Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 7 (2012) ЦИНИЗМЪТ НА МОНОПОЛИСТА

ЦИНИЗМЪТ НА МОНОПОЛИСТА

Е-поща Печат PDF

“Който не му се плаща за тръбите, да си продаде апартамента!” Този нагъл призив излезе от устата на водача на топлинните счетоводители Огнян Димитров по повод протестите на тези потребители, които не живеят в апартаментите си и са изключили радиаторите си. Да, ама според въпросния господин, и тръбите топлели.
В зима като тази бихме препоръчали на г-н Димитров да изкара едно денонощие на тръби. Проблемът обаче не е само в него, а в цялата сбъркана система.

 

Че самото технологично изграждане на парното в България е неправилно, е факт. В другите страни въпросните тръби са разположени в собствени вертикални шахти, без да минават през апартаментите. Ако искаш се включвай, ако искаш недей.
За съжаление, в това отношение нищо не може да се поправи. Но топлото, светлото и водата не са обикновена стока. Те са част от социалната мрежа, която всяка държава би следвало да държи под своя контрол. И ако не дотира, то поне да следи да не се гони печалба. Вместо това у нас, освен безогледното надуване на цените, ни стовариха и паразитната система, наречена фирми за топлинно счетоводство. Които тлъстеят на гърба на обикновения гражданин.
Делото за спасяване на давещите е дело на самите давещи се, гласи знаменитият афоризъм. Докато хората не излязат на улицата, ще продължават да бъдат крепостни селяни на топлофикацията. И да търпят цинизмите на личности като Огнян Димитров.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата