева, Екатерина Пенчева, Никола Филипов, Румен Воденичаров, Евгений Гиндев, а през месец септември ще ни гостува поетът Матей Шопкин.

Незабравими ще останат литературните матинета в град Ловеч, Левски и Червен бряг.Предстои издаване на „Алманах“ през месец октомври.

При творческите срещи залите бяха препълнени, което показва, че хората са жадни за правдиво слово, за култура и духовност.

Трето направление в нашата работа стана фестивалът на патриотичната песен „Отечество“, посветен на падналите за свободата на България, който се провежда в първите дни на месец юни и който от регионален се превърна в национален. Тази година бе седмото негово издание. Фестивалът бе посветен на 140-годишнината от Дойранската епопея и чрез него дадохме още веднъж ясен знак, че “Нова Зора” е жива, че са напразни усилията на някои да ни скрият под миндера.

В четвърто направление превърнахме организирания от нас национален шахматен турнир. Проведохме го съвместно с шахматна школа „Берое 2015” и шахматна школа „Верила“ - Елин Пелин. На 1 септември ще проведем 4-ият открит шахматен турнир в гр.Плевен. В него участват шахматисти от цялата страна от различни възрастови групи и категории.

Пето направление бе опознай Родината, за да я обикнеш. Това е чисто партийно мероприятие, с което провеждаме пътуващи семинари до Плиска, Преслав, Велико Търново, Шумен, Охрид, Калофер, Казанлък, Сливен...

Шесто направление е нашият българо-руски клуб. Той си постави за цел по-близкото опознаване на руската и българската култура, литература и традиции, организирахме курсове по изучаване на руски език и практическото му ползване в разговор с етнически руснаци, живеещи в Плевен.

Седмо и осмо направление са работата в социалните мрежи и работа с деца в неравностойно положение.

Работим съвместно с Българския антифашистки съюз, съюза на офицерите и сержантите от запаса, съюза на пенсионерите 2004, сдружение ген. Владимир Заимов, сдружение на артилеристите, с пенсионерските клубове по квартали и други неправителствени организиции. На организираните от нас мероприятия присъстват БАС, АБВ, Българска пролет, Атака, НФСБ, социалдемократи идр.

На 9 май обединяваме всички ляво мислещи хора и патриоти.

Взимаме участие във всички начинания и срещи, организирани от БСП с интересни хора и политици като Тома Томов, Иво Христов, Александър Томов, с посланика на Република Куба.

Истинска непримирима опозиция сме към безобразията, вършени от кмета Георги Спартански и неговия екип. Създадохме нарочна страница във фейсбук - “Безобразията в Плевен”. Но той не търпи критика, неговите тролове атакуват страницата ни, наричат ни “неосъществени политици”, обиждат ни, но на лъжата краката са къси. Тъжното е, че групата на БСП в Общинския съвет от пет човека плътно стои зад него.

Няма да се спирам на политически теми, те прозвучаха в доклада, но ние се присъединяваме към призива на Корнелия Нинова “Българи! Това е ново робство! Време е за справедливост и промени! Трябва да се осъзнаем и да защитим достоянията на народа си, които ГЕРБ окраде и ни превърна в просяци.” Силно сме разочаровани от такива патриоти като Волен Сидеров, който в своята книга “Планът Сидеров срещу колониалното робство” призоваваше да не гласуваме за ГЕРБ и ДПС и да не даваме власт на народните изедници. Сега самият той е във властта и си позволява да праща Корнелия Нинова в неделно училище за политици.

Ние имаме една молба към другарите от БСП. Уважаеми другари, ние сме малки, но сме сериозни хора. Наша отличителна черта е постоянството, търпението и верността към идеала.

Госпожо Нинова, преди година и повече Вие казахте, че тръгваме заедно на дълъг път. Не позволявайте да бъдат разрушавани мостовете между българските патриоти и хората на социалната кауза. Изкоренете високомерието в БСП, иначе то ще погуби партията и ще погуби създавания с толкова усилия съюз.

 

Евгения ИВАНОВА

председател на Областната организация Плевен

на ПП “Нова Зора”

 

Видео: Евгения Иванова пред Третия редовен конгрес на Нова Зора