Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив
Архив
ШИРОКА ДУШЕВНА КРОЙКА PDF Печат Напиши писмо
Брой 17 (2012)
Написано от Тодор КОРУЕВ   

Иска ми се да влезна в душевната кройка на овчаря, но не мога да го направя без помощта на Сиврията. Нему принадлежи забележителното писание „Родопчанинът”, нарекъл го е „фрагментарен опит за психография”, сякаш да ни напомни, че не може „да се обхване необхватното”. Удивителното е, че този текст излезе в кн. 1 на „Родопи” от 1973 г., със „следва” накрая, а продължението се появи чак в книжка 5 на списанието през 1974 г., т.е. след отсъствие в 15 книжки. И до ден-днешен не ми е ясно – у кого е причината за разтеглянето във времето на психологическия етюд, но няма да е нито у Станислав Сивриев, нито у главния редактор Николай Хайтов, а някой друг по на високо стъпало толкова дълго е мъдрувал що да стори с писанието на Сини Сиври, както Илия Бешков е наричал младия си приятел.

Продължение...
 
ШИРОКА ДУШЕВНА КРОЙКА PDF Печат Напиши писмо
Брой 18 (2012)
Написано от Тодор КОРУЕВ   

продължение от бр. 17

Затуй „моите” кехаи и овчари са повечето хора с широка душевна кройка, самочувствието им личало в походката, в държанието, в говора, „големството” им е в кръвта. Чувството за превъзходство иде не само в гиздилните им облекла и силяхлъците, но от позицията в обществото – кехаята има влияние  над агата, чиито къшли наема, но му гледа овцете. Почитан е и от османската администрация. Не са един и два случаите забитинът на Ахъ Челеби Салих ага да отстранява местни управници, вършили зулумлуци, защото не могъл да скърши хатъра на авторитетен кехая. Влиянието на кехаите е стигало дотам, че са могли да свалят от въжето осъден на смърт.

Продължение...
 
Шистофреничната треска за газ PDF Печат Напиши писмо
брой 25
Написано от Юлия ДОБРЕВА   

• Искат да превърнат Златна Добруджа в “Амазонски Чернобил”
• Сондажите на “Шеврон” в Нови пазар може да докарат
катастрофални екологични последици за житницата на България

Компанията “Шеврон - България експлорейшън енд продакшън” получи разрешение за търсене и проучване на шистов газ в страната ни. На заседание на правителството, на 15 юни т.г., тя бе допусната на територията на България за срок от пет години, за това време дружеството ще вложи около 50 млн. евро за търсене и на нефт и природен газ, на свой риск, в площта “Блок 1 Нови пазар”. Теренът заема 4400 кв. км в областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна.
Предвижда се страната ни да получи общо 84 млн. евро в замяна на сондаж и добив на шистов газ в Североизточна България - нещо като прочутото възнаграждение за страха... Според еколози този метод за проучване и добив на газ крие големи рискове за околната среда, в земните недра се инжектират химикали. В световен план подобни технологии обикновено предизвикват катастрофи, и не само екологични.

Продължение...
 
Ще ни отнемат ли победата на Шипка? PDF Печат Напиши писмо
брой 33
Написано от Евгений ЕКОВ   

Сред неотменимите дати, белязали върховете в националната ни история, 11 (23) август 1877 г. ще остане завинаги изписан с кървави букви. Защото на този ден се водят най-ожесточените и решаващи боеве при връх Шипка по време на Руско-турската освободителна война. Това е върховното изпитание на защитниците на прохода - Шипченската епопея.

До тази славна страница от миналото ни се стига, след като в началото на август руското командване поверява отбраната на старопланинските проходи от в. Шипка до гр. Елена на ген. Ф. Ф. Радецки, а непосредственото ръководство на отбраната на Шипченския проход - на ген. Н. Г. Столетов.Предвид изключителната важност на прохода, след превземането и опожаряването на Стара Загора Сюлейман паша се насочва натам с 27-хилядна армия и 48 оръдия (без да се броят резервите). На 8 (20) август той се разполага в подножието му, готвейки се да нанесе тук главния удар.

Продължение...
 
Ще обърнем ли и другата буза? PDF Печат Напиши писмо
брой 43
Написано от Евгений ПЕНКОВ   

Има нещо патологично в начина, по който Сърбия се държи със своите съседи. Доказвала го е не един път, доказа го и сега с отказа си да разкрие на 23 октомври изборни секции в Босилеград и Цариброд. Така хиляди българи с двойно гражданство бяха лишени от правото си на глас при избора на държавен глава на България.В същото време се оказа, че секция няма да има и в българското консулство в Ниш. В резултат на всичко това сънародниците ни в Западните покрайнини на практика останаха без възможност за гласуване. И въпреки призива на Демократичния съюз на българите към българското правителство да помогне на хората с българско гражданство в пограничните общини да гласуват по адресната си регистрация в страната ни.

Продължение...
 
ЩО Е ТО АЛТЕРНАТИВА И ИМА ЛИ ТЯ ПОЧВА У НАС PDF Печат Напиши писмо
брой 14
Написано от Евгений Гиндев   

Днес модерна и най-употребявана дума в българския политически речник е „алтернатива”. За нея говорят всички политически субекти, но най-вече телевизионно представените партии.
Терминът е насочен срещу управляващата партия ГЕРБ, т.е. всички те са алтернатива на сегашното управление и са спасението на България. „БСП е ясна алтернатива на сегашното управление и има свое виждане как страната ни да излезе от кризата”, заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на среща с посланиците на страните-членки на ЕС, Хърватия и Турция. Работната среща беше по покана на посланика на Република Унгария в България - Юдит Ланг, и е по повод унгарското председателство на СЕ на ЕС (Аргументи BG  от 29.03.2011 г.).
Но що е алтернатива?

Продължение...
 


Страница 83 от 87