Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 5 (2012) За Темида и проскрипциите на Сула

За Темида и проскрипциите на Сула

Е-поща Печат PDF

Властта все по-безцеремонно се стреми да наложи ако не тотален контрол върху медиите, то поне пълно затъмнение на собствените си дела. Миналата седмица ръководството на новия Специализиран съд официално поиска от печатните и електронните медии при поискване да му предоставят “за съгласуване” статии, отразяващи дейността на новата структура още преди да бъдат публикувани. “Желаем да ни окажете съдействие относно получаване на обратна връзка за съгласуване точността на подадената от нас информация, изпращайки ни заглавия на статии и евентуални публикации, свързани със Специализирания наказателен съд, преди те да бъдат отпечатани”. Цитатът е от съобщението. И още - никакви интервюта от съдиите! Никакви коментари от тях!

Реакцията на медиите срещу тази откровена цензура бе единодушна и недвусмислено отрицателна. Още на следващия ден шефът на спецесъда Георги Ушев започна да се обяснява, че “текстът не бил съгласуван”, че нямало още пресаташе и т.н. И на практика отмени искането.
Все ни е на ума обаче, че става дума за любимата на всички кръшкачи хватка - ако мине номерът. Което в случая обаче издайнически сочи, че Специализираният съд няма да бъде подчинен единствено на Темида. И Зевс ще има думата. А за Зевс и неправилните политици могат да бъдат преследвани като криминали. Нали още Луций Корнелий Сула е казал: проскрипциите не са само за нашите врагове. Те се отнасят и за всички, които не ме обичаха достатъчно...

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата