Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 16 Пенсионери, инвалиди, безработни и бебета спасяват семейните бюджети

Пенсионери, инвалиди, безработни и бебета спасяват семейните бюджети

Е-поща Печат PDF

Докъде ни докараха

Не е за вярване, но е факт: семейните доходи у нас се крепят на пенсионерите, инвалидите, социално слабите, бебетата и безработните! И това го казва не някой враг на Вожда и Учителя, а Неговата придворна статистика. И не само го казва, но и привежда съответните доказателства. От тях именно се вижда, че напук на целия свят, където доходът се формира най-вече от работната заплата, у нас и това е наопаки. И няма как да е другояче, когато си прогонил извън страната 2 млн. здрави, прави, образовани и квалифицирани сънародници.
А ето и съответната конкретика.

Средният годишен доход на човек от статистическото домакинство в България е 3812 лв. Над една трета от тези пари идват от пенсии, семейни надбавки за деца, социални помощи, стипендии, обезщетения за безработница и прочие подаяния. Особено очарование на цялата картинка придава фактът, че годишният социален минимум на човек от домакинството е над 6000 лв., тоест близо двукратно по-висок от доходите, с които фотосинтезират хората.
През 2010 г. статистическият българин е изял 44,5 кг месо. Това е само около два пъти по-малко като количество, да не говорим за качество, от мръвките, с които се хранехме при непрежалимия Тато (75 кг годишно).
С пълна сила важи същото за потреблението на мляко и млечни продукти, яйца, плодове, зеленчуци и каквото се сетите още.

Добрата новина е, че в сравнение с февруари броят на безработните през март е намалял с 10 хил. души. Сега дори само регистрираните безработни са 352 493 души, тоест близо 10 % от населението в активна възраст. Такъв нечуван процент не е имало у нас нито след двете Балкански, нито след двете Световни войни.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар