Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 брой 22 (2012) УЮТЕН И МОДЕРЕН ДОМ НА РУСКАТА КУЛТУРА

УЮТЕН И МОДЕРЕН ДОМ НА РУСКАТА КУЛТУРА

Е-поща Печат PDF

Такъв е Руският център към Столична библиотека. Обзаведен е на съвременно ниво с интерактивна дъска, 8 места за работа с компютър, възможност за мултимедийно обслужване, включително озвучаване и широкоекранен телевизор. И разбира се, цари спокойна и приятна атмосфера за работа. Намира се на 2-рия етаж на Столичната библиотека и е изцяло дарение от организацията “Руский мир”. Центърът бе открит през ноември 2011 г. със задача да съдейства за разпространение на руската култура във всичките й аспекти, включително за изучаване на руски език, повишаване квалификацията на преподавателите – от тези в детски градини, основни и средни училища, до работещите във висши учебни заведения.

Дарителят – “Руский мир”, е неправителствена организация, учредена с Указ на президента на Руската федерация през 2007 г. На организацията сътрудничат министерствата на външните работи и на образованието на РФ. В 80 държави по света “Руский мир” е открил подобни центрове, оборудвани с високи технологии. В България те са три, един от които – в София.

Разговорът с ръководителката и с консултантката на центъра – г-жа Мариета Георгиева и г-жа Екатерина Котева, разкри впечатляващи за мен страни от дейността. Например желаещите за курсовете по руски език са много повече, отколкото могат да бъдат обхванати; кандидатите са на различна възраст, с различен социален статус. Като цяло интересът към руския език нараства.

Центърът е формирал и Клуб на ценителите на руската култура и изкуство, който провежда всеки месец по една сбирка по актуална тема.

Освен 1000 тома най-нови издания – енциклопедии, справочници, трудове по история, политика, религия, философия, изкуство, компактдискове – все дарения от “Руский мир”, фондът е абонирал софийския център за ползване на два руски сайта – на руските централни и на регионални вестници. А това е огромна банка на информация.

Центърът към Световната банка си поставя амбициозни задачи. Ето една от тях между 7 и 10 юли т. г. той организира Международен форум за качеството на образованието по руски език. Заявки за участие са получени от десетки страни.

Центърът провежда съвместни изяви с Руския културно-информационен център в София, с учебни институции. На 6 юни ще бъде отбелязан Денят на руския език, обявен за официално честване с Указ на Президиума на Руската федерация. А нека си припомним - 6 юни 1799 г. е рожденият ден на Ал. С. Пушкин.

Запознанството с Руския център към Столичната библиотека ми показа тенденция, която трудно се вижда в днешното време на открито декларирано русофобство. И не само декларирано, но и подкрепено с действия... А тенденцията е засилване интереса към руския език и култура, нещо естествено за вековните отношения между нашите два братски народа. Аз лично оставам завинаги благодарна на сродния славянски език, тъй като благодарение на него се запознах с творби на Хемингуей, Фицджералд, Стайнбек, О’Хенри и много други англоезични автори. Центърът е достъпен за всеки притежател на читателска карта на Столичната библиотека.

“Руский мир.ru” е месечно издание на фонда, чийто абонамент е също дарение. Изданието е възприело за мото стиховете на поетесата Анна Ахматова: “И мы сохраним тебя, русская речь, / Великое русское слово. / Свободным и чистым тебя пренесем / И внукам дадим, и от плена спасем / Навеки!”/

Каква прилика с духа в стихотворението на Вазов за нашата родна реч...


 

Регистрирайте се, за да напишете коментар