Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 19 В навечерието на кървавия хаос

В навечерието на кървавия хаос

Е-поща Печат PDF

• Поредната смърт на Осама - елемент от предвоенната обстановка

Тези дни отново бяха пуснати в световен оборот изрази от типа „световен тероризъм”, „глобален тероризъм”, „ислямски тероризъм” и др. Поводът бе акцията на американските морски командоси, т.нар. тюлени. Босът на “Ал Каида”, световноизвестният Осама бин Ладен, бе разстрелян от американския спецназ в собствената му вила в Пакистан и неговото ДНК на мига бе хвърлено на акулите в океана. Къщата на терорист №1 бе в строго охранявана зона на пакистанската военна академия, намираща се на 65 км от Исламабад. Медийното ехо на събитието продължава да отеква в глобалните медии.

Интересно бе да се проследи как нашите медии отразиха спецоперацията на щатските „тюлени”. За разлика от предишни години, в големите ни национални медии бяха допуснати да коментират събитието изключително и само „политкоректни” по американските стандарти коментатори, претендиращи за някакъв вид удобна „експертност”. Няма как да не направи впечатление, че става дума за един „компактен и селектиран” екип за бързо реагиране от „говорещи глави”. Също като „цветарка”, той обиколи почти всички големи електронни и печатни медии и като „сладкопойна чучулига” повтаряше една и съща версия на случилото се с Осама бин Ладен.
Въпросните български „експерти” в нито един момент не дадоха в анализите си поне един различен от официалната американска версия коментар. Алтернативни мнения все пак се прокраднаха, в интерес на истината, от Христо Смоленов в едно дадено за информационно-аналитичнен сайт. Той сподели достатъчно опорни точки за размисъл на по-интелигентните читатели.

Не бих искал да се спирам в детайли на множеството информационни разминавания в глобалните медии около убийството на лидера на “Ал Каида”. Още на втория ден се установи, че публикуваните снимки в интернет на убития Осама бин Ладен са прекалено и очевидно обработвани с електронната програма фотошоп, която позволява изключително професионално манипулиране на изображението. Цялата операция на американските командоси буди повече въпроси, отколкото да дава отговори. Но преекспонираните български „анализатори” селективно избягваха да съобщят на българското обществено мнение определени факти от типа „фалшиви тонове”, които разрушават песента им на US-„сладкопойни чучулиги”. Национална телевизия, която определено се хвали с това, че предоставя на своите зрители „всички гледни точки”, на практика предлага само гледната точка на официален Вашингтон. Липсва даже богатата палитра от мнения в американските, в английските, да не говорим за европейските медии. Не без основание може да констатираме, че почти цялото медийно пространство в България се контролира от официален Вашингтон.

Елиминирането на Осама бин Ладен в Пакистан би трябвало да се разгледа в глобален контекст. „Убийството” е свързано със събитията в Либия, с „мексиканската вълна” от промени в арабския свят, с обстановката в САЩ, с интересните административни размествания в Русия и т.н. Когато се направи връзка между изброените събития, възможно е дори да си дадем отговор за онова, което става в България.

Да напомня на мислещия читател, че две седмици преди 11 септември 2001 г. световноизвестният американски икономист Линдън Ларуш направи в медиен план шумна декларация. Той предупреди, че е предстояща терористична дестабилизация на САЩ. В историческата сутрин на 11 септември 2001 г., почти в реално време, Линдън Ларуш коментираше срутването на „близнаците” (сградата на Световния търговски център) пред радиоводещия Джак Стокуел. Тогава американският икономист заяви: „посоченият заподозрян ще бъде Осама бин Ладен, неговото име ще се появи навсякъде. Бин Ладен е контролирана единица, той не представлява независима сила”.

На 3 май т.г. Линдън Ларуш цитира едно странно съвпадение: смъртта на Бин Ладен настъпи в момент, когато психологическият срив на президента (Обама)- особено след сблъсъка му с Нанси Пелоси (председател на Камарата на представителите от Демократическата партия) - започна да притеснява отговорните фактори сред демократите. В интернет излязоха данни, че американците още миналата година през есента са знаели месторазположението на водача на “Ал Каида”. Други сайтове пък напомниха, че некролог на Осама бин Ладен има още от 2001 г. Няколко минути преди Барак Хюсеин Обама да обяви, че САЩ са убили терорист №1 на планетата сайтът „WHATREALLYHAPPENED” бе подложен на масивна хакерска атака. Именно този информационен източник показваше документи-доказателства, че Осама бин Ладен е мъртъв от декември 2001 г. На 28 декември същата година в частна беседа президентът Буш намеква, че мълчанието на лидера на “Ал Каида” може да означава, че той не е жив (Telegraph, 12/28/2001). Пакистанският президент Первез Мушараф, също преди около десетина години, потвърди, че Осама бин Ладен е мъртъв. Очарователната Беназир Бхуто, един месец преди да бъде убита, също публично заяви, че терорист №1 не е сред живите. Тогава експерти изказаха мнине, че тя е била ликвидирана заради издаването на тайната, че Осама бин Ладен не е между живите. Все пак по време на нейното президентство пакистанското разузнаване създаде и терорист №1 за борба с Червената армия, която по това време бе в Афганистан.

Инструментът Осама бин Ладен

доказа, че е добро „средство” за печелене на избори в САЩ. Три дни преди вторите президентски избори за Буш-младши, той изоставаше с 3 % от сенатора-демократ Джон Кери. Тогава телевизия „Ал Джазира” показа видеозапис с Осама бин Ладен, който призова мюсюлманите да гласуват срещу Буш, тъй като последният нанасял голяма вреда на “Ал Каида”. След тази „агитация” рейтингът на Буш подскочи и той спечели изборите. Същата тази „Ал Джазира” преди броени дни показа първомайското шествие в Москва и го коментира като демонстрация на руския народ срещу диктаторския режим на сирийския президент Башар Асад...
От десетина дни глобалните медии не коментират смъртта на Мустафа Джалил, лидер на т. нар. либийски бунтовници. Не се коментира и убийството на сина и внуците на Кадафи. Случаят с терорист №1 изведе от информационното пространство последните събития в Либия. Социологическите изследвания в САЩ показват, че 70 % от американците не вярват, че Осама бин Ладен съществува. Даже в Харлем не вярват! Преди около пет години бивш шеф на МИТ (турското разузнаване) официално заяви пред журналисти, че “Ал Каида” не съществува.

Ако бъдем по-точни, информационният обект или проект Обама бин Ладен бе официално закрит от Барак Хюсеин Обама. Така той откри своята предизборна кампания-2012.
След падането на Берлинската стена ислямът остана една от най-динамичните конфесии в света. Постепенно ислямският свят се превърна във важен геополитически фактор. Естествено, определено раздвоен на шиити и сунити, но ключов, предвид огромната му пасионарност. Мюсюлманската „вълна” е съставена от море енергични младежи. По времето на Буш между САЩ и ислямския свят бе изградена стена на недоверие и омраза. Американски пастори-протестанти все още горят публично Корана, а мюсюлманите наричат САЩ-„Големият шейтан”. Преформатирането на Северна Африка и Близкия изток, съчетано с убийството на Осама бин Ладен, позволява да се поднови активно диалогът между американците и ислямския свят.
Пасионарността на ислямския геополитически вектор може да се насочи в посока, изгодна на атлантическия полюс. Не е случайно, че към днешна дата имаме над 130 определения за тероризъм, но нито едно не е прието от ООН. Естествено, определението не може да съвмести антагонистичните интереси на двата геополитически полюса. Ето защо се появи понятието „геотероризъм”, което подсказва, че истинският мотор на глобалния тероризъм има мощно геополитическо измерение. Барак Оабма в момента се опитва да играе ролята на „стрелочник”. Той се стреми да насочи разрушителната и агресивна роля на все по-активните ислямисти в изгодна за Вашингтон посока. Въпросното усилие може да коства и бъдещето съществуване на Израел, но в него има стратегически замисъл. Върху олтара на помирението между исляма и САЩ може да бъде жертван Тел Авив. Не е случаен фактът, че отношенията между Обама и Нетаняху скърцат. Израелско-палестинският конфликт придобива тревожни очертания. Преди няколко дни американският дипломат Мартин Индик, главен съветник на представителя на САЩ за Близкия изток Джордж Мичъл, заяви, че ако не се случат никакви промени по отношение на политическото урегулиране, през септември т.г. генералната асамблея на ООН ще признае независимата палестинска държава. Индик предупреди още, че ще се получи ситуация, в която Израел ще бъде обявен за „окупираща държава-член на ООН”.
Приключването на случая „Осама” дава огромни възможности за помирение между Запада и ислямския свят. Опитите да се преформатира арабския свят, катализират процеса за постепенна демократизация на правоверните по западен тертип. Турция в този план може да послужи като удобен еталон. Осама бин Ладен, макар и фалшива версия, бе алтернативна на Запада. От друга страна, кончината на терорист №1 е крачка към републиканците, която улеснява извеждането на войските от Афганистан, а това пък е крачка към демократите.

Новата мишена за атаки
Помиряването на Запада с ислямския свят ще постави на дневен ред търсенето на нова мишена за атаки. По чисто геополитически съображения това е Русия. Първоначалната атака, естествено, ще бъде постсъветското пространство Кавказ и Централна Азия. Не е случаен фактът, че терористичната активност в Дагестан, Ингушетия, Кабардино-Балкария достига максимален интензитет. Ще се смазва всеки опит в Източна Европа да се търси цивилизационна близост с Русия. В тази предварителна информационно-психологическа „артилерийска подготовка” се лансират тезите за приравняване на фашизъм с комунизъм. Това е причината и за истеричните напъни да се омаловажи ролята на Червената армия в битката срещу хитлеризма. Ще се активизират напъните да се разрушават паметниците от Втората световна война, свързани със съветската армия. Забележете и поредицата книги, които определено се спонсорират от външни фактори, за компрометиране на българо-руските вековни отношения.

Сега около 9 май няма как да не изпълзят отново „експерти” тип „сладкопойни чучулиги”, готови срещу някой лев да олеят с помия руския народ. Би трябвало да помним, че между Руската империя, СССР и Руската федерация няма разлика в геополитически план. Същата схема е и по отношение на Германия на Бисмарк, Хитлер или Меркел. Никой не иска денаполеонизация на Франция, но се търси десталинизация и декомунизация на Руската федерация. Никой не търси сметка на Кромуел или Наполеон. Нима малко хора са загубили живота си благодарение на техните „усилия”? Веднъж ако тръгнем по този път, няма спиране. Следва оплюване на православието, после на православно-славянската цивилизация... и така ще стигнем до биомаса без никакво етническо и национално самосъзнание.

Не е случаен фактът, че в ЕС най-мачканите страни са България и Румъния. И двете страни са православни, а България е и със славянско население.
За основни противници на САЩ от известно време открито са обявени Русия и Китай. Даже не толкова Пекин, колкото Москва. В геополитически план това е лесно обяснимо. Под понятието Евразия се разбира Руската федерация. Единствено около Кремъл може да се възстанови евразийският полюс, който е основен противник на атлантическия такъв.  
В момента на практика се води агресивна информационно-психологическа война срещу Русия.

В България тотално
е унищожена
международната
правосубектност
на страната ни.

В този план Николай Младенов методично, под прикритието на борба с ДС, подчинява цялото външнополитическо ведомство на външния глобален фактор, който публично е обявяван за „стратегически съюзник”. В неговите прегръдки се чупят костите на българската администрация. Българската държава се демонтира в ускорени срокове, а институциите се мажат ударно с „административна слуз”. Русофобията се превръща в задължително условие за заемане на по-висока административна длъжност в изгражданата от ГЕРБ администрация.
Пентагонът от известно време дава по 500 долара допълнително възнаграждение за ползване на руски език. Преди войната в Ирак същите пари се даваха за владеене на арабски език.

Тези читатели, които гледат редовно руската телевизия и канал ОРТ, вероятно са забелязали, че все по-често се появяват репортажи за разработка на нови системи въоръжения в Русия. Все по-отчетливо се акцентира върху ядреното оръжие, с което разполага Кремъл. Редица страни се опитват да станат притежатели на атомно оръжие. Даже по последни данни в авариралата японска АЕЦ-Фукушима, около четвърти блок, са намерени големи количества оръжеен плутоний. Последният се ползва при производството на ядрено оръжие.
Преди няколко дни Румъния и САЩ се споразумяха за разполагането на американска ПРО в северната ни съседка. Това е определено краят на прословутото „презареждане” в руско-американските отношения. Светът се приближава все по-отчетливо до голямата война за преразпределение на природните ресурси. Правителството на ГЕРБ има за цел да унищожи тотално българската държавност в навечерието на подготвяния широкомащабен кървав хаос...

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата