Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 25 Продаваме бъдещето на България за 30 млн. долара

Продаваме бъдещето на България за 30 млн. долара

Е-поща Печат PDF

Проведен е търг за проучване и добив на шистов газ на територията на България. Ако е вярна информацията, днес изтича срокът за подписването на договора с американката фирма, спечелила търга. Става дума за компанията “Шеврон”. Както казва министър Трайков, офертата е без аналог. В момента на подписването на договора България ще получи 30 милиона долара бонус. А компанията ще има право при откриване на шистов газ да получи концесия за 35 години. Коментира се добивът на 1 трилион кубични метра газ? Ще има и правата за проучване на още две полета. Ние се обръщаме към партиите, обществото и правителството с искането да бъде наложен мораториум на всичко, свързано с това направление – подписването на договора, получаването на бонуса и стартирането на практическите действия. Трябва да се проведе достатъчно представителна и сериозна експертиза, с която да се ангажира академичният и университетски потенциал на България с ясно мнение по въпроса. Става дума за нещо изключително сериозно. Говорим за едно стародавно геоложко равновесие, върху което е възникнал и съществува живот на една четвърт от територията на България, което е застрашено. Последствията могат да бъдат катастрофални.
Има три съществени момента. Колкото е опасен методът за получаване на шистов газ, толкова е опасно и самото проучване.
Шистовият газ се намира на дълбочина между 2500 и 4000 метра. Той не е под високо налагане. Методът на проучване е опасен както с евентуално замърсяване, така и с предизвикването на земетресения. Подобни действия се извършват на места, на които няма живот – например в пустинята. Най-страшно е проявлението на този метод в Еквадор. Там, в резултат на 18-годишен съдебен процес, държавата осъжда същата фирма на стойност 8,6 милиарда долара.
Англичаните преустановиха изследването на шистовия газ. В България говорим за възможното нарушаване на обмен на най-голямото сладководно тяло в България – Маланвалжанския воден коридор. Това водно тяло е пряко свързано с питейната вода и засяга река Янтра, Търговище, Нови Пазар, Шумен, Добрич, Албена и Варна.
Продаваме бъдещето на България за 30 млн. долара. Това е жалко. Проучването е свързано с използването на токсични вещества, които променят вискозитета на слоевете, за да се пробива напред. Говорим за връзка с питейна вода. Какво да очакваме? Ако решението е геополитическо, е едно, но това е решение срещу България.
10 юни 2011 г.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата