Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 16 Нова възможност за икономическо сътрудничество

Нова възможност за икономическо сътрудничество

Е-поща Печат PDF

На 12 април т. г. в София бе подписано споразумение за съвместна работа между управителния съвет на Българо-руската търговско-промишлена палата и представители на Международната банка за икономическо развитие на Москва. БРТПП има обособени представителства в повече от 20 области на територията на България. Организацията оказва всестранно съдействие за утвърждаване и разширяване на търговско-икономическото и научно-техническото сътрудничество между стопански организации от Република България и Руската федерация, а сътрудничеството между БРТПП и организации от трети страни се реализира чрез двустранни споразумения. С подписването на споразумението за сътрудничество БРТПП ще получи възможност за по-пълна информация по отношение на банковите услуги на МБИР, от които се интересуват стопанските субекти в България.

Това са въпроси по линия на кредитирането, предоставяне на гаранции, информация за търговско финансиране и документи, откриване и водене на разплащателни сметки и обслужване, конверсионни операции др. Споразумението предвижда оказване на взаимно и всестранно съдействие, както и осигуряване на най-благоприятни условия за участие и организиране на изложения, панаири, форуми и други инициативи на територията на двете страни. Споразумението бе подписано от председателя на УС на МБИР Владимир Викторович Бели, и от българска страна – от председателя на УС на БРТПП Желю Добрев и от Любомир Филипов, член на управителния съвет. Свидетелство за успешната дейност на българската организация е например увеличаването на броя на руските туристи у нас, които за 2010 г. са били 355 хил. души. БРТПП, която бе основана на 10 септември 2003 г., съдейства за успешната работа на 188 български фирми на територията на Руската федерация, като 122 от тях имат акредитация в Палатата. Представителите на двете организации смятат за много полезно разширяването на дейността – благодарение и на подписаното Споразумение, - в страни като Виетнам, Монголия, Куба, и страни – членки на Евросъюза. По мнението на присъстващите на деловата среща МБИР е институция без аналог по отношение на толкова разностранна дейност. Въпреки че Международната банка за икономическо развитие на гр. Москва не е сред най-популярните в България, нейните услуги ползват голям брой стопански субекти, тъй като информационните и специфично банковите услуги се предоставят на високо професионално ниво.

Г-н Желю Добрев увери представителите на МБИР, че 247 членове на Палатата ще получат текста на подписаното споразумение и ще ползват широката гама услуги, които се предоставят. През 2010 г. например фирма „Микрои нвест” бе удостоена с плакет от почетния председател на БРТПП, г-н Сашо Дончев, като специално внимание бе отделено на дейностите по съвместни проекти с компании в Руската федерация. Тази награда е и свидетелство за помощта, която палатата оказва на български компании. Фирмата е изградила отлична партньорска мрежа в Русия с над 100 системни интегратори и на практика покрива повече от 95 % от населението и 75 % от територията на страната. Успех, който показва, че бизнесът трябва да разчита освен на добре подбран екип с нужните технически, търговски и маркетингови усилия, но и на реалистичния поглед към една братска страна, която след промените в Източна Европа стана обект на преднамерено и крайно негативно отношение, разбира се, напълно погрешно и обусловено от нездравите политически и икономически амбиции на поредица български правителствени екипи. В. „Нова Зора” пожелава успех на новото мащабно начинание на БРТПП и МБИР, с надеждата, че икономиката на страната ни ще получи реален положителен тласък за развитие.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар