Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 14 (2012) НАСТЪПЛЕНИЕТО НА ДЖАМИИТЕ

НАСТЪПЛЕНИЕТО НА ДЖАМИИТЕ

Е-поща Печат PDF

Когато през далечната 1990 г. предупредихме за стратегията на Турция за създаването на “зелен” (т.е. ислямски) коридор от Истанбул до Тирана и Сараево, ни се смееха и ни наричаха параноици. Днес май и най-яростните ни тогавашни критици вече са обезпокоени от ставащото на религиозния фронт на Балканите. Ето и последният факт. В Кърджали проектират мегаджамия с площ 14 дка и капацитет за 1500 души. Нужните 12 милиона евро за тази цел ще ги даде Анкара. Едва ли обаче мегаломанският проект ще функционира пълноценно скоро, дори в петък. Хората в Родопите се интересуват от цените на тютюна и работните места в мините, пък накрая идва ред и на Аллах... Някой да е видял също толкова грамадната джамия в Мадан пълна?
През 1994 г. Самюъл Хънтингтън предрече, че 21 век ще бъде епоха на цивилизационно-религиозни сблъсъци. На него също му се смяха. А после дойде “Ал Каида”, атентатите в Ню Йорк, Лондон и Мадрид, управлението на талибаните в Афганистан.
На Балканите ислямът настъпва “мирно” - с инвестиции и масиран строеж на джамии. И в Босна, и в Македония, и в България. Но нямат нищо общо с реалната религиозност на хората... В приложената към труда на Хънтингтън карта обаче България се намира на фронтовата линия между християнството и исляма.
Който има уши, да слуша.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата