Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 8 (2012) ПОЛИТИКА И ЕТИКА?

ПОЛИТИКА И ЕТИКА?

Е-поща Печат PDF

В България политика и етика са пълни противоположности! За 22 години „преход” законното най-често е неморално, а моралното - незаконно. Когато от ГЕРБ заявиха, че даряват 1 млн. лева от партийната субсидия на пострадалите от наводнението в с. Бисер, „набожният” Иван Костов изрева, че било незаконно. Законът за политическите партии не позволявал партийните субсидии да се даряват за благотворителност.

 

Да не вземе някой, санким, да поиска и ДСБ да направи дарение на пострадалите от потопа... Костов, знайно е, тълкува законите, както дяволът Евангелието. Според него, незаконно е да върнеш на хората в нужда пари, които си смъкнал от гърба им, но е законно и морално да прибереш 200 000 долара от международния аферист Майкъл Чорни, когото лично си изгонил от страната като опасен за националната сигурност. Защо тогава Командира не направи дарение на бедстващите от семейната фондация „Бъдеще за България”?

Впрочем, от архитекта на „братовчедската” РМД-приватизация друго и не сме очаквали. Защо правителството не върна на американския посланик Джеймс Уорлик унизителните 50 000 долара „помощ” за бедстващите? Защо не му напомни, че заради САЩ се натресохме в иракското и афганистанското блата, отписвайки иракския и либийския дълг към България? С какъв ли „стимул” ще ни въвлекат в подготвяната военна агресия срещу Сирия и Иран?
Скандалът с шефката на НЗОК е само върхът на айсберга, под който се крият много по-сериозни злоупотреби с живота на българските граждани. Например фискалният резерв,който е стопен до 3,2 млрд. лева, при санитарен минимум от 4,5 млрд. лева. Или посягането на „Сребърния фонд”, уж за да бъдат „раздвижени” събраните там пари, а в същност, за да бъдат изплатени вноските по държавния дълг. След такова „раздвижване” фондът ще стане като Държавния резерв - ще изчезне! Прокуратурата подгони шефа на митниците Ваньо Танов за разгласяване на държавна тайна - в радиоинтервю назовал размера и мястото, където се съхранява държавният резерв от горива - складовете на „ЛУКойл Нефтохим”. Но до затвор за Танов няма да се стигне: истинската „тайна” е, че там най-вероятно няма нищо... Затова Симеон Дянков закри структурата „Държавен резерв”- да не остане следа от разграбването му. Както казва анализаторът Иван Ценов – истинска “операция “Ы”...
Отстраняването на д-р Нешева от НЗОК е като откъсването на опашката на гущера - спасява си главата! Ако присвояването на 12 500 лева е неморално, какво да кажем за шестте апартамента на вицепремиера Цветанов или за 40-те имота на бившия председател на СОС Андрей Иванов? И покрай двамата отдавна се е натрупало „обществено напрежение”, но Цветанов категорично отказва да подаде оставка, а Иванов напусна само поста председател на СОС и остана общински съветник и председател на софийската партийна организация на ГЕРБ. От управляващата партия ще бранят и двамата, докато Бойко Борисов не ги „помоли” да им поискат оставките им.
Другият горчив хап, който скандалът с д-р Нешкова замита, е поскъпването на газта, тока, парното и водата. Всички знаем, че то ще повлече лавина от ценови „актуализации”. И не са свързани толкова с международната криза, колкото с безхаберието на управляващите бездария, наречени „Калинки”. (След Калинка Илиева, която с фалшива германска диплома стана директор на ДФ „Земеделие”, разбра се, че и 33-годишният шеф на „Напоителни системи” Георги Харизанов нямал диплома за висше образование, но щял да го завърши. Освен това има влязла в сила присъда за изнудване и две висящи дела - за заплаха с убийство и за кражба, както съобщи софийската прокуратура. Ами как тогава е назначен? Очевидно не с конкурс. Земеделският министър Мирослав Найденов, естествено, го научи от медиите. Кой ли му е натресъл този парашутист?).
Интересно по какви „лични причини” подаде оставка и шефката на Агенцията за закрила на детето? Ден преди ПГ на ГЕРБ да обсъди оставката на шефката на НЗОК, управляващите отрязаха още едно парче от “опашката”, уволнена бе шефката на Агенцията по вписванията Виолета Николова - за 6 месеца се самонаградила с 48 000 лв.
Е, това вече сме го гледали. Все пак на гущера ще му порасне пак опашка, но „замразените” ни заплати и пенсии едва ли скоро ще помръднат. Не и при това правителство.
Плашат ни с „гръцки сценарий”, сякаш има накъде още да режат заплатите и пенсиите. Ама след като на Гърция ще опростят 107 млрд. евро и ще й отпуснат заем от 130 млрд. евро, каква е ползата от високия кредитен рейтинг на България, ако изхарчим „Сребърния фонд” за плащане на дълга? Но такива са върховните ни управници, какво да чакаме от някогашен пожарникар и екс даскал по физкултура. Хубаво поне, че всички конци са в ръцете на един, и значи главният виновник е ясен. Останалите са марионетки в кукления театър, наречен управление на държавата. Затова и гущерът на корупцията може да е спокоен за главата си, да му мислят поданиците.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата