Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 7 (2012) РОМСКА ПРЕСА ВЪРХУ НАЦИЯТА

РОМСКА ПРЕСА ВЪРХУ НАЦИЯТА

Е-поща Печат PDF

Ако някой все още си мисли, че пламенната пледоария по отношение на циганите, която направи Хилари Клинтът в София, е плод на нейните лични либерални възгледи, явно се е лъгал жестоко. Защото става въпрос за все по-тотална преса, която се оказва върху София на тема роми. За какво иде реч? България трябвало да въведе двуезично обучение в училищата и да ратифицира Европейската харта за регионалните и малцинствените езици, призовава доклад на ООН, представен пред Съвета по правата на човека.

 

Документът силно критикува правителството ни за това, че политиките му за интегриране на ромите са “печално неадекватни”. Според наблюдателите от ООН недопускането на преподаване на майчин език в училищата в България затруднявало (!) още повече интеграцията на малцинствата. Това особено важало за области - забележете! - “където малцинствата са голям процент от населението”. Правителството не изпълнявало ангажимента си да гарантира равен достъп до качествено образование за ромските деца, те живеели в сегрегирани квартали, а родителите им се страхували от расистко отношение в по-далечните училища!
Ами да дойдат експертите от ООН да видят как реално стоят нещата! Как самите цигани спират децата си от училище, за да просят и крадат. Или за да оженят момичетата на 12-13 години... А що се отнася до хленчовете за образование на ромски език, ами че именно това е средство за сегрегация и етническа капсулация, а не за интеграция!
За съжаление, както в почти всички случаи, “Нова Зора” отново влезе в ролята на Касандра. Открай време сме писали, че в глобалната схема, която са начертали кукловодите на новия световен ред, на България е отредена тъжната роля да бъде просто територия, служеща за индиански, пардон, ромски резерват... Така че е време и българинът да разтърка очи и да си защити правата. Иначе няма защо да си прави илюзии и да очаква съчувствие от принцове и държавни секретари. Няма да се получи.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата