Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 44 (29 октомври 2019) БЛАГОРОДНАТА СПЛАВ НА ЗНАНИЕТО И УМЕНИЕТО

БЛАГОРОДНАТА СПЛАВ НА ЗНАНИЕТО И УМЕНИЕТО

Е-поща Печат PDF

На 10 октомври 2019 година завърши четвъртото поред изложение на Младежкото техническо творчество в град Горна Оряховица. Явиха се 246 младежи от цялата страна от професионални гимназии, технически университети и иновационни фирми. Представиха разработки в областта на  електрониката, електротехниката, мехатроника и софтуера. Оценката на специалистите бе, че тази година нивото на разработките е по-високо.

Комисията по класирането бе ръководена от доц. д-р инж. Александър Иванов от Технически университет – Русе и членове: доц. д-р Стефан Иванов от ТУ – Габрово  и инж. Кирил Иванов, специалист във фирма „Пасат електроникс“. Те разпределиха 25 парични и предметни награди.

Извънредната награда от 1000 (хиляда) лева и плакет от Община Горна Оряховица бе присъдена на Професионална гимназия  „Ген. Владимир Заимов“, град Сопот за автоматизирана система за измерване параметрите на околната среда и автоматизиран училищен звънец. Наградата бе връчена от г-н Попдончев – представител на Българската стопанска камара.

Първите награди връчи заместник-министъра на образованието и науката – инж. Таня Михайлова.

Наградният фонд бе осигурен с помощта на Асоциацията на индустриалния капитал в България; Федерация на научно-техническите съюзи в България; Министерство на образованието и науката и фирми от града и региона.

Тази година изложението даде възможност на новосъздадени фирми и клубове, занимаващи се с обучение на деца и ученици чрез конструираните от тях роботизирани устройства и методики, да демонстрират постиженията си. Такива са: Клуб на програмиста – Велико Търново, с ръководител Невен Боянов; Сдружение ДЕМО, университет за деца, с ръководител Явор Киряков, Клуб БИТ РОБОТС – Русе, с ръководител Симеон Симеонов и Клуб РОКБОТИКС – Горна Оряховица, с ръководител Николета Петкова.  Г-жа Николета Петкова събра със своя показен урок вниманието и възторга на децата през дните на изложението.

Тази година изложението беше посетено от над 1500 деца и ученици от Горна Оряховица и региона.

На традиционният ретропоказ се демонстрира работеща линия с първите компютри „Правец 8“ и печатащи устройства.

Инж. Николай Стефанов от Белоградчик през цялото време бе обкръжен от любознателни деца и граждани, като им демонстрира действащ фонограф на Едисон от 1902 година, Стърлингови двигатели, модел на първия радиопредавател и други.

Изложението завърши с музикална програма. То се утвърди като мястото, където се демонстрират знанията и уменията на най-добрите. Особено окуражаващо е, че през годината чрез координацията на Фондация „Милен Григоров“, учители интусиасти и фирми от региона вършат сериозна работа по обучение на учители от над 40 професионални гимназии. Разширява се клубната дейност. Участват все повече фирми, които на местно ниво сътворяват онази необходима сплав между училище-университети и фирми за насочване на младежите към техниката и българската индустрия.

„МОН не ни пречи, помага ни – заяви инж. Владимир Григоров, главен инициатор и организатор на Изложението и сподели своята тревога, че държавата трябва да вземе мерки за ограничаване на целогодишната агресивна практика на рекламни агенти от знайни и незнайни Европейски университети, чиято политика е да прилъгват и засмукват най-добрите и най-талантливите от децата на България.

Статистиката за 2019 година сочи, че в България са приети около 44 000 студенти, а в Европа те са 37 000 – съотношение, което не се нуждае от коментар.