Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 4 (2012) ОПЕРАЦИЯ „ЗАТВОРИ ОЧИЧКИ”

ОПЕРАЦИЯ „ЗАТВОРИ ОЧИЧКИ”

Е-поща Печат PDF

От трибуната на НС, от синия екран, радиоефира, вестникарските страници или нарочни пресконференции – една и съща приспивна песен.
В Норвегия децата ги приспива „Оле затвори очички”, скандинавският аналог на нашия „Сънчо”. В България управляващите от ГЕРБ, подобно на своите предшественици от „прехода”, се опитват да приспят и възрастните. Но нека си спомним, българите са били приспивани близо 200 години под византийско и почти 500 години под турско робство!
Вероятно днешният “елит” се надява, че ще поспят още малко... Но пък само ние, българите, имаме празник като Деня на народните будители!

Мащабната кампания за масова хипноза можем да наречем условно  „Операция Затвори очички”. Въпросната „приспивна” операция цели да прикрие грандиозните провали на властта и е „отворена”, в смисъл, че към нея винаги може да се добави някоя нова шмекерия, с която управляващите да лъснат своя имидж пред света и пред наивните гласоподаватели. Първо, комисията „Евтим Костадинов” огласи с много шум и радост, че от 15 членове на Светия синод на Българската православна църква (БПЦ) 11 били “сътрудници или доносници на Държавна сигурност”, т.е. служили били на комунистическата държава. Да припомним, че светите братя Кирил и Методий също са изпълнявали държавни поръчки (на византийския император или на българския княз Борис Първи Михаил - все едно), създавайки славянската азбука и превеждайки Светото писание за нуждите на православната проповед сред славянските племена и народа на България. Мисиите им при хазарите или във Великоморавия (862-863 г.) едва ли са били скришом от Константинопол... Иначе, сред набедените днес духовници, има и един представител на католическото и двама - на мюсюлманското вероизповедание (бившият главен мюфтия Недим Генджев и настоящият Мустафа Алиш Хаджи), но те са така да се каже за цвят: главният удар е срещу БПЦ. Неслучайно отново се намеси името на сина на АБПФК и бивш ядрен физик Христофор Събев. Преди години той окупира сградата на Светия синод и бе ръкоположен за владика при управлението на СДС. Но дойде „Царят” и Фори емигрира в САЩ, където доскоро продаваше хавлии. Сега е в реда на нещата да поиска и компенсация като активен борец против Синода на патриарх Максим - АБПСПМ.
Разкритията на комисията „Костадинов” имат и друго предназначение - „дисциплинирането” на висшия църковен клир и подчиняването му на новите господари на държавата.
Кесаревото кесарю, божието – богу! Цар Теодор Светослав (1300-1321) хвърлил от Лобната скала в Търново патриарх Йоаким Трети заради заиграването му с византийския императорски двор, а пък министър президентът Стефан Стамболов пратил в манастир владиците, противопоставили се на изменението на Конституцията, даващо право българският престол да се заема и от неправославен. Няма доказателства, че и новият български държавен глава Росен Плевнелиев е православен християнин, въпреки че се закле над Евангелието. Ако се питате обаче защо Бойко Борисов избра него за кандидат президент от партия ГЕРБ, отговорът е в една реплика от филма „Долината на вълците” по Би Ти Ви: „Трябва ми маша, а не огън!”
Друг елемент от кампанията “Затвори очички” е, че герберите внезапно прогледнаха за вредите от сондажите за шистов газ и възприеха идеята за безсрочен мораториум върху изследванията. Нещо повече, думата „мораториум” бе заменена със „забрана”. Както обясни съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов, това показвало, че ГЕРБ се съобразява с общественото мнение. Но след като мнозинството в НС отхвърли предложенията на „Коалиция за България” и „Атака” изследванията да се забранят със закон, остана съмнението, че при подходящи условия безсрочната забрана може да стане срочна или изобщо да отпадне.
„Наистина ли не искате да знаете, дали имате находища на шистов газ?” - попита учудено американският посланик Джеймс Уорлик. И обясни, как сондажите на „Шеврон” щели да осигурят заетост. На гробарите, бихме допълнили ние. Нали същият този господин Уорлик ходатайстваше на „Шеврон” и искаше правителството да го осведомява за всички преговори с Русия? Обаче не възрази срещу връщането на лиценза на „ЛУКойл”, преди да са монтирани всички измервателни уреди, което както би казал Захари Стоянов, може да има връзка с изстудяване на ръчичките. Трудно и направо невъзможно е да си представи човек, че министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще посмее да напомни на Негово превъзходителство Джеймс Уорлик за националните интереси на България. Поне не днес и сега.
Трети елемент от “Затвори очички”, бе поредната среща на Бойко Борисов с германския канцлер Ангела Меркел (18.01.2012 г.). В Берлин премиерът Борисов отново се опита да дава съвети на Европа и да упреква ЕК, че товари финансово дисциплинираните страни като България с непосилни вноски за съфинансиране на европейските инфраструктурни проекти. В същото време обаче “недисциплинираните” получават много по-голямо съфинансиране. След като повтори „гениалното” си предложение за сваляне на европейските заплати и пенсии до нивото на българските, Борисов получи дипломатичен, но категоричен отказ на искането си за привилегировано съфинансиране. Поставен при свършен факт, Б. Борисов коленопреклонно заключи: „Когато канцлерът говори, аз слушам!” Меркел прие само намалението на българските вноски за някои европейски проекти. Приятелството си е приятелство, магистралите се строят с пари! България ще плаща вноските си в ЕС, пък ако ще да тегли кредити. Както ще плаща и дълговете на БДЖ към Германската банка за развитие, ако не успее да продаде, сиреч да подари поне „Товарни превози”.
Политиката е осъществяване на възможното. Правителството на Бойко Борисов отчаяно се нуждае от някакъв „успех”, за да доизкара мандата и да се бори за нов, но това не зависи само от него. „Съдбата - казва римска поговорка, - дава на мнозина, но никому не дава достатъчно”. През 2012 г. тя очевидно ще е особено пестелива към България. Въпреки приключването на миньорската стачка от 1 юли цената на тока ще скочи с 8 %, а заради наложеното от ЕС ембарго върху вноса на ирански петрол, вече се вдигнаха цените на горивата и съответно на автобусните билети. Светът, според МВФ, е на прага на нова „Голяма депресия”, а българският лайнер плава над рифове. Президентският стол, е вече зает за пет години и остава единствено да се предизвикат предсрочни парламентарни избори, и то преди имиджът на ГЕРБ да се е сринал до този на ДСБ, СДС, РЗС и „Атака”...
Последният номер на управляващите в кампанията “Затвори очички” бе отказът им от закриването на 60 болници. Така депутатите от ГЕРБ бламираха собственото си Министерство на здравеопазването и „здравната реформа” се отложи за по-благоприятни времена. Вероятно бунтовете в Румъния са подплашили и нашите „реформатори”.
Пето, на 19 януари положи клетва новоизбраният президент Росен Плевнелиев и това събитие се превърна в мотив за нова рекламна офанзива на властта. Речите му в Народното събрание и при фактическото заемане на поста на 22.01.2012 г., предавани от телевизиите, бяха изпълнени с пропагандни клишета, като „електронно правителство”, „ясна стратегическа визия”, „прозрачна президентска институция”, „президент на всички българи”, „прагматичен президент”, „президент, който ще обединява, а няма да разделя и да пречи”, „генериране на идеи”, „балансирано развитие на регионите” и т.н. Човек може да си помисли, че Плевнелиев е българският Де Гол. Удивителното бе, че новият държавен глава призна безспорното - България е на дъното в ЕС! И че народът на Ботев и Левски несправедливо е сочен като нация на корупция и организирана престъпност.
След 2,5 години управление на Бойко Борисов това положение е нетърпимо, но едва ли президентът ще го промени. Как се обединява и води нация, която тъне в корупция и мизерия? По-скоро самият той ще заиграе като централен защитник в отбраната на ГЕРБ. Едно е сигурно обаче - до изборите през 2013 г. от телевизионния екран ще ни поучават две „говорещи глави” (Борисов и Плевнелиев).
Не е зле за всеки случай да  се направи и един хороскоп за България, понеже и 2011 г. може да се окаже по-добра от 2012 г. Новата вълна на кризата може да донесе на България покана за участие в нова „коалиция на желаещите” за “свобода и демокрация” в Сирия или Иран. Ако Обама отстъпи пред натиска на ВПК, очаквайте война в Средния изток и покана за участие към България, която управляващите в София ще приемат „с благодарност”. Правителствените рупори в лицето на „свободните” медии ще доказват, че в поредната авантюра на Вашингтон България защитава „цивилизационни ценности” и националните си интереси. Същото впрочем говореха за иракската авантюра, операцията в Либия и  приемането на предложената от Иван Костов парламентарна декларация срещу „възродителния процес”, където България се самообяви за „етнически чистач” и се приравни с Османската империя, извършила първия в съвременната история геноцид - над 1,5 млн. арменци през 1915-1920 г.
Накрая не може да не попитаме - чие е нашето Народно събрание? На България, на САЩ, или на Турция?

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата