Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 39 Оказването на “морално влияние” започна

Оказването на “морално влияние” започна

Е-поща Печат PDF

В култовия фейлетен “Бай Ганьо прави избори” главният герой се хвали, че  съответният министър в София е дал указания на местния околийски началник на полицията “да окаже морално влияние върху избирателите”. Нашите читатели, които са учили добросъвестно уроците си навремето, веднага се сещат за какво става дума. Излезе, че от края на 19 век малко неща са се променили. Случката е такава - цивилни полицаи извиха ръцете и отнеха от кандидата за кмет на ЕНП Станка Тачева плакат, на който пишело: “Дразним ви, защото вече подписахте”. Датата е 21 септември, времето - откриване на обновения площад в Нова Загора в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов. Полициите отнели и още четири плаката на протестиращите от инициативния комитет “Свобода”. На плакатите пишело - “Прерязвате законите”, “Борисов, откраднахте ни площада”, “Вземете си Кольо, върнете ни площада” и “Батко и Братко, обичат Бате”, отнели и транспарант с името на инициативния комитет.
Мотивът за тази “акция” срещу протестиращите бил, че дървените пръчки, на които са поставени плакатите, са... оръжие! Накрая полицаите отнели и плакатите, и с още по-абсурдното обяснение, че това не било митинг, на който да се протестира! Г-жа Мария Капон се жалва, че това не се случва за първи път с нейни активисти и мероприятия. Но независимо от всичко, най добре е да сезира директно Конституционния съд. В Българската конституция има чл. 43, алинея 1, който гласи: “Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации”.
Явно обаче Б. Б. вече не изтърпява и най-малката проява на несъгласие с управлението му. И очевидно е дал на министър Цветанов съответните указания за “оказване на морално влияние” на избирателите”. Само че това може да изиграе лоша шега на ГЕРБ на самите избори, най-вече на тези за президент.
Лютият оцет сам изяжда съда, гласи една комшийска поговорка. Пък и “чичо” обича да гласува на инат...

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата