Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 18 (2012) ОТ ПУСТО В ПРАЗНО

ОТ ПУСТО В ПРАЗНО

Е-поща Печат PDF

Правителството на Бойко Борисов явно вече се е заплело като пате в кълчища, защото замисля действия, които противоречат на всякаква логика, на всякакъв здрав разум и световен опит. И са чиста проба преливане от пусто в празно. В случая имаме предвид решението му да мести близо 20 административни структури от София в Благоевград, Пловдив, Русе, Велико Търново, Варна и Бургас.
Автор на тези плодотворни мотиви е “хер Флик”? Какви са обаче мотивите му? Преместването на административните централи щяло да съживи тези градове. В тях имало университети, и възпитаниците им ще продължат да живеят в тях, вместо да търсят препитание в София. Трудно е да се измисли по въпиюща глупост от тези аргументи. И в най-огромните държави в света всички централни учреждения се намират в столицата. Българите от 134 годни са свикнали да ходят и да си вършат работата в София. Независимо че за тези от Лудогорието и Добруджа и до днес е проблем да го направят за един ден. Но сега става още по-сложно – за дадена услуга или документ, който не може да бъде изпратен по факс или електронна поща, от Силистра и Добрич трябва да пътуват чак до Благоевград или Пловдив! Що се отнася до възпитаниците на провинциалните университети, повечето от тях просто си изкарват дипломата или за самочувствие, или за легитимиране на дейността, която и без това вършат. А и при цялото ни уважение, квалификацията им не може да се сравнява с тази на възпитаниците на столичните вузове. Да не говорим за допълнителните разходи от подобно преместване на чиновници, които пак народът ще плати - от данъци, естествено, и от рекламите на стоките...
И съвсем правилно Дянков бе освиркан на конгреса на КНСБ, пред който имаше неблагоразумието да развие горните ексцентрични – меко казано - идеи. Дали пък не е направил дилетантски прочит на прословутия Джагаров стих “земя, като една човешка длан”, и понеже е технократ, е схванал съвсем, ама съвсем буквално метафората.
Боже, опази!..
Дано не се окаже, че чете със закъснение и фентъзи, че там вече я закъсахме, а и г-н Хари Потър няма да помогне...

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата