Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 22 Няколко крачки ни делят до началото на нова световна война

Няколко крачки ни делят до началото на нова световна война

Е-поща Печат PDF

Известният италиански политик, журналист и конспиролог уличава САЩ в подготовката на световно преразпределение. Затова американците използват провокации и инсценировки, последната от която бе „убийството” на Осама бин Ладен.
Джулието Киеза е професионален журналист, в миналото е бил един от лидерите на италианската комунистическа партия и кореспондент в Москва на вестниците „Унита” и „Ла Стампа”, бивш депутат в Европарламента. Автор е на запомнящи се журналистически разследвания, множество публикации и  серия от книги, преведени на много езици по света. Неговият филм и книга („Зеро”) за американската трагедия от 2001 г. се превърнаха в информационна бомба. Дж. Киеза е създател на политическото движение „Алтернатива”. Защитник е на правата на рускоезичното население в постсъветското пространство. През последното десетилетие сериозно се занимава с въпросите на глобализацията.

 

- Не успяваме да догоним времето, Джулието! Договорихме се за интервю относно световната криза, а изведнъж - на ти: убийството на Бин Ладен в пряко предаване! Обама и Клинтън с изкривени от ужас лица... Означава ли това, че САЩ са намерили изход от кризата? Или това събитие носи друг, таен смисъл?
- Напротив, смятам това за симптом за задълбочаване на американската криза. Разбира се, тази операция е била подготвяна отдавна. Но така, както бе осъществена, според разпространената по цял свят информация, показва все пак, че съществена роля е изиграла импровизацията. А защо? Защото господин Барак Обама изгуби практически всички възможности да бъде преизбран за втори мандат, ако не стане Терминатор. Затова той и неговият екип са взели решение да осъществят абсолютно театрална операция.
Това е фикшън, защото според всички сведения, с които разполагаме, Осама бен Ладен е умрял отдавна.

- Имате доказателства?
- Никой ги няма. Но обърнете внимание: светът моментално повярва на всичко това. Но ние, журналистите, не можем и не сме длъжни да вярваме само на една версия, на официалната, не отчитайки всички останали обстоятелства.
И така, какво знаем? Че американците са убили някого си и го потопили в морето, не давайки никому да провери този факт. Всичко това е много странно и дава повод да се мисли, че те нямаха какво да покажат. Всичко са измислили. Живеем във фиктивно общество, аз го наричам матрица, където нас досега ни учеха да вярваме в повече или по-малко вероятни неща. А сега претендират ние да повярваме в невероятни! Това е вече сериозно нападение върху световната общност, организирано от бившата световна империя. Подчертавам – бившата, - защото Америка отдавна вече не е империя. Но пък претендира да управлява света по своите си мерки. С това се обяснява и безнадеждното поведение на американците, тяхната неспособност да признаят новите световни реалности, където те са само едни сред останалите, и нищо повече. Те повече не са главните управници. Китай например е много по-силен от Америка по всички параметри, Европа също.
Америка в момента реагира като ранен звяр, опитващ се да се върне към това, което е било. И от тази гледна точка действително опасността за мира на планетата става много голяма.

- Какво свидетелства за това, че на практика Осама бин Ладен е умрял още преди няколко години?
- Вашият Първи канал излъчи знаменито интервю с негов телохранител, където стана дума, че през 2006 г. като че ли са го погребали в Афганистан. Но имаше и много други източници, които в различни времена твърдяха, че Осама бин Ладен е бил мъртъв още през декември 2001 г. Самата Беназир Бхуто твърдеше това в едно интервю по тв канала “Ал Джазира”, давайки да се разбере, че даже познава този, който е убил Осама бин Ладен. След това заявление направи и президентът на Пакистан Асифа Али Зардари, съпруг на Бхуто, който каза: по наши сведения Осама бин Ладен е вече мъртъв. За същото говореха бивш шеф на секретните служби на Пакистан и един бивш сътрудник в Държавния департамент на САЩ по безопасността – за това, че “терорист номер 1” не е убит, той е умрял от болест.
Всички знаеха, че Осама бин Ладен е бил болен още през август 2001 г., когато го е посетила делегация на ЦРУ в болница, или в Оман, или в Бахрейн. Впрочем, описанието на мястото, където уж са го убили, не съответства на описанието на мощта на “Ал Кайда”. Това е гигантски мит, в който всички ние живяхме в продължение на 10 години. За това говореха мнозина – например господин Ален Жюйе, бивш шеф на антитероризма на Франция, който през януари миналата година в реч пред Сената на Франция каза: “По наши сведения “Ал Каида” не съществува от 2002 г., а когато тя действаше, в нейния състав влизаха около 40 хиляди души, съвършено неспособни да управляват международна терористична мрежа”.
Господин Жюйе, който далеч не е последният човек в страната, твърди, че “Ал Каида” е фикция, лозунг, приличащ на “Адидас” или “Кока-Кола”, които всички ползват, не знаейки за какво става дума. Историята на 11 септември, която сама по себе си е много съмнителна, аз вече съм изложил във филма “Zero” и в едноименната книга. Версията за събитията на десетилетната борба против международния тероризъм не издържа и на най-елементарната критика. Затова сега сме длъжни да кажем: ние на вас, скъпи американски приятели, не ви вярваме; вие говорите неща, които не можете да докажете. А доколкото вие нищо не доказвате, ние сме в правото си да кажем, че войната в Афганистан бе фалшива операция, както и в Ирак. И въобще всичко, което правите на световната арена, не съответства на нашите интереси.

- Но какво им пречеше на американците при съвременните средства на фотошопа и на компютърните възможности да поискат да инсценират фотография или видео на погребението на Бин Ладен?
- Трябва да бъдат попитани. Не съществува нито един трибунал, който може да потвърди, че човек е мъртъв, ако липсва тялото му. Защо те, например, атакуваха Ирак, говорейки, че Саддам Хюсейн притежава оръжия за масово унищожение? Можеха да организират фалшивото им откриване. Можеха, но не го направиха. Защото така или иначе навсякъде печелят. А знаете ли защо? Защото контролират потока на световната информация. Всички вестници по света реагираха на смъртта на Бин Ладен така, сякаш са присъствали там. Средствата за масова информация всяка минута повтарят американската версия, и повече от милиард души, които не могат нищо да проверят, се поддават на това.
Защо да се правят реални фотографии, ако всички вестници са готови да публикуват фалшиви? За какво да се фабрикува каквото и да е, когато и така всички се съгласяват? Няма нужда. Тя ще се появи, когато вестниците, списанията, телевизиите по цял свят започнат да проверяват всичко, което в САЩ говорят.

- Добре си спомням вашата книга и филм за събитията от 11 септември – тогава вие заподозряхте в инсценировка друг американски президент, републиканеца Буш. Получава се, че сега неговото дело продължава демократът Обама? Но защо?
- Защото в момента наблюдаваме изменение в политическия курс на САЩ. Искам да подчертая, че всичко, което казах дотук, мога да го докажа. А това, което ще кажа сега, е мое предположение.
И така, предполагам, че Обама не може да бъде преизбран за втори мандат, защото той вече загуби лице и не е способен да противодейства на републиканците. Той не можа да проведе реформа в здравеопазването, да оздрави финансовата ситуация. В Америка сега е толкова дълбока кризата на системата, че Обама, ако поиска да се балотира, ще бъде длъжен да установи нови правила във финансовия свят на Америка, на Уолстрийт. Защото старите правила са правилата на банкерите. Изглежда, че той и неговият екип признаха своето поражение. Затова господин Барак Обама пое курса на господин Буш. Джордж Буш откри десетилетието, започвайки борба против международния тероризъм и представяйки пред целия свят митичната фигура на Осама бин Ладен като враг на човечеството Номер едно, а новият президент Барак Обама завърши десетилетието със смъртта на този враг.
Рецепта за излизане от кризата Обама няма. За първи път от много години Америка се намира в състояние на пълен банкрут. Те сега печатат пари, всяка минута - по няколко милиарда долара. Обама не е в състояние да управлява такава ситуация, затова предлага на републиканците така наречената бипартизанска линия за спасение на Америка.

- А защо, според вас, тази световна сензация за смъртта на Бин Ладен бе тема всичко на всичко за ден-два и много бързо се разтвори в информационното пространство?
- Това е още едно доказателство за това, за което говоря. Световната сензация следва незабавно да бъде забравена, защото ако хората продължат да размишляват, те ще видят всички противоречия и несъстоятелността на тази история – точно така, както стана след 11 септември. Ситуацията е използвана, трябва да се затвори тази книга и да се забрани разговорът. Нека никой и никога да не си спомня за това повече. Убийството на Осама бин Ладен трябва да си отиде от полезрението на световната общественост, защото започва нов стадий на война.

- Това ви го подсказва репутацията на известен катастрофист?
- Не обичам, когато ми говорят, че съм катастрофист. Аз описвам катастрофата, която се надига, тя е очевидна, и нямам вина за това. Говоря за това, което виждам. А виждам, че няколко крачки ни делят до новата световна война.

- А какво свидетелства за това? Арабските революции? Осетино-грузинската война? “Фукушима”?
- Фактически всички тези събития се намират на границата между две фази на общественото развитие. “Оранжевата” революция в Украйна, събарянето на паметника на Бронзовия войник в Естония и войната в Грузия се случиха тогава, когато определени кръгове в Европа и в Америка мислеха, че се намират в състояние на атака.
След това, преди година и половина, се получи завой, защото започна световната криза. През 2007-2008 г. бе, струва ми се, повратният момент: надигаше се нова ситуация, а хората продължаваха да действат, като че ли всичко си остава по старому. Това бе първата лястовичка на преходния период, който започна с финансовата криза, а веднага след това възникнаха всички останали, при това едновременно – и в Гърция, и в Ирландия, и в Япония, и в арабския свят, през който също премина вълна, някой казва революционна, а аз бих казал – вълна на освобождение в идеологически, емоционален план...

- Тоест, това не е натрапена от Запада “демокрация” по технологията на “цветните” революции?
- Не, това е нещо съвършено друго. До “оранжевата” революция, до опитите да се завладее Южна Осетия, това бе атака на Запада. А сега по нея се появиха пукнатини. Аз разглеждам това като симптом на широка криза и затова ги обединявам, въпреки че те са така различни. Кризата – това е загуба на контрол както над техниката (“Фукушима”), така и над чувствата на хората (арабския свят).
Става дума за много голяма криза. “Голяма” не е точната дума, това е безпрецедентна криза в историята на човечеството. Бих казал – това е системна криза.

- Затова вече две години не говори само този, който го мързи. А светът си стои, както и си стоеше!

- А ако сме достигнали предела? Фундаменталният източник на нашето развитие е енергията. Която скоро ще свърши! Отначало нефтът и газът, после уранът и въглищата. Това е едната криза. Другата е финансовата. Съвкупността на парите за последните 15 години достигна такова ниво, че никой не е в състояние да ги управлява. Финансовият сектор на развитие погълна и затъмни производствения.
Ние произвеждаме пари. Парите търсят приложение. А вече няма къде да бъдат приложени. С тези пари нищо не можеш да направиш, освен да погубваш природата. Но природата е ограничена структура. Земята е кръгла, но не е безкрайна. В продължение на последните два века живеехме в илюзии, че можем да се развиваме вечно. И ето, приближаваме към края. Към последната спирка. Защото след пет години някой на тази планета ще стане излишен.
- И никаква перспектива...
- Знам какво говоря. Вземете Китай. Преди десет години той фактически не съществуваше за нас. А сега Китай всяка година увеличава своя брутен вътрешен продукт с десет процента. Тоест след пет години пред нас ще бъде Китай и половина. Индия и половина. Бразилия и половина. Индонезия и половина. И 9 милиарда човека на Земята. А ако всички те – китайци, индийци, бразилци, индонезийци, - започнат да ядат месо, както ние с вас сме яли, и да пият мляко, и да имат такива коли и жилища, каквито имаме ние? А не стига за всички, защото няма да има нито енергия, нито цимент, нито храна, нито вода. Намираме се в пика на производството на нефт, през последните пет години добивът само се понижава, при това стремително. След това постепенно ще секне газът. После уранът. Няма да достига прясната вода на планетата. Тоест всички ресурси ще привършат в течение максимум на 25-40 години. Това е краят на цивилизацията. Хората мислят, че това е далеч, а аз казвам: не, всичко ще се случи в течение на това и на следващото поколение.

- Пак искате да кажете, че някому ще му мине през главата да разреши проблема с вселенския дефицит с помощта на малка победоносна война?
- Ако продължаваме да вървим по този път, това е неизбежно. Кой ще се осмели да обясни на 500 милиона европейци или на 300 милиона американци, че техният стандарт на живот трябва рязко да падне? Президентът на Америка няма да може – след три минути ще го убият. Госпожа Меркел? Берлускони? Саркози?

Но в нашите общи с вас разсъждения има обща грешка. Ние смятаме, че хората, които управляват света, мислят като нас. Това не е така. Те са други, мутанти. Най-голямото тяхно изкушение ще бъде силата – за да завладеят тези ресурси, които все още са останали. Америка към днешния ден е най-въоръжената страна в света. Тя ще воюва, за да съхрани стандарта си на живот. Така че най-вероятният сценарий на бъдещето – това е гигантска световна война.
Не искам да преувеличавам ситуацията. Вървим към авторитарни решения, това е очевидно. Защото ако Европа продължи да се движи според курса на Международния валутен фонд, участта на Гърция, Ирландия, Португалия ще застигне всички – хората изведнъж ще се окажат в ситуация, при която губят практически всички социални привилегии, които в следвоенния период се осъществиха в Европа. По такъв начин няма остане друг вариант, освен популисткия.
Вижте ситуацията в Италия: у нас вече има фашисти в правителството. Засега те привидно държат на съхранението на демократичните структури, но нашата конституция е под явен натиск. Анализирайте последните избори във Финландия: на власт дойдоха националисти. Ситуацията в Холандия, където изборите спечели най-екстремистката и ксенофобска партия. Старите структури на демокрацията бяха следствие от определена договореност между народа и властта. Ако тези договорености се срутят, ще има революционен изход. Левият е изключен, защото хората вече са достатъчно изиграни и се превърнаха в потребители. Единствената логична алтернатива е популистката дясна. Навсякъде ще започне да се появява някакъв си вожд, главатар, фюрер, дуче, който ще каже: виновен е съседът, емигрантът, трябва да се сложи железен ред. Опит има: през 1929 година също е имало криза, и след десет години започна Втората световна война. Намираме се в много по-лоша и в много по-драматична ситуация.

Галина Сапожникова,
„Комсомольская правда”,
25.05.2011 г.


 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата