Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 19 Валидиране анфас

Валидиране анфас

Е-поща Печат PDF

• Хвала на българските пощи! Хвала на правителството!

До главния редактор на в. “Нова Зора”

Уважаеми г-н Главен редактор, пиша Ви с молба да отразите във Вашия вестник едно епохално събитие. Епохално за българското маркоиздаване. Но също така, магистрално и за българския манталитет като цяло.
На 11 май тази година предстои валидиране на пощенска марка, посветена на г-н Соломон Паси, деликатно озаглавена “20-годишнина от основаването на Атлантическия клуб в България”.

Аз, като марколюбител, събирам колекция от марки с дейци, които са били изобразени на пощенски марки още приживе. До определен момент беше лесно. Събрах чудна сбирка – цар Борис Трети, кралица Елизабет Втора, Хитлер, Сталин, Мао Дзедун, Ким Ир Сен, Тодор Живков, Брежнев, Юмжагийн Цеденбал. А после всичко секна...

Слава Богу, сега благодарение на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и неговия експертен съвет по маркоиздаване всичко пак бликна! И още как - в петорен размер!
На луксозния пощенски блок и първодневен плик, издадени със средствата на българските данъкоплатци, светлият лик на г-н Соломон Паси присъства пет пъти. Той е в обкръжението на Бил Клинтън, Колин Пауъл, папа Йоан Павел Втори (къде пък им е духовната връзка?) и на много други политически дейци, които историята вече е забравила. А ето го “Трабантът” – че как без това легендарно социалистическо возило, което нас ни вкара в НАТО, а Мони – във властта?!
Не, в този случай не е мания за величие. Не е ходил дизайнерът на марката Илиев да се съветва при Соломон Паси и не е ползвал снимки от неговия личен архив. Не, Паси не искал да бъде иконизиран. Не е за вярване. Славата на Атлантида просто се рее в общественото пространство.

Де да беше така и в предишните дни! Та таткото Соломонов, иженарицаемият “Велик философ-марксист” Исак Паси, светла му памет, колкото и да се стараеше пред предишната власт, така и не можа да попадне не само на официални пощенски знаци, но и в аналите на българската философска мисъл, дори и в статистически план. Ама синовете са винаги по-успешни...
Две думи за дизайна на самата марка и художествената иновация, изобретена от домораслия ни дизайнер Илиев. Изключително политически коректен. Изобразени са Колин Пауъл (министър на отбраната на САЩ), Соломон Паси (неизвестно в какво качество) и Манфред Вьорнер (тогавашния ръководител на НАТО). В какво е иновацията ли? Ами – Маркс-Енгелс-Ленин-Сталин винаги са били изобразявани в профил, а Пауъл-Паси-Вьорнер – в анфас!
При това ясно се подчертава и структурата на НАТО като организация – първо САЩ, после подставените от нея лица, а чак след това нейният генерален секретар. Деликатно, но исторически вярно. Браво на дизайнера и неговите съветници!
А пощенският плик? Направо е конгениално!

Там на колажчето, като фон за гениалния г-н Соломон Паси, стоят всички български президенти, които са дали своя принос България да стане член на НАТО – Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов – пропуснат няма. И особено трогателно е присъствието в колажчето на един (единствен) премиер-министър – на сегашния – Бойко Борисов. Не е съвсем ясно, какво общо има точно той с темата за НАТО, но пък е толкова политически коректно, нали така?!
Добре, че всички тия хора (а най-вече Соломон Паси) ни вкараха, па дори и насила, в светлия и демократичен съюз на НАТО. Е, не знам до ден-днешен, каква ни беше файдата. Не знам колко плаща моята държава за членството в този съюз, колко е членският внос, колко са поетите ангажименти за закупуване на военна техника втора ръка (като фрегатата “Дръзки”, която без ремонт не може да измине и 500 морски мили)? Колко са разходите за “санитарно-чистачните екипи”, които изпращаме в Ирак и Афганистан в израз на солидарност?

Е, не знам, но какво от това, че не знам? Ами, аз не знам и колко плащаме на Европейския съюз като членски внос и други ангажименти. Дори не знам дали не плащаме там повече, отколкото получаваме.
Абе, интересува ли го това някой? Важното е демокрацията!

А който се съмнява – директно в Гуантанамо, там вече има доста свободни килии и не действат никакви закони (понеже било извън територията на САЩ). Там всеки веднага ще си признае кога е пил чай с Осама Бин Ладен и какъв е актуалният адрес на новия лидер на “Ал Каида”. Там им е мястото на такива!
Та още веднъж ви моля – пратете някой за отразяване на валидирането на тази пощенска марка. Виждате – една простичка пощенска марка, а колко неща можем да си кажем, малко ли е според вас?

С уважение,
Трендафил БАЛКАНСКИ

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар