Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 4 (2012) ГЕРБЕРСКИ ГАВРИ В С. ГОЛЯМО ДРЯНОВО

ГЕРБЕРСКИ ГАВРИ В С. ГОЛЯМО ДРЯНОВО

Е-поща Печат PDF

Докато 22-мата супермени от ГДБОП разясняваха на бащата от Мировяне за кого трябва да гласува дъщеря му, провинциалните гниди на ГЕРБ също не си губеха времето. Те пък наказваха ония, които не са гласували както трябва.
Хубавото казанлъшко селце Голямо Дряново има 269 жители, които се увеличават с още стотина през топлите сезони. Негов дългогодишен кмет е Никола Камбуров, бивш военен. Дело на г-н Камбуров са новата църква, добре поддържаните улици, благодарение на които местните хора не знаят що е това кал, обновен парк с барбекю, денонощна охрана на имотите, пенсионерски клуб, библиотека с компютри и какво ли не още.

С изключение на няколко души кметски врагове, всички останали са възхитени от неговата човечност и съпричастност към хората, на които той е винаги готов да помогне. В добрината си г-н Камбуров е стигнал дотам, че прибира с личната си кола тленните останки на починалите си съселяни от моргата и урежда всичко по тяхното погребение.
И нищо чудно, че селото настоява той да остане негов кмет. Новоизлюпените герберски гниди обаче си имат свои планове по въпроса. Възползвайки се от закона, който дава възможност да се ликвидира кметската институция в малките селища, те назначават пряко волята на хората някоя си Здравка Илчева, 43-годишна бивша начална учителка, а после служителка в адвокатска кантора. Въпросната парашутистка твърди, че живее в селото от 1976 г., но местни хора казват, че са я виждали един-единствен път - по време на герберската агитация за изборите миналата есен.
Заговорът срещу село Голямо Дряново се плете под ръководството на кметицата и шефа на общинския съвет в Казанлък. За целта е организиран псевдоконкурс за избор на кметски наместници в няколко села, сред които е и Голямо Дряново. Сред “аргументите” на герберската пасмина са всевъзможни лъжи, интриги и инсинуации. Възмутените голямодреновци обаче, които имат и тоя грях, че открай време гласуват за БСП, се вдигат в защита на своя кмет. В подписката в негова защита участват дори онези, които през зимата живеят по различни градове из страната - общо 349 подписа. Няколко десетки мъже и жени, немалко от които в преклонна възраст, пристигат в Казанлък, за да защитят кмета си на събранието на общинския съвет, което в крайна сметка им спуска нежеланата парашутистка. Заговорниците не им дават думата. И наред с елементарния морал, погазват и закона, като твърдят, че г-н Никола Камбуров не може да бъде кмет, тъй като е в напреднала възраст (напомняме, че българското право не допуска никаква дискриминация, включително дискриминация по възраст). А също така наглия идиотизъм, че не е работа на хората от Голямо Дряново да решават кой трябва да е техен кметски наместник.
Жителите на селото обаче нямат намерение да се примирят с гьонсуратлъка на герберските гниди. Те са твърдо решени да отстояват каузата си докрай. Ние пък на свой ред им желаем колкото е възможно по-бърза победа!

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар