Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 30 (24 юли 2018) КОГАТО БЪЛГАРИЯ ИМАШЕ РАКЕТЕН ЩИТ!

КОГАТО БЪЛГАРИЯ ИМАШЕ РАКЕТЕН ЩИТ!

Е-поща Печат PDF

• 50 години от бойните пускове с оперативно-тактически ракети от района на община Приморско

 

От 23 до 29 юни 1968 г. на територията на Източна България и акваторията на Черно море, под ръководството на ГЩ на БНА, в лицето на зам.-министъра на отбраната и командващ Сухопътните войски ген. полк. Кирил Косев и командващите на: ВМС – вицеадмирал Иван Добрев; ПВО, ген. майор Димитър П. Димитров и РВ и А, ген. майор Димитър Ж. Тодоров, се проведе фронтово учение.

 


Привлечените за участие войски са :

• от Трета армия: 16 МСД, 66 Армейска ракетна бригада и 130 Подвижна ракетна техническа бригада от Кабиле, до Ямбол, и Трета зенитна ракетна бригада-Бургас;

• от Втора армия: 56 Армейска ракетна бригада и 129 Подвижна ракетна техническа бригада от Марино поле – Карлово;

- Авиополкът от летище с. Равнец;

• Бреговите ракетни дивизиони от Шкорпиловци и Поморие;

• Корабните ракетни дивизиони от Варна, Атия и Созопол.

Върховният момент на учението и бойните стрелби са бойните пускове с оперативни тактически ракети 8К14. В 06.00 часа на 28.06.1968 г. Четвърта стартова батарея от Ямболската бригада от позиция в близост до с. Веселие произвежда боен пуск. Един час по-късно, в 07.00 часа, Втора и Шеста батареи от Карловската бригада произвеждат групов пуск със същите ракети от позиции до с. Ясна поляна. Целите, по които се стреля, са разположени в морето до Балчик. Разстоянието на стрелбите е на 120 км от позициите. С бойни стрелби участват и ракетчиците от зенитната бригада, Бреговата ракетна бригада и Корабните ракетни дивизиони. Стрелбите на всички са с оценка „Отличен”, невиждан успех на воините ракетчици от БНА. Натрупан е голям боен опит и самочувствие, гаранция за защита на Родината.

За ознаменуване на това събитие – 50 години от бойните пускове, гордост за ракетните войски в България, - е издигнат паметен знак. Той е изграден по инициатива на ракетчиците и артилеристите от СОСЗР от Бургас, Приморско, подкрепени от ракетчиците от София, Карлово и Ямбол и практическото участие на Общинския съвет на община Приморско, под патронажа на кмета на общината г-н Димитър Германов.

На паметния знак е изписано: НА БЪЛГАРСКИТЕ РАКЕТЧИЦИ ОТ СУХОПЪТНИ, ЗЕНИТНИ И БРЕГОВИ РАКЕТНИ ВОЙСКИ, ВМС И ВВС, ПО СЛУЧАЙ 50 ГОДИНИ ОТ УЧАСТИЕТО ИМ В МАЩАБНОТО СЪВМЕСТНО УЧЕНИЕ С БОЙНИ СТРЕЛБИ (26-29.06.1968 год.). И датата 28.06.2018 г.

 

Съобщение:

Паметният знак в град Приморско ще бъде открит в 12.00 часа на 01.09.2018 г. от президента генерал Румен Радев, Главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България