Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 1 (2012) Отворено писмо

Отворено писмо

Е-поща Печат PDF

До
Негово Светейшество
патриарх Максим
Копие: До президента
на Р България г-н Георги Първанов
До председателя на
Народното събрание г-жа Цецка Цачева

В навечерието на Рождество Христово самообявилите се по незнайно какви критерии за български демократи и съдници отново ни сюрпризираха, възползвайки се от неточностите на Закона за досиетата. Този път посегнаха към един от устоите на българщината – Българската православна църква.

Ние, бившите служители от сигурността, обединени в Национална асоциация сигурност и Асоциацията на разузнавачите от запаса, добре разбираме недопустимостта на подобни действия. Възприетият от управляващите през последните години, категориален подход, разделящ народа ни на агенти и неагенти, мъглявите приказки за морално укоримо поведение и морален катарзис, в случая са само път за компрометиране на БПЦ. Защото ако някой от архиереите е извършил престъпление като гражданин на страната ни, той отива на съд. Но за деяния, обявени от когото и да е било за морално укорими, архиереите на Светата църква имат свой съдник, който няма нищо общо и най-малко може да бъде идентифициран с комисията, чийто председател е Евтим Костадинов.
Както в много случаи, така и сега, псевдодемократите ни поднесоха един парадокс. Носителят в продължение на столетия на традициите и главно на морала на народа ни сега е поучаван на морал от домораслите съдници от Комисията по досиетата.
Ние, членовете на двете асоциации, приемаме за морално и законово основателни аргументите, изложени от Светия синод на БПЦ – БП против извършването на проверки от комисията. И дори да има контакти на отделни архиереи с органите за сигурност, тези контакти са били насочени срещу проникването на секти и ереси, чужди и вредни за християнската религия. И са служили само и единствено на истината.
Именно поради това ние не приемаме опитите за дискредитиране на определени архиереи на базата на разкриване и обявяване на принадлежност към бившата ДС. Всички посочени действия ние разглеждаме като опит за дискредитиране на Светата православна църква. Обръщаме се и към Светия синод и към Негово Светейшество патриарх Максим.
Ваше Светейшество, Ваши Високопреосвещенства,
Не се поддавайте на провокативното поведение на доморасли демократи.
Като родолюбиви българи, ние не сме забравили онази роля, която Светата православна църква изигра за съхраняването на българския род. Помним, че не би ни имало, ако не бяха дейците на Българското възраждане – хилендарския йеромонах Паисий, многострадалният Софроний, ако църквата не бе един от будителите и активните участници в борбата за свобода и възстановяване на българската държавност. Не сме забравили саможертвата нито на дякон Игнатий, нито на поп Харитон, нито на отец Матей Преображенски и стотици други.
Помним, че първопроходците на българската свобода се кълняха пред Светото Евангелие, кръста и пищова.
В недалечното минало станахме преки свидетели на битката, която изнесохте за съхраняване единството на БПЦ. Не е ли време да започне битка за преодоляване и на нравствения разкол в българското общество?!
Ваше Светейшество, Ваши Високопреосвещенства,
някой трябва да сложи край на безумието, наречено досиета. Някой трябва да отхвърли изкуственото разделяне и противопоставяне на народа ни. Някой трябва да положи началото. Надяваме се сред инициаторите на това свято дело да бъде и Светата Българска православна църква. Защото се посяга върху духовността на народа ни. А и Христос е казал: “Бойте се повече от оногова, който убива душата...”

Управителен съвет на Национална асоциация “Сигурност”
Управителен съвет на Асоциация на разузнавачите от запаса

 

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата