Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 15 (2012) ГОЛЯМАТА ДАЛАВЕРА С МАГИСТРАЛИТЕ

ГОЛЯМАТА ДАЛАВЕРА С МАГИСТРАЛИТЕ

Е-поща Печат PDF

Вече 20 години България не може да опъне една нормална магистрала от столицата до морето. Не защото няма пари, хора или машини, а защото става въпрос за наистина невероятна далавера. Шосето не е завод, нито супермаркет, където някои неща просто няма как да не ги направиш според изискванията. Тук винаги може да спестиш от качеството и количеството на асфалта, или да подмениш чакъла със сгурия, или нещо от сорта тури му пепел... Подобни игри се играят навсякъде по света. Но с мярка. Докато българските предприемачи изобщо не съобразяват с нищо. И ето го резултата - вълни от нагънат асфалт, потънали и дори отнесени участъци от строящата се магистрала “Тракия” видяха журналистите, които министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова бе решила “да нахрани” с информация.
Според строителите, разбира се, виновни са тежката зима, обилните снегове и придошлите реки. Пак добре, че забравиха за международното положение. Най-зле, както може и да се предположи, стоят нещата при холдинг “Пътища”. Компанията на Васил Божков строи най-дългия и сложен участък от Ямбол до Карнобат. Само дето по това трасе все още не е положен дори чакълът. Още не е започнала работата и по укрепване на т. нар. слаби почви, заради които холдинг “Пътища” си извоюваха допълнително още 28 млн. лева от държавата. Що да бързат - след следващия по-силен дъжд ще изпросят още толкова. И колкото и да е срамно, участъкът от Нова Загора до Ямбол, който се строи от гръцката “Актор”, изглежда най-готов от всички. Той поне е асфалтиран изцяло, въпреки че и там се люшкат “дунавски вълни”...
И тъй, още не е завършена прословутата магистрала, и вече се нуждае от ремонти. Тъкмо ББ да има поводи да реже по често ленти. Само дето всичко е на гърба на данъкоплатеца.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата