Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 7 (2012) ЧИНОВНИК, И ПАК ЧИНОВНИК

ЧИНОВНИК, И ПАК ЧИНОВНИК

Е-поща Печат PDF

Въпреки уж ниските заплати, за едно място в държавната администрация кандидатстват по няколко десетки млади хора - с по три магистратури и поне два чужди езика... Явно има защо. Оказа се, че министерствата са раздали през миналата година 10 милиона лева бонуси на служителите си. Тази цифра не излезе лесно на бял свят въпреки настойчивите искания на парламентарната опозиция. И това далеч не е цялата сума, а освен това не е ясно как се разпределя баницата по рангове (как беше в оня виц – мутра, бандит, чиновник...).

 

Министерствата на здравеопазването, правосъдието и на образованието са посочили само общите суми. Министерството на отбраната отговорило, че не е раздавало допълнителни възнаграждения, а МВР и Земеделското изобщо не са си направили труда да отговорят. Останалите пък са отказали да предоставят информация под предлог, че става въпрос за лични данни.
Та за какво става дума?! Здравното ведомство е раздало като стимулиране през миналата година 5 236 618 лева, което при средносписъчен състав от 15 451 служители прави по 339 лева на човек. Нищо работа, въпросът обаче е кой е получил 100 лева и кой - 1000. Дано да са отишли главно за хората от Бърза помощ все пак, в домовете за деца, в психиатрични болници и в кръвните центрове...
“Върхът на сладоледа” обаче се оказа НЗОК. Там си разпределили 4 104 491 лева, което при 2700 служители прави по 1520 лева на човек. А шефката Нели Нешева се е самонаградила с 30 000 (пардон, 12 000 лв.), на заместничката си Мариана Василева е разписала скромните 20 000 лв.! На фона на всеобщата криза в медицинското ни обслужване това си е жив цинизъм, обяснен от г-жа Нешкова и с факта, че НЗОК не било държавна администрация, а финансова институция, и че тя защитавала хората си от корупция по този начин. Каква дълбочина на мисълта!!! Дори депутати от ГЕРБ се сепнаха и възнамеряват да привикат Нешева за обяснения, ама зелникът е... изяден.
В случая формулата на тази безмерна наглост е проста - чиновник, че пак чиновник. И нещо отгоре.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата