Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 17 ЗАКЛЯТИЕТО НА ОБОРИЩЕНЦИ

ЗАКЛЯТИЕТО НА ОБОРИЩЕНЦИ

Е-поща Печат PDF

Във връзка с честването на 135 години от Априлската епопея 1876 г. и 175 години от рождението на легендарния заклинател на Оборищенци – поп Груйо Бански–Тренчов, на 16.04.2011 г. регионален клон с. Баня на национално дружество “Традиция”, съвместно с народно читалище “Пробуда-1872” с. Баня, и кметството организираха тържествена историческа възстановка “Заклятието на Оборищенци”.
Във възстановката взеха участие 197 души с четнически униформи и хайдушки носии и още 40 души цивилни извън строя, членове на НД “Традиция” от регионалните клонове от следните населени места: София, Русе, Силистра, Благоевград, Нова Загора, Стара Загора, Пловдив, Трявна, Копривщица, Златица, с. Мирково – Софийско, Панагюрище, Шумен, Плевен, Банско, Сопот/Карлово, Ямбол, Казанлък и с. Баня.
Гости на тържеството бяха депутатът от 41-вото народно събрание Никола Белишки, председателят на Възрожденските градове в България - Марко Мечев, кметът на община Панагюрище Георги Гергинеков, председателят на Общинския съвет гр. Панагюрище - Филип Калбуров, и общински съветници, представители на различни политически партии и гости от училище в гр. Босилеград, Сърбия. Водещ на празника бе секретарката на читалището Радка Мутева.

Тържеството бе разделено на две части. Първата част включваше откриване и приветствия от гостите, литературно-музикална програма с участие на самодейци и детски танцов ансамбъл “Изворче” при читалището. Особено впечатление направиха двете рецитаторки – Николина Славкова - с поемата “Април 1876”, от Митка Кочева, написана специално за случая, и стихотворението “България” в изпълнение на Парашкева Йорданска. На финала бяха поднесени венци и цветя пред величествения паметник на Поп Груйо и загиналите априлци и бе произведен тържествен залп в тяхна памет.
Поп Груйо (Г. Тренчов, 1836-1908 г., е роден в с. Баня, Пазарджишка област, и е активен участник в националноосвободителните борби, учител и свещеник. През 1870-1872 г. се свързва с Апостола  Левски при посещенията му в с. Баня и става негов последовател. Развива мащабна дейност при подготовката на Априлското въстание от 1876 г. Поп Груйо оглавява местния революционен комитет, организиран от Георги Бенковски и става негов близък помощник, като го придружава в обиколките му при основаване на комитети в 4-ти революционен окръг. Избран е за делегат от местния революционен комитет за Оборищенското събрание. Поп Груйо заклева пристигналите делегати. Включен е и във Военната комисия, определена от събранието.

На 20 април 1876 г. поп Груйо застава начело на въстанието в с. Баня и формира малка конна чета, с която обикаля околните села и вдига населението на борба, а по-късно се сражава геройски с башибозука като водач на четата. След потушаването на въстанието е заловен и затворен, но през декември 1876 г. е освободен по силата на всеобщата амнистия.
При обявяването на Руско-турската война от 1877-1878 г. е арестуван и изпратен в Цариградския затвор, а през ноември 1877 г. е заточен в гр. Коня, Мала Азия. След Санстефанския мирен договор от 1878 г. поп Груйо е амнистиран и се завръща в с. Баня, където служи ксато свещеник. Оставя в ръкопис ценни спомени – “Средногорско Панагюрско околийско въстание 1876–та високосна година”, написано в стихотворна форма, които са и документални извори за Априлското въстание в Панагюрско.

Втората част на празненството бе посветена на историческата възстановка “Заклятието на Оборищенци”.
Оборищенското събрание се провежда на 14-16 април 1876 г. Местността Оборище се намира в подножието на вр. Лисец, същинска Средна гора, на 12 км северозападно от гр. Панагюрище. Тук ръководителите на 4-ти революционен окръг свикват събрание, за да проверят готовността на населението за въстание, което според решението на Гюргевския революционен комитет трябва да избухне през пролетта на 1876 г. На историческото събрание присъстват 65 представители, избрани от местните революционни комитети и снабдени с пълномощия.

Заедно с апостолите Георги Бенковски, Панайот Волов, Георги Икономов, Захарий Стоянов, придружителите, помощниците, готвачите, стражата и другите участници общият им брой достига около 150 души. Депутатите единодушно гласуват за въстанието. За да се избегне провал, денят не се обявява. Събранието избира Военна комисия за изработване на план за въстанието, в която влизат Георги Бенковски, Панайот Волов, Георги Икономов, Васил Петлешков и поп Груйо Тренчов - Бански. Събранието е най-ярката проява на организацията и целенасочеността на националнореволюционното движение, и най-висш израз на демокртичната традиция в българската освободителна борба.
След приключване на първата част от празненството, посветена на годишнината, присъстващите се отправиха към местността Манастирчето, на около километър от с. Баня, за да наблюдават възстановката. Там, на просторна горска поляна бе скована дървена маса и пейка, горяха хайдушки огньове, вареше се вкусна гозба, а по дърветата бяха окачени фенери и пламтяха факли.

На пътеките бдяха въоръжени стражи... “Делегатите” на събранието, накичени със своите оръжия – пушки, пищови и револвери, ятагани, ками, ножове и разнообразни аксесоари, стояха прави или бяха насядали на поляната и тръпнеха в очакване на войводите. След тяхното пристигане, под ръководството на Георги Бенковски (представен от Анатолий Кисьов), се извърши проверка на пълномощята на делегатите. После войводата произнесе пламенна реч, изпратена с бурни възгласи: “Бунт! Бунт! Бунт! На оръжие братя!”, и изстрели от всички възможни оръжия.

Последва тържествено заклеване на делегатите от поп Груйо пред кръста, Евангелието, револвера и камата, и прекръстване с възгласа “Заклех се”, после - полагане на подписи.
Обстановката и ритуалите бяха представени така покъртително, че наистина пренесоха присъстващите в емблематичната бурна епоха от нашата история. Жените плачеха, а мъжете вдигаха юмруци и напираха да преминат загражденията, за да се присъединят към прегръщащите се  участници във възстановката. Виковете “Браво! Браво! Браво!” заглушаваха изстрели и фойерверки, организирани от ф. “Огнена хризантема” на инж. Ив. Иванов, от гр. Панагюрище.
По-късно вечерта, на другарската вечеря, управителят на регионален клон “Традиция”с. Баня, г- н Ангел Вранчев, връчи на всеки от участниците във възстановката художествено оформено “Свидетелство за благодарност”.
В заключение не мога да не цитирам прочувствените думи от словото на председателя на читалището г-жа Радка Мутева: “Оборище! Българска светиня! Символ на най-българското време, което ни напомня за една неповторима епопея, връща ни при копнежа по една съдбовна пролет, изправя ни пред жертвеното самообричане в името на свободата! И с това се чувстваме българи!”

Така едно будно българско село, със сърцат кмет, читалищни дейци и председател на РК на НД “Традиция”, доказаха, че нищо не е забравено от героичната ни история, а това означава, че въпреки всичко България ще пребъде във вековете! Да живее България!

Тодор ПРЕДОВ
член на УС на НД “Традиция”, носител на орден “1-во българско Велико Народно събрание”- I ст. със звезда”, учреден от РК “Традиция” с. Баня

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар