Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 32 Ще се представим достойно, защото не сме популисти

Ще се представим достойно, защото не сме популисти

Е-поща Печат PDF

Пламен Дилов е роден през 1962 г., има учителска правоспособност, полувисше образование, завършва учителския институт в Силистра, специалност история и география. През 1992 г. получава магистърска степен по специалността “Финанси и кредит” в СА “Д. А. Ценов” в Свищов, а през 2004 г. става магистър по публична администрация във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” във Велико Търново. Работил е като учител по икономически и правни дисциплини в Луковит, има стаж като застрахователен и данъчен инспектор, и досега работи в системата на данъчната администрация. Общински съветник е от 1999 г. От септември 2004 г. до 2010 г. е директор на Териториална дирекция (ТД) на Националната агенция за приходите (НАП) в Ловеч. Женен, с две дъщери.Пламен Дилов е кандидатът за кмет на Плевен, издигнат от Единен народен фронт.


- Г-н Дилов, какви са причините да приемете такова сериозно предизвикателство ?
- Причините са много. Аз живея в този град и ежедневно се сблъсквам с проблемите на съгражданите ми. С болка признавам, че Плевен не е този град, който всички ние бихме искали да видим, и причината не е само финансово-икономическата ситуация, която трябва да се промени. Освен географски и исторически, нашият град загуби облика си на административен и икономически център на Северна България. Редица проекти като АЕЦ „Белене” и автомагистрала „Хемус” се бавят и това се отразява негативно на Плевен, респективно на плевенчани. Тези забавяния стават възможни, защото липсва адекватна намеса на общината.
Важен е и диалогът с централната власт и намирането на общ език в обсъждането на мащабни проекти, свързани с развитието на даден регион. Друг проблем на града, за който трябва да се вземат мерки, е, че много млади хора напускат града в търсене на работа другаде или в чужбина. Тук безработицата е над средното ниво за страната. В тази връзка е важно да кажа, че за Плевен са нужни чужди инвестиции, за да се осигурят работни места и съживяване на икономическата ситуация.
Решаването на тези проблеми е част от моята амбиция и причина да се боря за кметския пост.
- Един от проблемите, за който виждате решение, е емиграцията на младото поколение, който е и национален проблем. Как на местно ниво бихте се справили с него?
- За това са отговорни различни министерства, но не само те. Тук роля има и кметската институция, която трябва да има воля и да предприеме инициатива за срещи с депутатите, представляващи региона, за търсенето и разрешаването на проблемите. Нужна е промяна на мисленето и друг управленски екип в общината, за да се справи с подобни проблеми.
- Споменахте много сериозни и мащабни промени. Чувствате ли се готов да поемете такава отговорност?
- Да, чувствам се готов и не само аз, а и съмишлениците ми от всички партии в ЕНФ и ръководствата им. Ние търсим баланс между хората с опит и новите лица, с които да сформираме екипи и проблемите на хората да са на първо място за тях.
- ЕНФ е сравнително ново и непознато политическо обединение. Как смятате да привлечете нови симпатизанти и гласоподаватели?
- Фронтът е съставен от хора, разочаровани от различни управления през годините и неприемащи политиката както в града ни, така и в страната. Освен с членовете на партиите, включени във фронта, ние ще провеждаме срещи с граждани, за да чуем и обсъдим техните проблеми. Ще разчитаме и на наши приятели, роднини, съседи, колеги и разочаровани от статуквото.
ЕНФ е насочен в подкрепа и на хората от Русия, Украйна, Молдова и други чужденци, които живеят и се трудят в България. Те са наши съграждани и имат равни права като всеки българин. Ще се постараем хората да разберат повече за кандидатите в различните населени места. Провеждаме и срещи от врата на врата с плевенчани, за да ни опознаят и припознаят като успешна алтернатива.
- Как ще накарате хората да повярват във вас?
- Аз и моите съмишленици ежедневно се срещаме с наши съграждани. Не ги делим на наши и ваши, не търсим комерсиална форма на приобщаване. В рамките на кампанията искаме първо да ги мотивираме да гласуват, т.е. да бъде по-голяма активността, защото виждаме, че голяма част от тях са разочаровани от случващото се в Плевен и в държавата. Нашата цел е да се представим достойно и да си извоюваме призово място в тази кампания. Убедени сме, че ще получим гласовете не само на симпатизантите, а и на по-широк кръг от хора, защото сме отворени за всякакви рационални идеи от гражданите.
Важно е да отбележа, че ще работим усилено за въвеждане на граждански контрол в Плевен върху бъдещото управление. Ние имаме категоричната воля да направим така, че да стане възможно то да се случи.
- Обмисляте ли как бихте могли да привлечете разочаровани симпазизанти на други партии – леви, патриоти и др.?
- Всяка партия решава проблемите си с членове и симпатизанти по свой начин. Всеки, който смята, че е излъган, е добре дошъл при нас и се надявам това да се случи.
- Как смятате да проведете кампанията?
- Ние няма да правим популистки програми с гръмки обещания и мегазаглавия. Пет неща може да обещаем, но ще ги изпълним, не залагаме на красивите лъжи.
Кампанията ни ще бъде прилична със средства в рамките на закона. Порочният подход на залъгване и купуване на гласове е немислим и с нищо не помага както на отделния град, така и на държавата.
- Освен инфраструктура и инвестиции, кои сектори са приоритетни за партията?
- Спортът и културата са също много важни за Плевен. В областта на спорта - футболните, волейболните и други клубове, са в агония и самостоятелно се борят за оцеляване. Съгласен съм, че кметът не е фигурата, която може всичко да свърши, но в качеството си на обединител – трябва да има постоянната воля за разговори с бизнеса. За спасяването на спорта и културата трябва да се намери общ език между местната власт и бизнеса.
- Какви резултати очаквате да постигнете?
- ЕНФ е сериозен играч в политическото пространство, който до този момент не е натрупал негативизъм, а само опит чрез отделни кандидати. Очакваме балотаж и достойно представяне на нашата партия в първия тур. Надяваме се да реализираме поне трима общински съветници.
- Посланието ви към хората. Защо да гласуват за вас?
- Защото имаме опита и уменията. Искаме да реализираме обещанията, а не да бъдем силни само на думи. Очакваме подкрепа и ще бъдем благодарни. Ще работим за вота на гражданите, които искат по-хубав утрешен ден в града, в който живеят, учат и работят.

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар