Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 17 Залог, по-голям от живота

Залог, по-голям от живота

Е-поща Печат PDF

Само за месец март доверието към БСП е набъбнало с близо 3 процентни пункта, съобщиха от рейтинговата агенция “Галъп”. Така някогашното колосално изоставане на партията от ГЕРБ вече е само 4 пункта. Социологът Андрей Райчев обясни, че с това в страната най-накрая се е появила алтернатива на ГЕРБ. Основната причина за напредъка на левицата, пак според него, се дължал на това, че успяла да мобилизира своя електорат.
Някои от заключенията на Райчев са верни, други – не съвсем. Повишеното доверие в БСП сигурно се дължи не само на положените усилия от партийните активисти за “мобилизирането на електората”. Най-важен техен съюзник в това отношение е самото катастрофално управление на ГЕРБ, от което народът все по-отчаяно търси спасение.

Твърдението, че левицата е станала алтернатива на кабинета “Борисов” също не е особено убедително. Вярно е, че БСП и нейните съюзници в “Коалиция за България” всъщност са единствената позитивна алтернатива за България. Но горчивият опит на народа ни през тези 20 години на прехода, вече го е научил, че всяко управление на десницата е завършвало с тежка разруха и с унищожаването на социалните придобивки.

Въпросът по-скоро е доколко БСП и “Коалиция за България” ще успеят да увеличават своите възможности. И това съвсем не е вътрешнопартиен проблем. Работата е в това, че съюзът на левицата с патриотичната кауза е не просто алтернатива, той е и единствената и последна възможност народът ни и неговата държава да не изчезнат от картата на света. Залогът, както се казва, е вече по-голям от живота. И той не се заключава толкова в това дали “Коалиция за България” ще може да спечели общинските, а след това и парламентарните избори. Въпросът е ГЕРБ, който скоростно се хлъзга по наклонената плоскост на скандалите, корупцията и антинационалната дейност, да отиде, където му е мястото – на политическото бунище, като гаранция за освестяването и проглеждането на народа, за неговото сбогуване с пагубната илюзия за месията, който ще го отърве от хомота, за осъзнаването на истината, че това може да стане само с премислена воля, без емоции и празни надежди, по пътя на една концентрация на националната енергия за убедително противопоставяне на стихията на унищожението.

В този смисъл всеки избор е важен. И за местни органи на властта, и за президент, и особено за парламент. Те трябва да бъдат спечелени така, че да не допуснат десницата да възседне още един път властта, за да продължи до победен край историческото си предназначение да погребе завинаги България.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата