Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 брой 27 (2012) БЪЛГАРИЯ: СРАМ НИ Е ОТ ВАС

БЪЛГАРИЯ: СРАМ НИ Е ОТ ВАС

Е-поща Печат PDF

Колкото повече наближава краят на герберското управление, толкова повече се убеждаваме, че първият правителствен мандат на Борисов не само трябва да е последен, но ще е добре и да приключи предсрочно. Защото времето, изтекло от 5 юли 2009 г. до днес, може с чиста съвест да се нарече „изгубени години”.

България под ръководството на ГЕРБ не стана нито по-богата и сита, нито по-модерна и развита, нито по-щастлива и уважавана в Европа и света. Напротив, след като доброволно отстъпи своя суверенитет на ЕС и НАТО, тя стана само по-зависима. Особено при управлението на Бойко Борисов, който усвои и умножи всички пороци на своите предшественици. Обещаваното през 2009 г. „прозрачно и честно управление” днес е същият мираж, какъвто беше в началото на прехода.

Когато на прага на четвъртата година от идването си на власт една управляваща партия продължава да се оправдава с грешките и престъпленията на предшествениците, дори хората, които „са й гласували” трябва да се замислят в бъдещия си избор на „спасители”.

Ако не го направят, поредното поскъпване на тока, парното, водата, горивата, храните и други, с което Борисов ги шокира от 1 юли 2012 г., няма да е последното им наказание. Новите, по-високи цени са, както казват турците, „акъл парасъ”(пари за акъл), но от това могат да се вразумят само хора, които в главата си имат нещо повече от сляпо преклонение пред „Премиера Слънце” Бойко Борисов. Да се надяваме, че „феновете” на Бойко, като русенският Спиро, който плати да изографисат Бойковия образ върху предния капак на колата му, са малко и все още могат да бъдат излекувани. Или поне да бъдат прибрани в специализираните клиники, доколкото са останали такива...

И така - най-дискутираната днес тема в България не е общото повишение на цените, а шоковото поскъпване на тока с 13 %, вместо с 10 %. Някой ще каже, че където са 10 %, там са и 13 %, но да не се забравя, че токът ще повлече нагоре и цените на всички останали стоки. Сиреч, ефектът от това поскъпване ще се мултиплицира. А когато към поскъпването на тока се прибави и това на горивата, парното, хляба, водата и др., инфлацията тръгва нависоко като олимпиец.

Евросъюзът, който се е ангажирал със спасяването на Гърция, еврото и испанските банки, също ще намали помощта за изоставащите страни членки от Източна Европа. С една дума - новото затягане на коланите, което ни нахлузи правителството на Борисов, съвсем не се дължи на неизгодните договори, сключени от тройната коалиция с енергийните оператори, или на лобистките закони, приети по време на нейното управление. Защото договори се сключват и развалят, закони се приемат и променят, но трябва да има първо политическа воля за това. Дори случаите с АЕЦ „Белене” и нефтопровода “Бургас-Александруполис” доказват, че няма ненарушими споразумения и непоправими грешки, а само неразрешени проблеми и непоправени грешки - поради липса на кураж и държавническа воля. Отделен е въпросът, дали поправките не са бременни с по-големи грешки, та и престъпления.

В нашия случай правителството и лично Бойко Борисов имат кураж. Но им стига да опонират единствено на Кремъл и Скопие, не и на Вашингтон, Брюксел, Берлин или Анкара. Затова, след като прокараха в Народното събрание мораториум върху търсенето и добива на шистов газ с фракинг технологията (с хидравличен удар), скоропостижно ревизираха собственото си решение и отмениха мораториума върху по-плитките сондажи със същата технология, уж заради търсенето на конвенционален газ, което мораториумът възпрепятствал. Но пък два от т. нар. руски енергийни проекти бяха провалени, а по проекта „Южен поток” се водят безкрайни пазарлъци, целящи да откажат руснаците, а отношението към американските и британските „инвеститори” е повече от ласкаво. В резултат, обещаното поевтиняване от 1 април 2012 г. на руския природен газ с 11% няма да го бъде. Напротив, цената на газта ще продължи да расте и само невежи могат да се чудят защо същата суровина се продава по-евтино на Германия. Обяснението е просто: Германия инвестира в руската газодобивна индустрия и има какво да предложи на руснаците като промишлени изделия. А България вече не може да изнася на руския пазар дори цигари. За износ на плодове и зеленчуци да не говорим, щом пазарите у нас са залети с турски, гръцки и македонски зеленчуци, с полски и германски картофи, или с ориз, боб и леща от Китай и Египет. Българските им аналози са непродаваеми в собствената си страна и една от причините е скъпите горива, торове, препарати за растителна защита, електроенергия и др.

В случая с шоковото поскъпване на тока лицемерието на управляващите гербери е направо отблъскващо. Обясняват го със скъпата електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), наложени не от тройната коалиция, а от Еврокомисията и международните споразумения за намаляване на вредните емисии в атмосферата. Нали ЕК иска от България електроенергията от ВЕИ да достигне 30 % от общото електропроизводство? Ако договорите, подписани от тройната коалиция със собствениците на соларни и ветрогенераторни паркове за изкупуване на тяхната електроенергия на преференциални цени са неизгодни за България, защо за три години ГЕРБ не постави въпроса за тяхното преразглеждане? Напротив, двамата енергийни министри на ГЕРБ Трайков и Добрев яростно отстояваха тезата, че България няма нужда от Втора атомна, а трябва просто да разширява добива на електричество от ВЕИ. Не друг, а президентът Росен Плевнелиев представяше санирането на жилищата като универсално средство за повишаване на енергийната ефективност и намаляване на зависимостта ни от Русия. Днес същият хвали правителството за това, че е осигурило външен заем с лихва от „само” 4,25 %, докато „царският” министър на финансите Милен Велчев е емитирал облигации за 850 млн. евро при лихва от 7,5 %.

Вместо да преразгледа неизгодните договори, ГЕРБ прие поправки в Закона за възобновяемите и алтернативните енергийни източници (ЗВАЕИ), които ще засегнат само новите кандидат-инвеститори в соларното и ветрогенераторното електропроизводство. Тези, които са подписали договори за присъединяване към електроразпределителната мрежа преди 30 юни 2012 г., запазват привилегията да продават електричество на преференциални цени.

Сравнението между цените, по които продава ток АЕЦ „Козлодуй” и тези на соларните панели е убийствено: докато 1 МВт от АЕЦ „Козлодуй” струва 42 лв., същият, добит от соларни инсталации, е струвал 485-760 лв. до 30 юни т.г., а от 1 юли 2012 г. ще струва „само” 236 лв.! Тоест, соларните панели пак ще ни излязат пет пъти по-скъпо! Но правителството както винаги има оптимистично оправдание: поевтиняването с 50 % на електричеството от соларни, вятърни и други алтернативни източници щяло да откаже новите кандидати и да предотврати ново поскъпване на тока заради увеличения дял на възобновяемата съставка в енергийния микс.

В канонадата от думи някак се потули въпросът за американските ТЕЦ AES „Гълъбово” и „Марица-изток 3”, които ни продават няколко пъти по-скъп ток не само от произвеждания в АЕЦ „Козлодуй”, но и от този в държавната ТЕЦ „Марица-изток 2”. Договорите, подписани с американците, също са неизгодни, но Борисов и Уорлик и дума не отварят за тях. По-лесно е да се сочат с пръст „гьоловете” като „Цанков камък” и АЕЦ „Белене”, както и да се броят парите, вложени в тях. Сякаш ако герберите имаха във фискалния резерв още 3 млрд. лв., нямаше да ги похарчат?! Сякаш с тях щяха да поевтинят тока, газта, парното и водата?! Боже, опази...

Между впрочем, думата „гьол”, която Борисов натоварва с негативно съдържание, е турска и означава „езеро”. Българската енергетика при управлението на ГЕРБ не е гьол, а локва, в която плуват попови лъжички с надеждата да станат жаби. И като срещнат принц, който да ги целуне, да се превърнат в красиви принцеси. Що се отнася до България, тя живее като блато, в което пляскат тлъсти шарани и кръстосват хищни щуки, наречени мафии: политическа мафия, енергийна мафия, дървена мафия, зърнена мафия, фармацевтична мафия и други, към които се добави и т. нар. зелена мафия.

Обикновените граждани, дребните риби в блатото, наречено България, нямат никакъв шанс за оцеляване поединично и мирно. Защото нито България, нито гражданите й могат да избират, дали да ползват или не скъпото електричество от ВЕИ.

Това е нов вид крепостничество, подобно на задължителното здравно осигуряване, без което българинът не може да си смени личната карта или шофьорската книжка. Бойко Борисов, който се гнуси от думата „гьол”, всъщност гледа и на България като на локва, докато тя в действителност все повече се заблатява и забатачва. Тоест, покрива се с тиня (батак - на турски). Доказателство за последното е заемът, който ни „осигури” Симеон Дянков, и с който Борисов ще плати вересиите на Милен Велчев, чийто падеж е през януари идната година. А преди няколко месеца лично Борисов уверяваше, че няма да тегли заем, за да не обременява идните поколения с изплащането му. После твърдеше, че вместо да тегли заем, по-добре е България да използва парите от „Сребърния фонд”. Очевидно, след като от опозицията, Европейската централна банка и МВФ разкритикуваха намеренията на Дянков да „инвестира” тези пари в държавни ценни книжа, на Борисов му дойде „вторият акъл”. „Едно е да ти се иска, друго е да можеш, а пък е трето и четвърто да го направиш” – казва героят на Хайтов от „Мъжки времена”.

Не неизгодните договори на тройната коалиция, а необходимостта да се плати държавният дълг, заедно с поръчаните на “Росатом” елементи за АЕЦ „Белене”, както и да се покрият загубите от скъпото електричество, произвеждано от американските ТЕЦ, от ветрогенераторните турбини, соларните панели и така наречената зелена енергия, са причините за ценовия шок.

Приемственост в пороците, това е основното правило на днес управляващите. Приемственост, прикривана зад яростна анти-БСП реторика.

Нали тройната коалиция, под натиска на НДСВ и ДПС, въведе „плоския данък”, който е несправедлив към гражданите с нормални и ниски доходи? Защо ГЕРБ не го отмениха за три години управление? Много просто: той пълни бюджета, а парите не миришат!

След всичко свършено или несвършено от това правителство неговото верую може да се изрази в едно изречение: „Нищо старо и лошо не сме забравили, нищо ново и хубаво не сме измислили!” Ако я нямаше тройната коалиция, Борисов и компания би трябвало да я измислят. Иначе с какво щяха да оправдават провалите на своите „калинки”? Магистралите, които биват „откривани” на участъци от по 1 км, взеха да омръзват. Не е далеч денят, когато вместо да блокират „Орлов мост”, младите ще излязат срещу Министерския съвет с лозунга: „Срам ни е от вас!”. Но тъй като срамът вреди на чувствата, може би е време „оръжието на критиката” да се замени с „критиката на оръжието”. Разбирай, с развалени яйца и домати и т.н.

Референдумът за АЕЦ „Белене” не е достатъчен. Още повече че подписката като нищо отново може да бъде „изгубена” в парламента, подобно на подписката срещу затварянето на 1-4 блокове на АЕЦ „Козлодуй”. Това страхливо и раболепно към Запада и Турция правителство разбира само от тояга и тя не трябва да слиза от гърба на неговите министри!

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата