Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив
Архив
Важно е не какво правиш, а какво се вижда от синия екран PDF Печат Напиши писмо
брой 31
Написано от Людмил НЕДЯЛКОВ   

• А вие какво направихте?!

Кабинетът Борисов прескочи и третия вот на недоверие, на 26.07.2011 г. Със 143 гласа „против”, 91 „за” и 1 „въздържал се”, правителството на ГЕРБ продължава „устрема си” към следващия, може би последен опит на парламентарната опозиция да го вразуми. Ако, разбира се, управляващите признаят, че не парламентът, а избирателят и улицата са тези, които държат ключа от килера... Съдейки по поведението им преди и след вота, не сме големи оптимисти.Защо? Защото на 21 юли видяхме как премиерът Борисов учеше своите съпартийци как „политически правилно” трябва да тълкуват мониторинговите доклади на Европейската комисия.

Продължение...
 
ВАЛЕНТИН РАСПУТИН ЗА КИРИЛО-МЕТОДИЕВОТО ДЕЛО PDF Печат Напиши писмо
Брой 11 (2012)
Написано от Зора   

“Русия и България може да имат и различни политически системи, но все едно – ще съществува най-важното: духовните ни връзки. И най-главната ни опора са славянските първоучители Кирил и Методий - създателите на кирилицата, от която всички се ползваме. Ние всички сме произлезли от тая свещена азбука. Ние мислим, ние пишем с нейна помощ, продължаваме се с нейна помощ. Това не е случайно. Така че нашите съдби не могат да се разминат. Вие, българите, сте наследници на тази култура, вие я продължавате и ни показвате как едновременно можете да бъдете и наследници, и продължители на тази култура.

Продължение...
 
ВАРНЕНЦИ НАДВИХА СТРАХА PDF Печат Напиши писмо
брой 27 (2012)
Написано от Д-р Теодор БОЕВ   

Баналната иначе рекламна фраза: “Днес в София, утре в други градове” се оказа неопровержима истина, когато стана въпрос за гражданските протести. След като в столицата еколозите принудиха министър-председателя да върне поправките в Закона за горите, варненци също излязоха на улицата и спряха общия устройствен план на града, който предвиждаше застрояване в символа и гордостта на Варна - Морската градина. И накараха общинарите да гласуват пълна забрана за застрояването на зелените площи на Варна.

Продължение...
 
ВЕКЪТ НА ЖИВКОВ PDF Печат Напиши писмо
брой 47
Написано от Валентин ВАЦЕВ   

Уважаеми дами и господа, другарки и другари,*
Вчера, докато готвих тезисите, към които ще се опитам днес да привлека вашето внимание, изпитах момент на страх – Боже мой, какво съм се наел да правя! Мислех да правя скромно изказване в хода на тази важна сама по себе си конференция, после идеята за изказване прерасна в идея за доклад, а сега пък – доклад, с който се открива конференция.
Темата е голяма, много голяма, много по-голяма от мен и от много други хора, които (като мен) също имат мнение за Т. Живков. Не е добре човек да не е съразмерен (интелектуално, нравствено и политически) на темите си. Но аз се успокоявам, че целта ми днес не е да реша въпроса за ролята на Т. Живков в новата история на България, и дори не да поставя този въпрос в академична светлина и в обективна, научна плоскост.

Продължение...
 
ВЕКЪТ НА ЖИВКОВ PDF Печат Напиши писмо
брой 48
Написано от Валентин ВАЦЕВ   

продължение от бр. 47

7. А беше ли България суверенна държава? Отговорът е очевиден – не, не беше.
Суверенна беше Третата българска държава. Формална, слаба, но с реален, макар и непрекъснато проблематизиран, подлаган на рискове и накрая бездарно пропилян суверенитет. След края на тази държава през есента на 1944 г., суверенитетът й беше пренесен в Москва.
Най-лесно е да се обвини Съветската армия за това. Но нито тогава беше възможно, нито е възможно сега, нито ще бъде възможно някога в бъдещето тя да бъде съдена за това. Просто защото никой не съди победителите, тъкмо напротив - победителят е този, който съди.

Струва си да повторим: суверенитетът на победените става винаги достояние на победителите. И това е исторически закон, който не може да бъде нито отменян, нито дори оспорван.

Продължение...
 
ВЕЛИКАТА ВОЙНА НА КОНТИНЕНТИТЕ PDF Печат Напиши писмо
Брой 11 (2012)
Написано от Александър ДУГИН   

Геополитиката и тайните сили на историята

Моделите на „заговор” са изключително разнообразни. В тази област безспорно най-популярна е концепцията за „юдейско-масонския” заговор, разпространена в различни кръгове. По принцип тя заслужава сериозно изучаване и трябва да признаем, че досега няма цялостен и сериозен научен анализ по темата, въпреки стотиците разработки, които или „разобличават” този заговор, или „доказват”, че той не съществува.

Продължение...
 


Страница 11 от 87