Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 19 Прекален светец и Богу не е драг

Прекален светец и Богу не е драг

Е-поща Печат PDF

Едно от малкото позитивни неща, направени от ГЕРБ, бе вкарването в новия Изборен кодекс на срок за уседналост от 10 месеца. Това така или иначе ограничаваше дислокацията на гласовете на цигани и турци в желаните от ДПС селища. В резултат години наред бавно, но методично, активисти на антиконституционната партия завземаха все нови и нови общини.
Да, ама не. Конституционният съд най вероятно ще отхвърли тази мярка и ще я намали на 6 месеца. Мотивът на най-висшите магистрати е, че не можело, видите ли, така рязко да се увеличава изискуемият за уседналост срок. Всъщност от ГЕРБ искаха дори една година, но от ДПС, и за съжаление и от БСП, вдигнаха врява и едногодишният срок бе отложен за следващите местни избори, тези през 2015 г. Но на някои им се видяха много и 10-те месеца, предвидени за изборите наесен.

Сега парламентът ще трябва да запише в Изборния кодекс тълкуването, предложено от КС. Ако пък депутатите не се съобразят, за местните избори на есен ограничение в месеците за уседналост въобще няма да има. И мнозинството ще бъде принудено да преглътне 6-месечния срок. Само дето вече регистрирането на нужните гласоподаватели в нужните селища вече приключи. За което свидетелства странният прираст на населението в иначе обезлюдени места.

Съдиите, разбира се, се позоваха на констатациите на прословутата Венецианска комисия на ЕС, която следи за подобни нарушения на база на принципите на всеобщото и абсолютно неограничено от нищо избирателно право. От формална гледна точка може и да е така. Но народът не случайно е казал “Прекален светец и Богу не е драг”. Особено когато става дума за национални интереси.
Илко ДЕБЪРЛИЕВ

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата