Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 8 (2012) В БЪЛГАРИЯ ТИШИНАТА Е ОГЛУШИТЕЛНА

В БЪЛГАРИЯ ТИШИНАТА Е ОГЛУШИТЕЛНА

Е-поща Печат PDF

•Eвропейците осъзнават, че са гърци, а ние - не

Започна солидарна вълна в социалните мрежи в цял свят под мотото „Всички сме гърци”. Тя е следствие на страха на обикновените хора, че кризата, която връхлетя Гърция - около 1, 2 млн. души безработни, от които близо 50 % млади хора до 28 години, драстичното орязване на доходите на работещите и пенсионерите, постепенно обгръща цяла Европа.
Първи реагираха французите. Сред всички европейци, те  си остават най-чувствителни към посегателствата върху права и доходи.

 

Инициативата, както съобщава гръцкият сайт „Ин Нюз”, стартира във Франция, където френски граждани, в знак на солидарност с изтерзаните от кризата гръцки трудещи се, поискаха гръцко гражданство от посолството в Париж. Първите демонстрации в подкрепа на гърците се проведоха на 18 февруари в Париж и Ню Йорк, но естествено, това не бе оповестено в нашите средства за информация. Днес вълната набира скорост в цяла Европа. В България тишината си остава оглушителна.

Злорадствайки подло, крадливото ни правителство и медийният слугинаж правят каквото трябва, за да не се чуе нещо за протестите и да не се “събудим” дори от пожара и бунтовете в съседна Гърция. Протестите са резултат от опитите на богатите от „стара Европа” да докарат гърците до българския стандарт на заплати и пенсии, точно както ги съветваше държавническото и управленско недоразумение Борисов. Тъпото злорадство на тандема Борисов-Дянков стигна дотам, че да твърдят предизборно в края на 2011 г. ,че „след 5 години българските пенсионери ще получават повече от гръцките”. И само два месеца по-късно - че пари за увеличение на заплатите и пенсиите с някакъв процент може евентуално да има след 2013 г.
Само болни мозъци могат да си въобразяват, че тази елементарна аритметическа задача може да бъде решена в наша полза. Ако е възможно една скромна (макар че е условно) гръцка пенсия от 800 евро да бъде намалена наполовина вследствие натиска на кредиторите на Гърция - за пет години може и да стане. Но никога не може да стане така, че една скромна българска пенсия от 90-100 евро, която е по-малка дори от добавките към гръцките пенсии, да се увеличи за 5 години 5 пъти, като се има предвид разбитата ни икономика, вземането на заеми “под масата” и всички подробности от днешния български хал.
Има и друго, което българските граждани няма да чуят нито от устата на собствените ни нечетящи управляващи, нито от продажните медии - истината по въпроса за намалението на пенсиите в Гърция. Как е представена от гръцките електронни медии и каква е в крайна сметка тя?
От 1-ви януари, със задна дата, се намаляват с 10 % пенсиите, които са над 1300 евро. Предвиждат се и намаления за допълнителните пенсии, т. нар. добавки към пенсиите. С 10 % се намаляват добавките от 200 до 250 евро; с 15 % - добавките от 251 до 300 евро, и с 20 % - всички останали над тази сума. Въвеждат се нови критерии за получаване на пенсии и добавки за пенсионерите и се ограничава възможността за измами при пенсиониране, и то главно сред чужденците, пребиваващи в Гърция.
Истината е, че използвайки пролуки в гръцката и в европейската осигурителна система, много чужденци, в това число българи, за една година трудов стаж и осигуряване в Гърция успяват да си докарат прилична пенсия, за която в родните си страни само биха мечтали. Механизмът е следният. Според европейската наредба „европейските работещи граждани, ако са били осигурени за 1 година в страната приемник, и са събрали необходимия брой осигурителни вноски, и отговарят на възрастовата граница, след като постоянно пребивават в тази страна, имат право да получават пенсия”. Пенсиите на тези хора засега няма да се отнемат, но ако искат да ги получават, те ще бъдат принудени да пребивават постоянно на територията на Гърция, а не както досега, да ги теглят от банкоматите в собствените си страни. Доколкото е известно, от тази „възможност” са се възползвали около 700 българи, а колко са албанците, румънците, грузинците и др. такива подгонени от собствените си крадливи правителства възрастни хора, тепърва гръцките власти ще трябва да установят. Така стои въпросът на настоящия етап с пенсиите.
Що се отнася до заплатите и конкретно минималната заплата, намалението е от 750 на 580 евро, срещу неизменните от година мизерни 135 евро в България. При това съотношение на доходите в Гърция и у нас, при еднаквите цени на хранителните продукти, вече е ясно защо нашите сънародници не се завръщат, а предпочитат да живеят в страна, която е на прага на гражданската война, отколкото в страната на мутрите...
Прави са французите, като казват, че „всички сме гърци”. Тръгнала веднъж в еврозоната и най-остро в Гърция, кризата става много опасна, защото както знаем, еврозоната бе създадена без реално единство, с много рискове и компромиси и което виждаме напоследък, с много лошо управление.
Най-страшното е, че нашите управляващи нямат мисловен капацитет да осъзнаят, че в ЕС всички сме като скачени съдове, независимо дали сме в еврозоната или не, ние ще сме сред най-пострадалите. Това го признава дори еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен, който по повод на последиците от кризата в Гърция наскоро заяви: „Последиците могат да се окажат опустошителни не само за гръцките граждани и за най-уязвимите най-вече, а и в цялата еврозона и извън нея”.
Безумие е да се твърди, че България ще остане незасегната от тези трусове. Ежедневното нагнетяване на мрачни новини от правителствените медии за увеличаване цените на ток, на парно, на транспорт, загубата на житната реколта за 2012 г. с предстоящото увеличение цените на хляба, по-високите глоби от КАТ, намеренията на депутатите от ГЕРБ насилствено да санират и остъкляват нашите панелки, и разни други инициативи са доказателство, че некадърните управляващи от ГЕРБ не могат да вържат бюджета и да спасят загиващата българска икономика и че вече сме в окото на вилнеещия ураган.
За народа на най-бедната, най-корумпираната, най-разрушената, най-латиноамериканизираната и най-окрадена от своите управляващи страна (констатацията е на Евростат) има два изхода: да се включи в общата борба на европейските граждани срещу ограбването на доходите и отнемането на гражданските им права, като у нас това следва да е предхождано задължително от сваляне на управляващата крадлива върхушка от власт, или да напусне загиващия ЕС и да се присъедини към един нов, постоянно нарастващ благодарение на алчния капитал съюз - ГНБСС (група на най-бедните страни в света).

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар