Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 28 Знаменателна визита

Знаменателна визита

Е-поща Печат PDF

Когато през януари т.г. българският премиер посети Израел, едва ли можеше да се предположи, че само след шест месеца визитата ще бъде върната, и то във формат почти половината правителство, начело с Бенямин Нетаняху. Това е първото заседание от такъв мащаб на кабинета от Йерусалим с властите в балканска страна. “Сред държавите, които до момента са имали подобни смесени правителствени заседания с Израел, са Италия и Германия”, заяви по този повод говорителят на външното министерство Весела Чернева.


На 6 юли министърът на земеделието и развитието на селските райони на Израел г-жа Орит Нокед посети заедно с министър Мирослав Найденов мандрата в с. Домлян, Карловско, където разгледаха уникалната технология за производство на кисело мляко с фибри от българска маслодайна роза. Видяното подтикна г-жа Нокед да сподели пред журналисти, че е впечатлена от високите технологии за производство и от стандартите, които се спазват стриктно. “Ние можем да бъдем полезни в областта на генетичното ноу-хау, както и в производството на подобен тип продукти” – заяви г-жа Нокед.
Делегацията на Държавата Израел ще подпише с българските си колеги дузина споразумения, които ще улеснят набелязването на конкретни програми и проекти между двете страни.
Друга основна тема, както оповести говорителят на премиера Нетаняху Марк Регев, е “процесът на политическото уреждане на конфликта в Близкия изток”. Израел възнамерява да модернизира военната техника у нас, както и да сътрудничи в сферата на военно-промишления комплекс. Обсъдено е и участие на израелски компании в проекти за саниране на жилища. Дискутираните въпроси между двете страни включват и настойчивото желание на израелски компании да арендуват българска земя. Вероятно това желание е свързано с предстоящото - след 2013 г. – отпадане на забраната за купуване на земи и от граждани на държави извън ЕС. Спомняме си как преди време българският премиер обеща вода и храна на целия свят, или почти на целия... Дали това наистина е възможно, ще стане ясно не след дълго. Посещението наистина е знаменателно.

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар