Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 30 (2012) ПАЛЕЦЪТ ВСЕ ОЩЕ Е НА БУТОНА...

ПАЛЕЦЪТ ВСЕ ОЩЕ Е НА БУТОНА...

Е-поща Печат PDF

Българските медии продължават активно да коментират това, което се случи на летището край Бургас. На общественото мнение се предлага „букет” от версии, които обслужват чужди национални интереси. За това какво се случи на летището в Бургас, май най-точно го формулира Алина Ребел във форума „Еврейски свят”. Жената в едно изречение даде ясно концептуалната формула - „Взриви се не в България - взриви се навсякъде”. Както съм писал и преди, само геополитическата проекция на дадено събитие може да ни наведе на правилната „следа” при извършването на терористичен акт. Да си припомним, че все още няма ясно дефинирано определение за това що е тероризъм? Има над 120 определения, но не се очаква да се избистри теорията и да се фиксира една единствена дефиниция. Напротив, преди време се появи понятието „геотероризъм”. В какъв смисъл? Накратко, всеки голям терористичен акт обслужва определени геополитически интереси. Например т. нар. ислямски тероризъм обслужва процеса, наречен глобализация.

Ако си спомняте преди време, когато Червената армия беше в Афганистан, геополитикът Збигнев Бжежински говореше за „възбудени муджахидини”. Те бяха нещо като предшественици на алкайдистите, инструктирани от ЦРУ и въоръжавани със „Стингъри”, изстрелвани от рамото портативни ракети, които сваляха руските хеликоптери и ниско летящи самолети. Въпросната военна техника обърна ситуацията в Афганистан. За да вникнем зад декорите на терористичния акт в Бургас, трябва да си дадем ясна сметка за неговата геополитическа проекция, и то на фона на станалото любимо на целия български народ „международно положение”.

Както казва Оскар Уайлд - „Целият свят е театър, но трупата за нищо не става”...

За около десетина дни в българските медии бяха озвучени следните версии за случилото се на летището в Сарафово:

1. Извършителите на терористичтия акт са Иран и “Хизбула”. За тази цел имаше включително и съобщения в медии, че в последно време в България са влезли 1000 ливанци. “Хизбула” е дислоцирана в Ливан. Както се казва, “Елементарно, драги ми Уотсън!”...

2. Зад кървавия хаос на летището стои “Ал Каида”. Тази писта е сложна, защото етикетът „Ал Каида” се ползва обикновено като франчайзинг. Както у нас има фирми еднодневки за крадене на ДДС, така има и терористични организации-еднодневки за снемане на отговорност и прехвърляне на вината на „противниковия отбор”.

3. Турция си отмъщава на Израел за нападението преди време на израелски командоси срещу Флотилията на мира, плуваща съм ивицата Газа, и убитите турски граждани.

4. Турция, водена от икономически интереси, се опитва да пренасочи израелските туристи към своите морски курорти.

5. Дамаск си отмъщава за атентата, отнел живота на една част от сирийското военно командване. И на София - за това, че външният ни министър събра в Правец сирийската опозицая на Башар Асад.

6. Елегантно се пуска и „руска” следа по темата. В последните дни едно от заподозрените лица, по данни в медиите, се оказа, че “говори добре руски език”.

7. Терористичния акт е организиран от специалните служби на страна от Близкия изток, която се опитва да прехвърли отговорността на противниковата страна.

8. До този момент се изпуска „пистата” Саудитска Арабия и Катар. Тези две страни са основни спонсори на радикалния ислям в България и инвазията в нашата страна на уахабизма. Прословутият бивш шеф на разузнаването на Саудитска Арабия принц Фейсал ал-Турки работеше активно с уахабитите. На път е да се докаже, че атентаторите у нас са имали сериозна логистика в България.

Преди да влезем в детайлите, би трябвало да си дадем сметка за следните няколко основни момента, свързани с кървавия хаос на летището край Бургас:

• изключително професионално е подбрана целевата аудитория. Убити са евреи, но именно ученици, именно по време на почивка. Подло, показателно, демонстративно и цинично. В изпълнението на терористичния акт прозира високият професионализъм, характерен за специалните служби.

• незабавно бяха обвинени Иран, “Хизбула” и КСИР (Корпус на стражите на ислямската революция) - специалната служба на Иран „Ал Кудс”. С продължението, че тя финансира терористични организации от типа на „Воините на Аллах” на територията на Русия, Азербайджан, Турция и т.н.

• прави впечатление, че в медийното пространство се изхвърлят огромни количества дезинформация, имаща за цел склоняването на българското и световното обществено мнение в полза на някоя от противоборстващите сили в Близкия изток. Типичен пример е „шведската писта”, която изчезна моментално в мига, когато се установи, че заподозреният е радикален поддръжник на салафитите. По-ясно казано, по определение няма как да е шиит и да насочи подозренията към Техеран. Става въпрос за станалата класическа в последно време информационно-психологическа война.

Да се опитаме да определим интересите на основните играчи в региона.

Първо, започваме със САЩ. Вашингтон активно работи за свалянето на режима в Дамаск, но не бърза с въоръжената атака срещу Техеран. Необходимо е да се има предвид, че американците навлизат в предизборен период и противоречията между републиканци и демократи приемат все по-остри форми. Битките между „магаретата” и „слоновете” имат преки и конкретни последствия в целия свят. Все пак САЩ си остават най-мощната държава в света! Барак Обама няма никакъв интерес да вкара Пентагона преди президентските избори в пряк въоръжен конфликт с Техеран. Ако това се случи, Барак Хюсеинович губи изборите. Неговите противници – републиканците, обаче имат интерес да го вкарат именно в този капан. Битката между двете партии в САЩ се вижда и с невъоръжено око през последните дни. Изведнъж, National Intelligence Assesment (NIE), нещо като „шапка” на разузнавателните служби под ръководството на ЦРУ, започна да излиза с публични позиции, противоречащи на администрацията във Вашингтон. Бившият офицер от ЦРУ Филип Жералди направи публично достояние информацията, че Свободната сирийска армия е далеч по-малочислена от официалната версия. Добави, че противниците на Башар Асад са инфилтрирани от Мюсюлманските братя. По-лошо, Филип Жералди заяви, че по данни от техническото разузнаване на САЩ става ясно от прихванатите телефонни разговори на „бунтовниците”, че те са в основата на повечето от кланетата на цивилното население в Сирия. Няма как да не отбележим, че Хилари Клинтън в своето публично говорене влиза в остро противоречие с американските специални служби. Очевидно е, че между Ленгли и Белия дом има някакъв „вакуум”, който е поле на противоборство между републиканци и демократи. Сега мисля, че става ясно защо партньорите от ЦРУ, които ни сътрудничат по случая с терористичния акт на летището в Сарафово, не дават предимство на „иранската писта”, а по-скоро тръгват в направление Дамаск и “Ал Каида”. Тази версия се развива активно у нас и от „независимите” експерти около създадения от бившия служител на ЦРУ Алекс Алексиев център. Те почти неглижират обвиненията срещу Техеран и “Хизбула”. По-скоро се отработва посоката Дамаск и класическото обвинение за наличие на химическо оръжие. Формула, отработена по време на събитията в Ирак и Либия. Свалянето на режима в Дамаск преди президентските избори в САЩ ще засили позициите на демократите и в частност на Барак Обама.

Накрая можем да влезем и в един съществен щрих от пейзажа в САЩ. След като Барак Хюсеинович зае поста президент на САЩ, отношенията между Вашингтон и Тел Авив загубиха предишната си динамика и топлота. Въпросът е, че Барак Обама е сефарад, а ръководителите в Израел са ашкенази. Това е и причината винаги да твърдя, че поставянето на евреите под един знаменател е груба грешка! По-ясно казано, в случая интересите на Вашингтон и Тел Авив определено и напълно не съвпадат.

следва


 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата