Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 6 (2012) ЕВРОШАМАР ЗА КАБИНЕТА

ЕВРОШАМАР ЗА КАБИНЕТА

Е-поща Печат PDF

След 9 февруари 2012 г. за управляващите от ГЕРБ, без съмнение, няма по-голям източник на въпиюща, черна неблагодарност от Брюксел. Това напиращо отдавна в душите им съмнение изригна като вулкан веднага след поредния европейски доклад за състоянието на правораздавателната ни система. Нищо, че той е технически и на него трябва да се погледне по-отгоре. Точно сега ли Барозу и неговите „комисари” (как звучи само!) намериха време пак да описват кривиците на родната ни Темида?!

 

Сякаш самите те не са затънали в корупция, шуробаджаначество, игри с фондовете и т.н. Да не ги знае цяла Европа, иди - дойди, но тези от Европейската комисия (ЕК) май стават все по-пристрастни към българските системи за правораздаване, разследване, обвинение (особено обвинението). Докладът на ЕК третира основни неща, които не са мръднали, камо ли да „има напредък”. Въз основа на кретащия вече почти пет години „Механизъм за сътрудничество и оценка” ЕК поставя шест задачи пред България.
Първата от тях е страната ни да приеме поправки в конституцията, премахващи двусмислието във връзка с независимостта и отчетността на съдебната система. Втората е да гарантира по-прозрачен и ефективен съдебен процес, като приеме и приложи нов Закон за съдебната система и нов Гражданско-процесуален кодекс. На трето място се изисква София да докладва за последиците от тези нови закони и от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Административно-процесуалния кодекс (АПК), най-вече в досъдебна фаза.
Не стигат горните три „непосилни” изисквания към родните ни управници, ами от Брюксел настояват още да продължи реформирането на съдебната система, за да се засили професионализмът, отчетността и ефективността й. Искат и провеждането и докладването за професионални, безпристрастни разследвания на твърдения за корупция по високите етажи на властта. Очакват и България да докладва за вътрешни инспекции в държавните институции и за оповестяването на имуществото на високопоставени държавни служители.
Не по-малко нагли са тези от ЕК и с настояването си кабинетът да предприеме допълнителни мерки за предотвратяване и борба с корупцията, най-вече по граничните пунктове и сред местната власт. Както и да разработи и приложи стратегия за борба с организираната престъпност, фокусирана върху сериозни престъпления като пране на пари, и за систематична конфискация на имущество на криминално проявени лица. А също и да докладва за нови и продължаващи разследвания, повдигнати обвинения и осъдителни присъди в тези области.
Така, както и да чета, за промяна на конституцията и съответните закони са отговорни тези, които имат нужното мнозинство в парламента. За конституцията – две трети от депутатите, а за законите – управляващите, плюс т. нар. независими. Почти три години обаче народните представители от ГЕРБ не намериха време да променят АПК и НПК. Сега кой им е виновен? При положение, че по един или друг начин имат непрекъснато мнозинство в Народното събрание!
За граничните служители е подчертано - те са подчинени на изпълнителната власт. Пак ли предишните са им виновни? За съдебната власт - дебело е подчертано, както и в предишния доклад, че без промяна на закони няма как да стане. Е, кой да ги промени? Опозицията ли? И още - особено дебело е подчертано, че трябва най-много да се променят нещата в досъдебната фаза, което е прерогатив на МВР. Да не прибавяме категоричното неодобрение на продължаващата практика с даренията, пък били те и от общински и държавни фирми. Управляващите не чуха опозицията и ги оставиха по предложение на Цветанов, сега получаваме звучен шамар.
Прави впечатление и още нещо и това е реакцията на управляващите още преди да излезе докладът. Те започнаха да намират оправдания за критиките с действията на опозицията, неправителствения сектор, евродепутати и т.н. За пореден път за липсата на напредък се оказа, че е виновна тройната коалиция, международното положение, Държавна сигурност и Осама Бин Ладен. Но никога ГЕРБ! Между другото, горните са виновни и за наводненията, вдигането на пенсионната възраст, флашките, протестите в БДЖ и каквото друго се е случило по Борисово време...
Властимащите не пропуснаха да заемат позиция на активна отбрана и по отношение на самия евродоклад. Според правосъдния министър Ковачева успехите в нейната област са: реформи в администрацията, стартът на специализираните съд и прокуратура, внасянето на Закона за конфискацията в парламента, дейността на новосформираната Комисия за конфликт на интереси, готовността за продължаване на съдебната реформа, създаването на аналитични звена във Върховната касационна прокуратура и Върховния касационен съд. Ето шест успеха, с които българите трябва да се гордеят. Как ви се струва, дами и господа? Щеше да е весело, ако не бе тъжно!
Всъщност кой да промени нещо в България? През последните две години и половина назначенията в администрацията се правят само при едно условие – да е верен на ГЕРБ! Ама много верен, изпитан – ибрикчия! Защото кадърните хора имат и достойнство и предпочитат да гладуват, но да го запазят. Но най-важното е, че ГЕРБ не правят нищо! Поддържат статуквото в правосъдната ни система въпреки декларираните шумно обещания за реформи. Както се казва: “по делата ще ги познаете!”
Какви са делата на ГЕРБ? Няма ги! Върхът бе, че тази, която не направи нищо за правосъдието от юли 2009 г. до днес, за награда я направиха вицепрезидент!
В ЕК обаче вече загряват, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ги баламосва! Така, както баламосва заблудените българи, гласуващи за него. Няма ги делата! Но ако българското мнение и резултати от изборите могат да се манипулират, както изрично е записано в последния евродоклад, то явно заключенията на Брюксел все още не могат. И затова изводите на ЕК продължават да са отражение на реалната обстановка в България, доста разминаваща се с тази, която описват властимащите.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата