Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Треньорът

Е-поща Печат PDF

Социалните инженери са навсякъде – в телевизиите, във фейсбук, на протестни демонстрации, на срещи, в аналитичните центрове, в мрежата. Те са и в блоговете, в коментарите, и в своите блогове. Дават своя принос. Винаги работят върху формирането на мнението. Използват методи като „Делфи”* и “Алински”. Тези методи са доведени до съвършенство през годините.

„Малцина еврейски радикалисти са имали толкова голямо влияние върху американската политика, колкото имаше Сол Алински (1909-1972). Роден е в семейство на руско-еврейски имигранти, завършва университета в Чикаго и после става обществен организатор, един от първите, който внася радикализъм в политиката към черното гето на Чикаго. Хилари Клинтън написва дипломната си работа в колежа Уелсли – темата е за Алински и методите му. Той оказва голямо влияние и върху президента Обама, който е обучаван като обществен организатор в Чикаго”.
Тактики от метода
“Алински”:
Прониквайте постепенно, промъквайте се във вече съществуващи организации като църкви, профсъюзи, политически партии, уебсайтове, блогове. Тайно се сдобивайте с влияние вътре в тези организации и после започнете да ги променяте от следната позиция:
• Поддържайте изцяло недоволството и разногласията сред хората. Обучавайте местните хора на тези тактики и направете така, че те да определят темите за дискусия в местните организирани групи
• Задавайте провокиращи въпроси, за да манипулирате и използвате хората в съответствие с предварително начертана програма. Раздухвайте напрежението между тях колкото може повече
• Организаторът е длъжен да привлече атаките към себе си, защото после доверието на местните към него ще е по-силно
„В абсолютен смисъл организаторът се стреми към най-високото ниво, което човек може да постигне – да създава, да бъде „велик създател”, да играе ролята на бог”.
• Врагът на народа трябва да се посочва персонално
• Врагът трябва да бъде крайно поляризиран, 100 процента негативизиран, като първопричина за пълното поражение или пълната победа
• Целта оправдава средствата
• Радикалът се цели в средната класа, понеже той самият е по-високо, смесва се с нея, говори на нейния език, облича се като средната класа, има същите нрави, прибягва към същите морални принципи
• Организаторът трябва да е непредсказуем и да може да въвлече всички в хаос и безредици в името на изложените морални принципи
• Големите и гръмогласни организирани протести демонстрират сила, дори ако движението е малобройно
„Ако организацията ви е малобройна, не говорете за нейните членове, а вдигайте шум и врява, което ще накара слушателя да повярва, че участниците във вашата организация са по-многобройни, отколкото в действителност”.
• Стремете се към това хората първо да действат, а после да мислят
• Реагирайте с шок и ужас, когато врагът ви сгреши или се извинява и т.н.
• Подигравайте се жестоко на врага, осмивайте го, издевателствайте над него с насмешки
• Организаторът трябва винаги да има „няколко скандала в резерв”, запас от кръстоносни походи, между които те могат да се преливат, за да не се изгуби „темата”
• Случаите на краткосрочно лишаване от свобода укрепват движението. Важно е да се разбере, че съвсем не всички смятат способността за манипулация за неетична, нито пък методите за обучение в манипулиране. Всъщност тези способности се ценят високо в нашето общество, ценят ги и в политиката. Манипулация... управление... има ли разлика?
„Обаятелният, егоцентричен Алински развличал приятелите си с различни истории – някои от тях били правдиви, повечето били украсени – като историите за времето, когато влязъл в гангстерска банда (Алински бил приятел на Ал Капоне). Той бил груб, откровен и самовлюбен, винаги в центъра на вниманието, въпреки непривлекателния си вид на преподавател с очилца в тежка рогова рамка”.
Обаятелен, самовлюбен, егоцентричен, фантазиращ, безбожник, свързан с гангстерите, вещ манипулатор, изучаван и почитан от хората, които днес ръководят тази страна и света.
Нима не е прекрасно?
Анализирайте протестите от миналата година. Надявам се, че не сте си губили времето да гледате Волф Блицър (популярен водещ на предаване по Си Ен Ен), защото може да си помислите, че всичко показвано бе истинско и реално. Вижте какви неща станаха в блоговете. Ето я идеалната среда да се ерозират и неутрализират активните гласове. Тези хора са обучени по методите, разработени от министерството на отбраната на САЩ, които са усъвършенствани целенасочено за психологическа война. Организаторът се вмъква в целевата група, започва смело да говори – и то с голям ентусиазъм, после привлича атаката към себе си, за да укрепи своя авторитет.

* Методът “Делфи” е разработен в корпорация РАНД (RAND) през 50-те години на 20 век по поръчка на министерството на отбраната на САЩ. Това е метод за “мозъчна атака” - за бързо намиране на решения на база генерирането им в процеса на “мозъчната атака”, провеждана от група специалисти, както и за избор на най-доброто решение на база експертни оценки. Първоначално е използван в икономиката, б. пр.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар