Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 брой 31 (2012) КЮРДСКИЯТ КОШМАР НА АНКАРА

КЮРДСКИЯТ КОШМАР НА АНКАРА

Е-поща Печат PDF

Анкара активно подкрепя смяната на режима в Сирия, но тази политика е рискована. Тя вече се превръща в заплаха за сигурността на Турция, която се бои от създаването на контролирана от ПКК независима кюрдска държава.

Нарастващото влияние на ПКК по турско-сирийската граница стряска Турция. Министър-председателят Ердоган неслучайно свика извънредна среща на върха по въпросите на сигурността, след която обвини режима в Дамаск, че предоставял на ПКК свобода на действие в северните части на Сирия. “Турция приветства дистанцирането на кюрдските групи в Сирия от режима на Асад. Само че Анкара не очакваше, че тези групи скоро ще се обединят с близки до ПКК политически формирования”, коментира журналистът Дениз Зейрек, външнополитически наблюдател на един либерален турски вестник.

Всичко това поощри кюрдите в Турция да предявят по-високи искания към Анкара и доведе до още по-голямо напрежение в южните части на страната, където преобладаващата част от населението е кюрдско. Неотдавна влиятелният кюрдски политик Осман Байдемир настоя кюрдите да получат нов политически и административен статут. “Няма друг път освен създаването на автономни кюрдски региони в Турция, Сирия и Иран. В Сирия със сигурност скоро ще има автономен Кюрдистан”, заяви той.

Поради страха от възникването на контролирана от ПКК кюрдска автономия в Сирия, Турция засили военното си присъствие по границата. Експертите обаче не очакват турска военна намеса, която само още повече би усложнила положението в Сирия. Анкара по-скоро би използвала всички дипломатически и политически канали, за да изолира ПКК и кюрдската сирийска организация Партия на демократичния съюз.

Редица турски експерти смятат, че създаването на “Велик Кюрдистан” е твърде неправдоподобно за Анкара, която се безпокои най-вече от нарастващото влияние на ПКК в Сирия. “Турските политици в никакъв случай няма да приемат кюрдско правителство в Сирия под контрола на ПКК. Но те казват, че Турция би приела диалог с евентуално ново кюрдско формирование в Сирия от рода на регионалното кюрдско правителство в Ирак”, казва журналистът Дениз Зейрек.

В продължение на години Турция се страхуваше от създаването на независима кюрдска държава в Северен Ирак и се опитваше да попречи на сформирането на автономно правителство на кюрдите в този регион. След като то стана факт обаче, прие по демократичен път иракската конституция и беше международно признато, Анкара промени политиката си. Днес президентът на автономния регион Кюрдистан, в Ирак, Масуд Барзани е важен политически съюзник на Турция. А предстоящата среща на турския външен министър Ахмет Давутоглу с Барзани в Арбил - седалището на регионалното кюрдско правителство, ще е предназначена - както предполагат наблюдателите - да отклони сирийските кюрди от сътрудничество с ПКК.

Според политическия експерт Чингиз Кандар тези усилия няма да дадат резултат. Турция се опитва с помощта на Барзани да реши собствения си проблем с кюрдите и сирийския проблем с местното кюрдско малцинство. “Това е безнадеждна мисия. Турция залъгва себе си и общественото мнение”, пише експертът в “Хюриет дейли”.

*Заглавието е на редкацията. - Бел. ред.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата