Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 20 Никой не е забравен и нищо не е забравено

Никой не е забравен и нищо не е забравено

Е-поща Печат PDF

На 8 май т. г. Плевен още веднъж показа традиционното вече уважение и почит към паметта на руските войни, паднали в земята на България.
Пред паметните плочи на четиримата червеноармейски летци и разузнавачи Ковальов, Крилко, Конков и Попов, забравени в продължение на десетилетия, дойдоха стотици граждани с букети в ръце. Горноплевенските гробища бяха огласени от песни с незатихваща мощ и драматизъм - “Вставай, страна огромная” и “День победы”.


Поклонението, организирано от наскоро създадения в областния град Единен национален фронт, се превърна в празник на победата на хитлерофашизма и Деня на Европа 9 май. ПП “Нова Зора” и национално движение “Достойни за България” – Плевен станаха двигатели на възстановяването на това паметно място, почистено от бурените на забравата и с ремонтирани постаменти.

Любомир Върбанов, председател на движение “Русофили” – Плевен, откри тържеството. В словото си той информира мнозинството, че е поставено началото на издирването на родните места и близките на погребаните тук съветски бойци.

Главният редактор на в. “Нова Зора” и председател на ПП “Нова Зора” Минчо Минчев, в едно вдъхновено слово, прехвърли мост от дните на подвига в името на Отечеството и хуманизма към днешните бездуховни и сложни времена. “Първата проява на Единния национален фронт - подчерта той, - не е случайна. Тя е израз на общата ни убеденост, че трябва да бъде сложен край на людоедската политика, натъпкала народа ни в душегубката на т. нар. нов цивилизационен избор. Само съюзът на хората на социалната съпричастност, вдъхновени от отговорностите на патриотизма и енергията на вярата, може да изведе Отечеството ни към хоризонтите на проверени от историята приятелства и цели. България преживява трудни дни, тя няма нито верни приятели, нито надеждни съюзници. А тези летци, които се сражаваха на безпредела на дълга, на границата на невъзможното дори, чиято памет ведно с паметта за хилядите техни другари, почитаме в този ден, са знаели, че няма по-вдъхновяваща надежда за победата, когато приятел и брат стоят зад гърба ти в жестокия бой.”

Поздравителните думи от името на Руската федерация по случай Деня на победата, произнесени от Сергей Николаевич Панкрушкин, първи секретар на посолството на Русия в България, потвърдиха с нищо непроменената през вековете близост между руския и българския народи.

Председателят на местната структура на национално движение “Достойни за България” Красимир Златев говори за незабравата – дълг и преклонение пред отдалите живота си съветски бойци пред българския олтар на свободата.

Искрено развълнуван, отец Гено отслужи панихида за четиримата червеноармейци, погребани в Горноплевенските гробища. Сетне цветя заляха паметните плочи. На почетен караул застанаха участници в младежката организация на ПП “Нова Зора”. Венци поднесоха Сергей Панкрушкин, от името на посолството на Русия в България, Минчо Минчев и проф. Евгений Гиндев от името на ПП “Нова Зора,” Красимир Златев от името на национално движение “Достойни за България”, Христофор Дочев, зам.-председател на ПП “Българска левица”, проф. Минчо П. Минчев, председател на Партия на българските комунисти. Почит към паметта на загиналите отдадоха представители на Клуб на Спартакистите, на БСП, на ВМРО, на клуб “Гражданско общество “Истина” и др.

След поклонението Минчо Минчев се срещна с граждани на Плевен и разговаря с тях за Единния национален фронт като политическа неизбежност и оръжие на угнетените за достоен отпор на социално опасната агресия на изпълнителната власт в страната.

Трябва да се отбележи по достойнство организационната активност в подготовката на тази патриотична проява на г-жа Евгения Иванова, председател на общинската организация на ПП “Нова Зора” в Плевен.

След поклонението пред Мемориала Сергей Панкрушкин посети и разгледа емблематичната Панорама на Плевенската епопея от 1878 г., Скобелевия парк и Костницата на загиналите в тогавашните драматични сражения руски и румънски войници и офицери.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар