Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 1 (2012) Празничен антирепортаж

Празничен антирепортаж

Е-поща Печат PDF

Коледните и новогодишните празници предизвикаха статистическият българин да побеснее и да харчи луди пари за подаръци. По страниците на вестниците - естествено.

 

“Улиците опустяха, побеснелият за покупки народ се изсипа в моловете и омете шандовете”, описва с размах несъстоялата се пазарна треска политически правилната преса. И продължава: нахъсени от благоденствието под знака на ГЕРБ, “сърдити клиенти вдигаха на продавачите скандали, че не са заредили достатъчно добре. Както винаги, особено много се харчеха марковите дрехи и парфюми, защото претенциозният нашенец ненавижда ментетата и предпочита да се облича и обзавежда от най-реномираните световни фирми.”Поради липса на вестникарска площ асовете на тази топжурналистика не влизат в големи подробности. Пък и няма нужда, защото всеки знае кои са любимите марки на българина – дамски тоалети от “Прада”, мъжки костюми от “Пиер Карден”, бижута от “Булгари” - за статистическите учителки, и сутиени за по 200 лв. от “Триумф” – за стандартните селски баби.
Освен такъв тип подаръци, продължават вестникарите, модата тази Коледа бе да се подаряват практични уреди за дома –  плазмени телевизори, съдомиялни машини и лаптопи. От нямане какво да правят банкови чиновници също изсмукаха от пръстите си “представително проучване”, от което стана ясно, че четиричленното българско семйство е профукало за покупки общо хилядарка. Това на свой ред вдъхнови свободната преса свободно да вдигне сумата на 1200 лв. Не ще и дума – чудесен резултат за острова на световната финансова стабилност България, върху който пъшкат и проклинат 2 млн. безработни, 1,1 млн. души с минимална пенсия от 136 лв., а средният доход на глава е далеч, далеч под биологическия минимум.
Никога празничното пазаруване в страната ни не е било толкова оклюмало, немощно и мизерно. Никога българинът не е посрещал Коледа и Нова година с толкова свито и отчаяно сърце. Във Варненския регион вече регистрират по 300 самоубийства годишно, дори средствата за лъчелечение и химиотерапия бяха орязани с още 27 милиона лева, а в новия бюджет за БАН са предвидени кажи-речи толкова пари, колкото и за рахата на бездомните псета.
Но какво значение има всичко това, когато фолкзвездата Теодора е с ново гадже, певецът Миро се появи с тъмни очила, по долните гащи на Слави има скъпоценни камъни “Сваровски”, а отгоре на всичко гръмна и новината, че Теди Кацарова е загубила девствеността си от самия Иво Карамански?!

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар