Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 30 (2012) ПОДПИСКАТА ЗА „БЕЛ

ПОДПИСКАТА ЗА „БЕЛ

Е-поща Печат PDF

На 27 юли 2012 г. председателят на Коалиция за България, ръководителите на партиите от коалицията и 200 млади социалисти лично пренесоха 773 447 подписа за референдум за „Белене”, събрани в над 130 папки, и ги внесоха в деловодството на парламента. Младежите бяха предвождани от лидера на БСП Сергей Станишев, който заедно с Румен Овчаров и Янаки Стоилов бе начело на шествието от “Позитано” 20 до сградата на Народното събрание. Голяма част от младежите носеха и плакати с надписи: „За референдум”, „За пряка демокрация”, „Чуйте гласа на хората”.

Във внасянето на подписите взеха участие и председателят на ПП „Нова Зора” Минчо Минчев, и зам.-председателят на СГО на партията Евгений Еков. С усилията на членовете и симпатизантите на партията, с подкрепата на верните читатели на в. “Нова Зора”, бяха събрани 10 875 подписа. Най-голям успех постигна общинската организация в гр. Плевен - над 4 000 подписа! Отличиха се и организациите в Разлог, Варна, Стара Загора, Враца. За този принос към общата кауза председателят на БСП Сергей Станишев лично благодари на председателя на ПП „Нова Зора” Минчо Минчев, който в отговор подчерта, че за “Нова Зора” подписката за референдума за АЕЦ “Белене” е “продължение на нашето разбиране за неотменимостта на проверените от историята геополитически съюзи и усърдието на членовете на ПП “Нова Зора” изразява тяхната воля като част от волята на българския народ за подкрепа на тези връзки”.

Преди да бъдат внесени подписите в деловодството на НС, приносителите им си направиха паметни снимки пред сградата на президентството и пред парламента.

Лидерът на БСП коментира пред медиите, че тези над 770 000 подписа са „една огромна победа за демокрацията в България, и то особено днес, когато имаме власт, която се опитва да заличи разделението на властите и да концентрира цялото управление в едни ръце, налагайки авторитарен режим”. Станишев бе категоричен, че този брой подписи прави референдумът абсолютно задължителен.

Оттук нататък подписите предстои да бъдат предоставени на служба ГРАО за незабавна проверка. След като се установят необходимите 500 000 редовни подписа, те ще бъдат върнати на председателя на парламента Цецка Цачева за започване обсъждане и приемане на решение. След като това стане, президентът Росен Плевнелиев трябва да определи дата за провеждане на народното допитване. С усмивка лидерът на БСП отговаряше на въпросите дали съществува възможност да се окаже, че валидните подписи са по-малко от 500 хиляди. Станишев обясни, че не би трябвало да има технически проблеми, тъй като всички участници в подписката се “отнесоха много сериозно и са направили съответните проверки”. В заключение председателят на Коалиция за България Станишев подчерта, че и парламентът, и държавният глава са длъжни да се съобразят с непоколебимата воля на народа.

„Няма да могат да игнорират неговата воля”, уверено заяви Станишев.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата