Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 34 (18 септември 2018) ДУХОВНОТО НЕБЕ НА БЪЛГАРИЯ

ДУХОВНОТО НЕБЕ НА БЪЛГАРИЯ

Е-поща Печат PDF

Уважаеми другарки и другари!

Ние пак сме тук! Никой не е забравен и нищо не е забравено. Отново се прекланяме пред паметта на загиналите, които жертваха живота си верни на светли идеали и изпълнени с любов към Родината. Антифашистката съпротива спаси България от национална катастрофа, запази непокътнати границите на страната ни, сключи Парижкия мирен договор и отвори вратите към съюзените народи, с които участвахме в разгромяването на фашизма!

В кървавата борба паднаха  9 140 партизани, 20 070 ятаци и помагачи, бяха опожарени 2139 яташки и партизански домове. Когато признаваме и слушаме тези цифри от дистанцията на времето те звучат сухо, безпристрастно като статистическа информация, без да може да се почувства колко мъка, болка и скръб има във всяка цифра. Нима има метрична система, която би могла да измери, например, предсмъртния ужас на децата от Ястребино – седемгодишните Ценка, Цветанка и Стойне, десетгодишните Иван и Димитрина и дванадесетгодишната Надежда – разстреляни заедно с родителите си на 20 декември 1943г. Нима има метрична система, която би могла да измери мащабността на човешкия дух на Никола Вапцаров, Антон Попов, Атанас Романов, Петър Богданов и Георги Минчев, които с песен на уста и гордо вдигната глава посрещнаха залпа на ексекутурите Гарнизонното стрелбище на 23 юли 1942 г. и преминаха в редиците на безсмъртните, на великите, на онези, които подпират с раменете си духовното небе на България. Един от тях Антон Попов, в своето предсмъртно писмо до родителите си написа: „Умирам за един нов свят, който ще огрее с такава силна светлина, с такава хубост, че моята жертва за него е нищо.”

В търсене на тази мечта след 9 септември 1944 година тези, които останаха живи сътвориха подвига на социалистическото строителство. Те преобразиха България и от безнадеждно изостанала страна с аграрана икономика и селско население я превърнаха в модерна европейска държава с висок жизнен стандарт, достъпно и качествено образование, всеобщо и безплатно здравеопазване – страна, която осигуряваше на всички свои граждани възможност за достоен живот.

Изминаха 74 години от онзи 9 септември 1944, когато в България се случи една голяма, революционна промяна. Сигурно днес всичко трябва или поне трябваше да е много различно, но не  е. Днешната България много прилича на онази от лятото и ранната есен на 1944 година. Отново огромната част от населението тъне в мизерия. Отново тя имаше управление, което води страната ни към прага на тежка национална катастрофа, този път демографска. Отново умират невинни хора, този път убити от престъпно безхаберие и безкрайна алчност.

Днес България отново има нужда от революционна промяна, от нов 9 септември, който отново да спре пропадането на българската държава и общество. Днес България отново има нужда от съвременна визия за развитие, което да и донесе едно по-добро бъдеще, от визия за нов градеж и съзидание, за нова модернизация, за преодоляване на бедността и мизерията, за възстановяване на здравеопазването и образованието, за нов демографски подем.

Да насочим нашите усилия за радикална промяна на държавата, за да се пресекат всякакви условия за корупция и злоупотреба с властта и да създадем такава държава и такива условия за живот, за каквито мечтаеха и жертваха своя живот и живота на своите близки нашите предшественици в жестоката антифашистка съпротива. Това е задачата днес – борба за делото на българските антифашисти!

Девети септември - това е денят на победата над българския фашизъм!

Девети септември - това е денят, в който България пое пътя на своето народнодемократично развитие!

Девети септември - това е денят, когато исторически се полагат основите на социалната държава!

За това днес на 9 септември ние трябва да си спомним за тези преди нас, които дадоха здравето и живота си за свободата на българския народ, да осъзнаем огромната си отговорност пред тяхната памет и пред България и с нови сили да вървим напред!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!