Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 14 “Запетайки” решават съдбата на Черно море и България

“Запетайки” решават съдбата на Черно море и България

Е-поща Печат PDF

• Решението на Министерския съвет да се търси нефт
в местността Силистар поражда много въпроси
и съвсем недостатъчно отговори

Върховният комитет на Съюза на тракийските дружества в България, тракийско дружество “Екзарх Антим Първи” и Черноморският институт - Бургас свикаха пресконференция на 17 март т.г. в една от залите на тракийското дружество. В подробно изложение за предисторията на проблема ген. Тодор Бояджиев цитира решение на Министерския съвет (номер 69 от 3 февруари 2011 г.). С него се “дава разрешение на “Ледербел БГ” ООД, със седалище и адрес на управление в София, да извърши за своя сметка и на свой риск търсене и проучване на нефт и природен газ в Блок 1-14 Силистар, с размер 6935, 57 кв. км, с координати на точките от номер 1 до номер 11, съгласно приложението...”.
За сведение на мнозината незапознати, в случая местността Силистар означава седем хиляди квадратни километра от черноморския шелф на България - от устието на р. Резовска до устието на р. Камчия. Знае се, че почти цялото това крайбрежие е заселено от потомците на бежанци от Източна и Западна Тракия и Мала Азия, което естествено поражда тревогата на организацията на тракийските българи. Главното притеснение, изразено от ген. Бояджиев, е, че толкова важно решение се взема “на тъмно”. Няма информация нито за мерките по опазването на околната среда, нито за защитата на живота и здравето на гражданите от крайбрежните територии. Налице са и рискове за разрушаване на биоразнообразието на Черно море, замърсяване на водата и крайбрежната ивица с нефтени и други токсични отпадъци. Естествено, работите по проучването ще се отразят негативно на всички морски дейности - и най-вече на туризма и използването на биоресурсите на морето.
Доц. Маруся Любчева, председател на УС на Черноморския институт, член на Върховния комитет на СТДБ, подчертава, че разрешението е дадено без публичност на информацията, без представяне на експертни заключения за ресурсите и капацитета на фирмата, получила разрешение да търси нефт и газ в акваторията на Черно море. Още повече че тази територия е част от проекта “Еврорегион Тракия”, с който Съюзът на тракийските дружества се представя в ЕС. Тъй като в момента се работи по изграждане на стратегия за Черно море, задължително е такава дейност да се координира с европейските партньори на България, защото Черно море е граница на Европейския съюз.
Доц. Любчева подчерта в изложението си двойния стандарт на правителството. Цитира и думи на премиера, че не бива да се строи “Бургас - Александруполис”, след като виждаме какво се случва в Мексиканския залив. Но как тогава се издава разрешение за проучване за срок от пет години на територия от 7 000 кв. км? Дори в момента Европейският съюз обсъжда въпроса за забрана на дълбоководния нефтодобив! И най-важното - процедурата по определянето на фирмата изпълнител показва ярки противоречия - “Ледербел БГ” ООД не е специализирана в дълбоководното сондиране, а в консултантски услуги и изготвяне на анализи. Още - при първоначалното решение за обявяване на конкурс интерес проявяват няколко фирми - две български и няколко американски, после всички се оттеглят и остава само въпросната “Ледербел БГ” ООД. Две седмици преди решението на МС “Ледербел БГ” увеличава капитала си от 5000 лв. на 50 хил. лв., които обаче са нищо по линия на истинската стойност на подобни проучвания, защото сондаж в шелфа струва около 10 млн. долара, а в дълбоководната част - 50-60 млн. долара! При това само един на всеки 10 сондажа е годен за добив. Дали с 50 хил. лв. може да се мечтае за подобна дейност?!
Тежката дума на бюрокрацията в случая с разрешаването на такива сондажи имат не титулярите, а “запетайките” - разрешението носи подписите на вицепремиера Цветан Цветанов и В. Даков, който обаче не е главен секретар на Министерския съвет... Нима решението на подобен важен въпрос е толкова малозначно?
Странно е и мълчанието на екологичните и природозащитни организации, толкова активни при протестите срещу проекта “Бургас – Александруполис”. Председателят на общинския съвет в Царево Дечо Градев се пита как фирма с 50 хил. лв. капитал ще се справи, ако възникне авария, аналогична на тази в Мексиканския залив, като се знае колко се замърсяват плажовете, дори когато някой танкер реши да си изплакне цистерните, а и какви са възможностите на общините да почистват подобни замърсявания... Безспорно това е сложна и скъпа дейност. И освен това Черно море е затворено и подобен инцидент ще бъде откровено гибелен.
Случаят с разрешението за нефтен сондаж в Черно море откроява ясно и двойните стандарти на днешното правителство. Дори не са и толкова любопитни мотивите за подобно отношение. Най-важното сега е да се вземат под внимание възраженията на кметовете от региона, направени в законно установения срок, както и да бъдат чути аргументите на гражданските организации, инициатори на пресконференцията.
Според нас става дума за евтин трик на организаторите на конкурса. Той се печели от несъстоятелна в тази дейност фирма, след което тази фирма препродава или преотстъпва на изгодна цена своето право на солидна международна компания. Тук, разбира се, няма да изброяваме способите, чрез които законът се заобикаля с позволени средства. Прави чест на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България, който първи ясно, високо и принципно огласи един тежък компромис на управляващите по линия на българския национален интерес.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар