Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 12 (2012) Румен Овчаров: 2,3 МЛН. ЕВРО НА ДЕН НИ СТРУВА ГОВОРЕНЕТО НА БОРИСОВ

Румен Овчаров: 2,3 МЛН. ЕВРО НА ДЕН НИ СТРУВА ГОВОРЕНЕТО НА БОРИСОВ

Е-поща Печат PDF

“В политиката или работиш в правилна
посока, или викаш неволята цял живот.”

Румен Овчаров е бил 7 месеца министър на енергетиката и енергийните ресурси в правителството на Жан Виденов и 2 години министър на икономиката и енергетиката в кабинета “Станишев”. Завършил е Московския институт по енергетика, специалист по атомни електроцентрали и установки. Работил е в АЕЦ “Козлодуй”. Завършил и макроикономика във Висшия икономически институт “К. Маркс” (днес УНСС). Депутат в 38-мо, 39-о, 40-о НС. В 41-вото народно събрание е член на бюджетната и на икономическата комисия. Председател е на Столичната организация на БСП.

- Искахте да научите миналия петък оценката на Трайчо Трайков за целесъобразността и икономическата ефективност от изграждането на АЕЦ “Белене”. Някакви съмнения ли имате, г-н Овчаров?
- Исках да науча резултатите от работата на консултанта HSBC, защото скоро се навършва година, откакто е подписан договорът, но е известно, че първата фаза от изследванията са вече факт и първите резултати близо шест месеца се крият от обществеността. Добре известно на запознатите е, че няма как консултантът да свърши втората част от работата, без да му е дадена ясна финансова рамка - какъв е индексът за повишаване на цените или каква ще е твърдата цена, по която ще се изгражда обектът. Това исках да попитам, но не ми отговарят вече три месеца.
- Имахте и второ питане...
- По стратегията на правителството за развитието на ядрената енергетика в България.
- Това криене на доклада половин година може ли да мине към греховете на Трайков?
- Трайков имаше определена позиция по отношение на “Белене” и я следваше достатъчно последователно - против изграждането на обекта, и си го каза достатъчно ясно. Ако ще говорим за причините за освобождаването на Трайков, те са доста по-сериозни от този елементарен опит за обяснение, който се опитва да даде премиерът с плажа. Оказа се, че всички са се пекли, включително министър-председателят, а доколкото разбрах девойки от Външно си пуснали и снимки във фейсбук. Изненадан съм от позицията на Младенов в цялата история. Той фактически забърка кашата, тъй като Министерството на икономиката няма как да организира подобно посещение и по никакъв начин не носи отговорност за програмата на посещението на премиера. Но какво толкова се учудваме? През последните три години България на практика няма външна политика. Във външен план тя се свежда до сервилно изпълнение на указанията на Големия брат, а във вътрешен - до разчистване на терена от политически противници, при това доказани професионалисти и лоялни към държавата.
- Все пак кой “изпържи” Трайков?
- Сам се “изпържи”. Той беше един от министрите, които не направиха нищо по нито един от въпросите, които трябваше да реши. Преговорите с “Газпром” буксуват по новия договор, по “Южен поток” са там, където ги остави предното правителство, по АЕЦ “Белене” се прави всичко възможно проектът да се стопира. Трайков не направи не само интерконекторите, не са само провалените договори за проучване на шистов газ. Нищо не направи за удължаване на ресурса на V и VІ блок - възлов проблем, и то в условията, в които допълнително ще изострим отношенията си с Русия. При положение, че Русия е главен конструктор и без нейното разрешение ресурсът на тези блокове не може да бъде удължен.
- Стана ясно, че “Белене” ще има, но няма да е българо-руски проект...
- Това са поредните абракадабри, които самият министър-председател не знае какво точно означават.
- Заяви го кандидатът за нов министър.
- Би трябвало да знае, че това не е българо-руски проект - 30 % е участието на френско-германски консорциум, над 30 % е участието на български фирми със строителство, техника и пр. Едва тогава идва руската част - като технология.
- Кога си отива един енергиен министър, г-н Овчаров, колко е самостоятелен и докъде се съобразява с професионализма и експертността си или се подчинява на политическите решения?
- За двете години, когато бях министър - беше даден реалния старт и на “Белене”, при Бургас-Александруполис бяха разчистени всички пречки. И “Южен поток” договорихме, нещо, за което България само можеше да мечтае.
- И сключихте такъв транзитен договор с “Газпром”, че още си действа?
- Не само, но освен че спряха критиките, очаквам и да започнат да ме поздравяват за него, защото друг такъв няма да сключат, въпреки голямото говорене.
- Американският посланик навремето още даде висока оценка, наричайки ви “един от най-добрите играчи”, смущаваше се само от срока. Защо за 23 години, г-н Овчаров?
- По такива стратегически въпроси като договора за транзит е добре ангажиментите да бъдат твърди и за по-дълъг период. Русия се ангажира ежегодно да повишава цената, която ни заплаща за този транзит, с инфлацията в ЕС. На практика придобихме изцяло собственост върху нашата газопреносна мрежа. Русия пое ангажимент да изплаща 90 % от капацитета на транзитната газопреносна мрежа, независимо дали го ползва или не, и само 10 на сто - в зависимост от това какви са количествата. Ред други предимства има този договор, но да не влизаме в тази дискусия. Ключовото е, че договорът ни даде възможност да решим няколко важни в отношенията си с Русия въпроса.
Всичките започнати неща сега са стопирани. Това е и една от причините, поради които си отива Трайчо - не направи нищо за реализацията на тези проекти. Година и половина е закъснението от графика за удължаването на ресурса на V и VІ блок, повтарям. Ако поне това бяха направили за този период! Има руско-френски консорциум, който трябва да бъде консултант по този въпрос - не се прави нищо. По извеждането от експлоатация на Първи до Четвърти блок - също нищо, Европейската сметна палата дойде да ни каже. Оперативна програма “Конкурентноспособност” е най-зле усвояваната програма - прехвърлиха парите с Европейския инвестиционен фонд по програма “ДЖЕРЕМИ”, където уж ги сметнаха като усвоени, а просто ги преместиха от едната сметка на ЕС в другата и на практика до българския бизнес не е стигнало нищо. Интелигентен човек е Трайков, на моменти схващаше нещата, позволяваше си даже да каже истината и какво трябва да се направи, но в следващия момент настъпваше мотиката, тя го удряше по главата и той даваше заден ход.
- И какво очаквате, идва 30 март, трябва да дадем отговор?
- Нищо няма да се случи, не се притеснявайте.
- Ще се удължи срокът ли?
- С тези удължавания на сроковете някой си мисли, че печелим нещо. За тези 1000 дни, откакто управлява Бойко Борисов, цената на атомната електроцентрала от 4 млрд. стана 6,3 млрд. - на ден по 2,3 милиона евро. По толкова ни струва всеки ден от говоренето на Борисов, Дянков и всякакви други герои. Като искаш да спреш един проект, го спри, недей да го плащаш. Те са изплатили за тези хиляда дни повече, отколкото са разплатили предишните две правителства - 350 млн. евро. Самият Бойко казва, че общата сума е милиард и триста, но тя е много повече, ако вземем направените инвестиции преди. И от друга страна, го спират - това е пълен абсурд. За такива неща трябва да се носи отговорност!
- Кой печели от това разтакаване, невзимане на решения, какво се цели с това?
- Случващото се в момента у нас е резултат от податливостта на българското правителство, в този му състав, на политическия натиск на САЩ и на нищо друго. Абсолютно криво разбран интерес и на самите Съединени щати.
- От нас?
- От тях самите, и си позволявам да го кажа, защото преди години американските фирми искаха да влязат в Бургас-Александруполис. Казах им: “Добре! Но не така наготово, направете нещо. Като искате да се борите с големите руски компании, направете в Александруполис рафинерия за петрол - хем ще е конкурент на “Лукойл”, хем ще е на изхода на нефтопровода и ще имате реален американски интерес.” А, не, не, дайте ни вашия дял, беше отговорът. Така и баба знае - не се ангажираш с нищо, само взимаш. Както е “Марица Изток-1” - пълни гаранции от държавата - гарантирани нереално високи цени. И това се нарича пазарна икономика. Българинът си плаща, защото на Иван Костов някога му беше много необходимо да отиде при Джордж Буш няколко дни преди изборите. Е, не му помогна, ометоха го НДСВ.
САЩ трябва да преоценят политиката си по отношение на България и на тези проекти. Трябва да разберат, че колкото повече от всичките проекти минават през България, толкова по-голяма е възможността им чрез България и чрез ЕС да ги контролират, отколкото ако те минават през Турция. Защото, каквото и да си говорим, Турция не е държава от ЕС, дано избере европейския път, но там движенията са доста свободни в най-различни посоки. България е ясната, европейската алтернатива на Турция, няма откъде другаде да минат тези потоци.
- Американците все пак имат шанс да преоценят интересите си, но дали ние имаме - сегашните и бъдещи управляващи да решат, че енергийната сигурност е част от системата за национална сигурност или напразно се говори и по тези въпроси?
- Много ми се ще да разберат, че колкото повече такива енергийни потоци минават през България, толкова по-независими ставаме. Говорил съм за принципа на енергийна независимост чрез енергийна зависимост: колкото повече Русия зависи от нас, толкова повече ние ставаме независими от нея. А когато през България мине “Южен поток”, мине Бургас-Александруполис, дай боже, да мине и “Набуко” в обратната посока, като добавим и съществуващите транзитни газопроводи, България става друга държава на енергийната карта - всички зависят от нас: и Европа, и Русия, и Турция, защото всичко минава през тази територия. Искаш, или не искаш, ще трябва да се съобразяваш с тези хора, които са тук. А ние продължаваме да робуваме на някакви идеологеми и пишат пак, че протестите срещу шистовия газ били на проруско настроеното лоби. Като че ли не четат какво е казала Агенцията по околната среда в щата Охайо, която свързва добива на шистов газ със земетресенията в този щат преди няколко месеца. Но ние си знаем: каквото казват от Вашингтон, това е вярното, правилното и даже не разсъждаваме, както беше навремето с Москва - каквото кажат там, това е истината. Ама ние имаме някакви интереси като държава и трябва да започнем да разсъждаваме от такива позиции.
- Забелязвате ли такъв политик, политически кръг, партия, готова най-после да се загрижи за българските интереси?
- За съжаление освен БСП като че не виждам друга сериозна политическа сила, която да не е конюнктурно под влиянието на натиска на този или онзи.
Ето сега - “Белене” бил скъп проект. Два блока - 2120 мегавата, ние сме договорили за 4 млрд. евро, САЩ започват да строят два реактора, пак 2100 мегавата, за 15 млрд. долара. Някой не може ли да усети сравнението? И въпреки всичко продължаваме да се мотаем, проектът се оскъпява, някой плаща някакви пари, които не знае за какво дава и отгоре на всичко държи речи за проруските интереси.
- И като щяхте да питате за правителствената стратегия по развитието на атомната енергетика, какъв отговор очаквахте?
- Поне да ми каже защо плещят глупости, че ще слагат реактора в АЕЦ “Козлодуй”. Трябва да си много неграмотен - технически и професионално, за да приказваш такива неща. Отвори Закона за използване на атомната енергия за мирни цели, виж наредба № 5, ако не ме лъже паметта, виж кои са етапите, през които трябва да се мине. Проектът “Белене” до момента е стигнал до 4 етапа - 1. избор на площадка. 2. Заповед за избор на площадка. 3. Разрешение за проектиране. 4. Утвърждаване на техническия проект. По закон това са около 9 месеца за всеки един от тях, само че в дадения случай тези етапи вървят от 2004 г., а вече сме 2012-а! И някой ми говори: “Ние ще го вземем и ще го сложим там!”
Трябва да е ясно - спирането на проекта “Белене” означава край за атомната енергетика в България. Този филм вече сме го гледали, с лесните обещания. Направиха го НДСВ и ДПС, те бяха общо правителство. Когато 2002 г. затвориха твърде прибързано глава “Енергетика” при преговорите за присъединяване към ЕС, пуснаха димката: “Сега ще извикаме една партньорска проверка, която ще покаже, че ще оставим ІІІ и ІV блок да работят”. Партньорската проверка дойде и си отиде и трябваше като министър да спирам блокове, които съм пускал. Защото аз съм пускал ІІІ и ІV блок, за разлика от много приказвачи. След като затвориха глава “Енергетика” и видяха, че с партньорската проверка няма да стане нищо, пуснаха димката “Белене” - отново ще строим, за да замажат големите гафове и предателства, които направиха. Оказа се, че и двете политически сили са направили това с ясното съзнание, че не искат да строят. Ахмед Доган заяви, че това било грешка, Меглена Кунева повтаря същото. Добре де, правителството ви след 2004 г. два пъти взема решение по въпроса, тогава нали бяхте - и едните, и другите, вътре? Тогава не беше грешка, защото трябваше да се хвърли прах в очите на българите.
- Разчита се на късата памет на обществото...
- Сега ще строим VII и VIII блок, и то същите тези герои, които не искат да строим “Белене” - Мартин Димитров, някакви доктори уши-нос-гърло ми се правят на енергийни геополитици, някакви бивши ченгета, които някога са крали компютърни програми от Италия, сега се правят на енергийни специалисти. Ясно е слугуването на определена цел, ама нека не ни правят на луди. Не могат да го построят, няма как да стане в близките 15 години, това е поредната димка, която трябва да ни накара да спрем проекта “Белене”.
- Докато върви това надцакване, какво ще стане с цената на електроенергията и от енергиен фактор на Балканите в какво ще се превърнем?
- Като говорех през 2001-2002 г., че като спрат АЕЦ “Козлодуй”, цената на тока ще се увеличи с мининум 25 процента, твърдяха, че не е вярно, щял да стане микс. Но когато се прави микс от електроенергии, струващи три и четири пъти по-скъпо, тогава този микс очевидно е доста по-скъп. Сега ще стане същото, дано да продължим живота на V и VІ блок на “Козлодуй”. Защото ако трябва да ги спрем в края на това десетилетие, ще миксираме скъпата енергия от двете американски централи в “Марица-изток”, които ще бъдат натоварени и с купуването на въглеродни емисии, скъпата енергия от възобновяеми енергийни източници. И ако няма АЕЦ “Козлодуй”, която да балансира, не ми се мисли за цените в България.
Не е въпросът да повтаряме до умопомрачение, че България е някакъв енергиен център - просто има конкурентни предимства пред останалите: все още квалифицирани работници, които могат да управляват атомна енергетика, все още остатъци от инженеринг в тази област - строители, проектанти, технолози, които могат да моделират процесите в ядрената енергетика, учени, това не са неща, които се учат за един ден. Затова и Турция няма да направи утре атомните си централи, няма да ги направи и Гърция. Можем само ние, но на някои хора очевидно не им се иска България да има едно такова високо технологично производство, което да ни гарантира и голямо влияние в региона, защото ще продължим да бъдем страната, която ще задоволява дефицита в региона поне още 20 години.
- Докога, г-н Овчаров, българинът ще бъде така моделиран, че да докарва на власт чрез демократични избори случайни хора?
- Докато не престане да вярва на юнаците “спасители”, които ще дойдат на белия кон и ще му решат проблемите. Докато не разбере, че в политиката, и особено в ситуацията, в която се намира България, няма магически решения - или работиш бавно, упорито и трудно и вървиш в правилния път - ЕС, конкурентност, пазарна икономика, доходи, образование, и постигаш целите си като държава, или викаш неволята цял живот, оплакваш се и мислиш, че някой ще дойде да те оправи. Ако сами не си свършим работата, няма кой да го стори! Българинът трябва да мисли с главата си. Или ще се вземем в ръце и разумни и кадърни хора ще дойдат да управляват тази държава, или ще прескачаме така - от спасител на спасител, и ще попадаме на хора, на които първите им сериозни работни места ще са като министри и министър-председатели.


Публикацията е от в.  “Дума”, бр. 68, 21 март 2012 г.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата