Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 5 (2012) ГЕРБ НЕ СЕ ЦЕРЕМОНЯТ С ПАРЛАМЕНТАРИЗМА

ГЕРБ НЕ СЕ ЦЕРЕМОНЯТ С ПАРЛАМЕНТАРИЗМА

Е-поща Печат PDF

Управляващите вече не се церемонят дори с формалните парламентарни принципи. Трябва ли да защити МВР - главната опора на властта си, те погазват всякакви норми. За това свидетелства фарсът, разиграл се около създаването на временна анкетна комисия, която да проучи случаите на полицейско насилие. Не че тази комисия щеше да реши нещо - още дядо Славейков е прозрял горчивата истина, че ако искаш в България да не се свърши нещо, назначи комсия. Дразнещ и тревожен обаче е начинът, по който тя бе изградена.

 

След като не бе прието нито едно от предложенията й, опозицията отказа да участва в гласуването. И напусна залата. Въпреки уверенията на председателката на правната комисия Искра Фидосова, която заяви, че ГЕРБ не искали да доминират в комисията. Замисълът бил те да имат трима представители, левицата и ДПС - по двама, Синята коалиция и “Атака” - по един, и един независим.
Е, мнозинство си изгласува състава на комисията. И сега от седемте й члена, шестима са от ГЕРБ и един “независим”. От Синята коалиция предложиха дори тяхното място да бъде заето от “независим народен представител, който обаче да е от депутатите, декларирали принадлежност към ГЕРБ, и да е човек, на когото министър Цветанов преразпределя субсидията”. А преди да дава думата на независимите депутати за изказване, председателят на парламента Цецка Цачева да обявява, че ще говори “независим депутат, декларирал принадлежност към ГЕРБ”.
Спорно е в случая дали не прибързаха и левите, и десните опоненти на правителството с напускането на залата и бойкотирането на комисията. Не беше ли по-добре да са в нея – за да знаят как се замазват нещата и се манипулират фактите.
Още отсега е ясно, че въпросната комисия няма да открие никакво насилие в разглежданите случаи. Целта е проста и първосигнална – вълната от полицейски репресии да продължи. Страхът е важен съветник, когато става въпрос за власт.

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата