Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 брой 26 (2012) БЕДНИ, ПО-БЕДНИ... БЪЛГАРИ

БЕДНИ, ПО-БЕДНИ... БЪЛГАРИ

Е-поща Печат PDF

За сетен път балонът на ГЕРБ за постигнатите от него “исторически успехи” се спука, и то с гръм и трясък, защото го боцна не родната опозиция, а Брюксел!!! България е с най-голям дял на сивата икономика в Европейския съюз, а над половината от населението живее в лишения. Това са констатации в два независими доклада на Еврокомисията, оповестени на 20 юни. Делът на сивата икономика у нас е над 32 %, при средно за Евросъюза 19 %. По-зле са само Румъния и балтийските страни.

Пак в същата сряда бе публикуван тримесечният доклад на ЕК за заетостта и социалната политика. Той отчита, че повече от половината българи търпят материални лишения. На български това се предава с думата „мизерстват”. В тази дисциплина сме абсолютни “олимпийци” в ЕС. Не можем да се сдържим и да не насърчим с едно „бравос, г-да управляващи... дерзайте”!

Цифрите са страшни. Според еврокритериите, човек живее в лишения, ако не може да си позволи поне три от девет основни стоки и услуги. Според този показател 56 % от българите имат проблеми да си платят наем или ипотека, сметки за вода, ток и отопление, както и да посрещнат непредвидени разходи, или да се изхранват и обличат. Бихме добавили – трудно си плащат и мобилните телефони, особено когато секундите се броят като минути... 43 % от българите заявяват, че не могат да си позволят дори и през ден да ядат месо, риба или друга богата на протеини храна. 50 на сто не могат да си купят нови дрехи, 11 % нямат и два чифта свестни обувки. А най-страшното е, че България е на първо място в Европейския съюз и по дял на младите хора, които нито учат, нито работят. При средно 13 % за ЕС, у нас неактивните млади хора са цели 20 на сто (а може и повече, кой ти казва...)

Накратко – ще бъде в огромна степен вярно, ако обобщим тези данни така - бедни, по-бедни... българи.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата