Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 брой 24 (2012) ГЕРБ СЕ УЧАТ ДА БРЪСНАТ НА ГЛАВАТА НА НАРОДА

ГЕРБ СЕ УЧАТ ДА БРЪСНАТ НА ГЛАВАТА НА НАРОДА

Е-поща Печат PDF

Господ е добър, но Господ няма да чака ГЕРБ да се учат да управляват. Да не говорим за кризи... Ако земетресенията не могат да бъдат предсказани, случилото се преди години в Челопечене би трябвало да служи като обица на ухото на всички политици у нас. Ако се повтарят едни и същи грешки (и престъпления), то причината ще е или в лакомията, или в безхаберието. Но винаги за сметка на сигурността на работниците и местното население.

Вината за трагедията край „Петолъчката” няма как да бъде прехвърлена на предшествениците на сегашното правителство, защото договорите за утилизация на излишните боеприпаси от фирмата на Десислав Делев са сключвани при това ръководство на МО. Така че не е прилично да научава пост фактум, че неговата служителка Хени Шиякова, която е отговорна за изпълнението на договорите за утилизация на боеприпаси, е почивала на о-в Бали и в Сингапур за сметка на частна фирма. Дали ваучера й е платен от „Берета трейдинг”, или някой от нейните бизнес партньори, особена разлика няма. А въпросите са много. Не е ясно например защо прокуратурата откри чак сега, че Хени Шиякова се е облагодетелствала лично от служебното си положение? Че и съпругът й е кандидатствал със своя фирма за обществени поръчки, обявени от МО? Навсякъде по света това се нарича конфликт на интереси. Дори въпросната служителка от дирекция „Инвестиции в отбраната” да бъде наказана по административен или съдебен ред, трима мъже изчезнаха, без да бъдат намерени и останки от телата им, а други девет ще носят до живот физически и психически следи от преживения ужас!

Дебеловратият собственик на фирмата Десислав Делев със сигурност има за какво да отговаря пред Темида, след като признава, че работниците му са обучавани само 4 дни!!! И също така се е опитал да купи мълчанието на близките на пострадалите с 500 или 1000 лева, при положение, че обичайните заплати при него са 300 лв. за 10-часов работен ден!

Ако пък се окаже вярна информацията, че в района на фирмата се е съхранявало стрелково оръжие и че то се е продавало в чужбина, работата става дебела, защото е близко до ума, че и боеприпаси, предназначени за утилизация, ще да са били продавани на чужди контрагенти! Тогава е напълно логично в складовете на „Берета трейдинг” да е имало излишък на боеприпаси, сиреч, чакал се е транспорт, с който да бъдат откарани от купувача. Но вместо да провери тази хипотеза, МВР се похвали, че е заловило микробус със 103 неуправляеми ракети „въздух - земя”, уж откраднати от авиобаза „Безмер”.

Премиерът Борисов строго поиска „много, много години затвор за виновните”, но се обади директорът на военния завод в Сопот г-н Стоенчев и обясни, че ракетите не са откраднати, а съвсем законно са пътували към завода му. Кой крадец ще сложи на колата си знак, че вози опасен товар? Никой обаче не се извини на военните, обявени априори за трафиканти на оръжие към Сирия. За сметка на това всячески се отклоняваше вниманието от служба „Контрол на общоопасните средства” (КОС) на МВР, която би трябвало да пресече нарушенията в района на фирма „Берета трейдинг”. Включително складирането на много повече от допустимото количество боеприпаси на едно място.

Във всеки случай причината за взривовете не са някакви мобилни телефони, внесени в района, въпреки забраната. Парадоксално е, но точно това и още едно нарушение на режима са спасили три човешки живота. Първо, сигналът за бедствие е подаден по джиесема на един от пострадалите при взривовете и така са ги намерили спасителите. Второ, махмурлукът на друг и неявяването му на работа във фаталния ден са го спасили от смърт. Остава да го обявят за ясновидец или за съучастник на „терористите”...

Що се отнася до мобилните телефони, те могат да задействат само предварително активиран цифров детонатор, внесен от конкурентна фирма или терористична група; не и обикновени взриватели, задействащи се при удар, които се поставят на снарядите, преди да бъдат изстреляни. В складовете боеприпасите се съхраняват отделно от взривателите. Така че в случая с „Берета трейдинг” най-вероятно е избухнал снаряд при нарязването му със струг без обливане с охлаждаща течност. Дали за икономия на материали, или вследствие на преумора и разсейване на работника – това тепърва ще се уточнява. Преумората и разсейването са лесно доказуеми, имайки предвид дългия работен ден във фирмата и мизерното заплащане, търпяно от работниците заради огромната безработица в района.

На фона на тази мизерия, скъпият часовник на ръката на собственика на фирмата е истински цинизъм! Да не говорим, че той очевидно е намерил ефикасен начин за умилостивяване на проверяващите и контролиращите от МО и служба КОС на МВР. Трудно някой би устоял на една почивка на о-в Бали!

Между другото, заместник-министърът на отбраната Валентин Радев сподели, че чужди фирми настоявали да утилизират боеприпаси, при условие, че ще изнасят получените от това материали. Според нас, май тъкмо тук е заровено кучето.

Действащото в България законодателство все още не позволява това, но както каза заместник-министърът, МО вече е внесло в парламента предложение за изменение в закона, което да направи възможно участието на чужди фирми в утилизацията на наши боеприпаси. Не трябва ли съответните служби да видят дали взривовете край „Петолъчката” не са в интерес на въпросните чужди фирми? Ние не твърдим, че те са ги поръчали, но като знаем практиката триците да остават за нас, а за „стратегическите инвеститори” – брашното, все ни остава едно на ум.

На същото основание взривовете биха могли да се свържат с наличието в района на американска военна база в „Ново село”, както и с тридневното пребиваване в България на директора на ЦРУ Дейвид Петреус относно подготвяния от НАТО удар срещу Сирия. Какво по-ефикасно средство за пресичане на колебанията на българското правителство от взривове в 12 склада с боеприпаси?

ГЕРБ се учат да бръснат, но други, по-умни от тях, бръснат направо на сухо. Няма обаче да коментираме тези хипотези, нито десетките измислици и откровени глупости, които се тиражираха в медиите около случая край „Петолъчката”. Само ще констатираме, че те бяха възможни заради информационното затъмнение или стъписването на централната и местните власти; и главно, че имаха много негативни последици. Например лъжливата информация за евакуирането на цялото население на близкото село Лозенец отприщи най-отвратителния нагон на мургавите ни събратя. Жител на селото се обади по телевизията, че циганите от съседните села моментално са запрегнали каруците, за да ограбят предполагаемо опустелите къщи...

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата