Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 8 (2012) Б.Б. ДА СИ КАЖЕ ЗА “СОФАРМА”

Б.Б. ДА СИ КАЖЕ ЗА “СОФАРМА”

Е-поща Печат PDF

“Който кон хванат, той вършее”, гласи една народна мъдрост. В разрастващия се скандал с цените на лекарствата, които е принуден да си купува българинът, в подобна роля влезе зам.-министърът по лекарствената политика и шеф на надзора на здравната каса Гергана Павлова. Тя бе уволнена, защото не била осигурила “нужната прозрачност по въпроса”.

 

Само че мащабът на скандала вече не може да се потуши с едно уволнение. Още повече че Гергана Павлова е просто един зам.-министър и няма власт да направи нещо през главата на министъра.Тя може само да предлага. Стефан Константинов е този, който разписва документите на МЗ. Да не говорим, че Гергана Павлова е назначена от министър-председателя. Сега той побърза да се освободи от нея.
Това обаче не е решение на проблемите, а по скоро нещо, което твърде много напомня за поведение в стил “гузен негонен бяга”.
Битката на фармацевтичния пазар е жестока. Защото дори в криза, хората няма как да не купуват лекарства. Но държавата да работи в полза на едни или други компании и да изнудва гражданите, е равносилно на геноцид. И въпросът не е само до лобиранията. Същинският въпрос е дали е адекватна държавната политика по отношение здравето на хората. Защото въпреки заключението на Комисията за защита на конкуренцията, че няма картел на фармацевтичните компании у нас, подозренията, че и в работата на антимонополното ведомство има нещо гнило, остават.
Сега различни “експерти” носят вода от девет кладенеца, за да доказват, че всъщност цените били нормални, но ги оскъпявали дистрибуторските разходи, ДДС и т. н. Фактът обаче си е факт - продуктите на “Софарма” в Гърция и Сърбия струват два пъти по-евтино. Очакваме адекватен отговор от премиера.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата