Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 брой 24 (2012) Защо да подкрепим строежа на АЕЦ “Белене”

Защо да подкрепим строежа на АЕЦ “Белене”

Е-поща Печат PDF

Защото без АЕЦ “Белене” цената на тока скача в пъти и ще внасяме ток!

Част от старите ТЕЦ-ове ще бъдат затворени до 2017 г. Ресурсът на работещите блокове в АЕЦ “Козлодуй” изтича през 2017 и 2021 г., а след това? Ще работят само изключително скъпите въглищни централи (в т.ч. и американските), които ще купуват въглеродни емисии, и още по-скъпите вятърни и слънчеви централи. Резултатът ще е недостиг на електричество в България, неминуем внос (от Турция, Румъния, Украйна) и гарантиран скок на цените в пъти.

Защото България ще загуби!

Вложените досега средства са над 3 милиарда лева – дотук всички ние, заедно с децата и пенсионерите, вече сме извадили от джоба си около 500 лева, за да има нова атомна централа! Още поне толкова ще плати всеки български гражданин заради натрупаните задължения. Без АЕЦ “Белене” атомната енергетика в България приключва - доброволно излизаме от клуба на 36-те ядрени държави в света и закриваме единствения високотехнологичен отрасъл у нас.

Защото е икономически изгоден!

Близо 200 милиарда евро е абсолютната печалба от работата на АЕЦ “Белене” за 60 години експлоатация. Кредитите за построяване на централата ще бъдат изплатени през първите 15 години (при най-лошия сценарий). След това поне 45 години централата ще генерира печалби и ще гарантира цени на електроенергията, приемливи за българските граждани и бизнес. Реализирането на милиардни инвестиции ще гарантира създаването на хиляди работни места, сигурни приходи в бюджета от данъци и осигуровки, високи заплати на работещите в Белене и региона, както и на десетките хиляди работещи в свързаните предприятия, а печалбата от милиарди евро ще бъде използвана за развитието на България в продължение почти на един век.

Неслучайно правителството скри анализа на избрания от него консултант HSBC, който еднозначно показа:

1. Пазарът за електроенергия от Белене в региона е гарантиран;

2. Без Белене след 2020 г. ще има дефицит от електроенергия в България;

3. При всички сценарии за развитие на цените на електроенергията цената на тока от Белене е конкурентоспособна и гарантира възвръщаемост на инвестициите до 15 години.

Защото ще гарантира енергийната независимост и сигурност на България!

По европейските стандарти атомната енергетика е призната за местен източник на енергия. Заедно с използването на националните запаси от въглища ще се намали зависимостта от вноса на енергийни ресурси. Евтината енергия от Белене ще позволи задържането на крайните цени на тока на поносими нива и ще осигури конкурентни предимства за българските предприятия. А при потенциалното развитие на електромобилите ще има с какво да ги зареждаме.

Защото е екологична и няма алтернатива!

АЕЦ “Белене” няма вредни емисии! Не се нуждае от въглеродни сертификати или скъпи и опасни инсталации за улавяне и съхранение на вредните газове. Няма алтернатива като базов източник на електроенергия, който не зависи нито от светлината на слънцето, нито от силата на вятъра. Отработеното гориво не е отпадък, а източник на енергия в много близко бъдеще.

Защото е безопасна и сигурна!

АЕЦ “Белене” е от най-модерното 3+ поколение и е уникален пример за сътрудничество между компании от различни страни. Системите за автоматизирано управление и защита са от Германия и Франция, ядрената част – от Русия, изграждането и други компоненти – от България. И всичко е съобразено с най-строгите норми за безопасност, включително потенциално земетресение до 8-ма степен по Рихтер и падането на самолет от типа на “Боинг 747”.

Подкрепете подписката с искането за провеждане на национален референдум с въпрос “Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка “Белене?”

За повече информация и справки, въпроси и предложения може да пишете на e-mail Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.

Инициативен комитет

Чл.-кор. Стефан Воденичаров – председател, акад. Ангел Гълъбов, акад. Васил Сгурев, проф. Велко Вълканов, проф. Венцислав Кисьов, акад. Георги Марков, чл.-кор. Димитър Бучков, Иван Генов, Йордан Костадинов, Петър Дулев, акад. Петър Кендеров, Румен Овчаров, Сергей Станишев, Станислав Георгиев, Янаки Стоилов

Бележка на редакцията. Читатели на в. “Нова Зора”, членове и симпатизанти на ПП “Нова Зора”,
български патриоти, подкрепете подписката за изграждането на АЕЦ “Белене”!
Размножете и попълнете формулярите, публикувани в бр. 22 на вестника.
Попълнете личните си данни, които се изискват по закон, иначе вашата подкрепа за референдума е невалидна.
Именно на вашите страхове разчитат противниците на АЕЦ “Белене” и на България.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата