Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 21 Инфлационната ламя

Инфлационната ламя

Е-поща Печат PDF

Докато премиерът продължава да хока избирателя, който не му целува ръцете за това, че не бил намалил заплатите и пенсиите, същата работа се върши от всемогъщата инфлация.

Всемогъща - защото е двукратно по-висока от максимума, предвиждан в бюджетите на Дянков и неговия Бойко. Особено тежки са пораженията при хората с най-ниски доходи. Само за една година инфлацията при пенсионерските пари е достигнала 7,4 на сто. Става дума за ценовата вихрушка от т. нар. малка кошница, която включва 100 стоки и услуги  от първа необходимост. Причината за по-високата инфлация при най-бедните българи е най-вече поскъпването на храните, за които отива основната част от доходите на най-мизерстващите домакинства. Такива са официалните данни на контролирания изкъсо от ГЕРБ Национален статистически институт. Какви са неофициалните – е най-строга държавна тайна. Но не съвсем. По данни, цитирани от проф. Боян Дуранкев, за една година еврото, за което е вързан и българският лев, се е обезценило с 20 на сто спрямо швейцарския франк и златото. Според него “реалният спад на доходите и най-вече на ниските доходи, е много по-голям от това, което ни показва статистиката. Ние се връщаме с 10 години назад”.
Междувременно наред с другото инфлацията топи и банковите депозити, обезсмисляйки по този начин спестовните навици на народа. От всеки 100 лв., които българите държат на влог в банките, вече са се “изпарили” 5 лв. и 30 ст. През април пък освен “традиционните” подскоци на цените на храните са поскъпнали значително дрехите и обувките (3,5 на сто). Пак през същия месец цените на плодовете са нараснали с 5,4 процента, на захарта – с 4,3, и на кафето с 2 процента.
Всичко това “души икономиката ни”, казват икономисти, които изтъкват, че рестриктивните мерки на правителството само задълбочават катастрофата. Те препоръчват точно обратното на онова, което върши ГЕРБ - бърза компенсация на доходите с над 10 на сто за средната класа и над 20 на сто за бедните, въвеждане на прогресивен подоходен данък от средата на годината и премахване на облагането на минималната заплата. “Пари в страната има, но те са лошо разпределени. Богатите стават все по-богати, бедните – все по-бедни, а средната класа изчезва”, обяснява проф. Дуранкев.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата