Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 30 (2012) БИЗНЕС ПО БЪЛГАРСКИ

БИЗНЕС ПО БЪЛГАРСКИ

Е-поща Печат PDF

Две десетилетия вече апологетите на пазарната икономика ни надуват главите за предимствата на “свободната инициатива”. Защото, видите ли, при наличието на конкуренция се налагал този, който предложи най-добри стоки или услуги на най-ниски цени. От което в крайна сметка печели обществото като цяло.

По принцип е така. Но не и у нас. У нас печели този, който е близък с властта. Или си е платил съответния рушвет, както си му е редът в Ориента.

Ето и последното доказателство, че в България наистина властва една “полупазарна икономика”. Без конкуренция, “Главболгарстрой” спечели търга за изграждането на Националния музеен комплекс, известен помпозно като българския Лувър. Компанията на г-н Симеон Пешов ще построи музея за близо 24 млн. лв., което е само с 490 хил. лева по-ниска оферта от прогнозната, дадена от Министерството на културата. Иначе всичко си беше както му е редът. Подадени бяха общо девет оферти, но комисията за оценка на офертите отстрани всички останали осем кандидати - поради пропуски в тръжната документация или съдържанието на предложенията за изпълнение. А знаем добре, че такива винаги могат да се намерят - при добро желание.

Че “Главболгарстрой” е правителственият фаворит, става ясно и от “спечеления” от него търг за изграждането на кръстовището на две нива на Лъвов мост. Компанията беше дала една от най-високите цени, но общината декласира останалите четирима кандидати, защото не успели да защитят цената си. Ха иди, сетне, и прави бизнес в България...

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата